10 bin adım mı 4 bin 400 adım mı

acemşalı

Global Mod
Global Mod
10 bin adım mı 4 bin 400 adım mı Geçtiğimiz aylarda Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafınca sonuçları açıklanan bir araştırma başları karıştırdı. Fizikî aktivite düzeylerinin faydaları üzerine yapılan araştırma, günlük amaç olan 10 bin adımın fazla olabileceği kararına varmış, günde 4 bin 400 adım atmanın kâfi olduğu açıklanmıştı. Açıklamanın insanları daha hareketsiz yapma riski taşımasından dolayı araştırmanın bilimsel etraflarda tenkit konusu da olduğunu belirten Anadolu Sıhhat Merkezi Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Araştırmada göz gerisi edilen çok kıymetli birtakım konular var. Yürümek, tüm hayatımız boyunca bize eşlik edecek, sıhhatimizi koruyacak, hastalık risklerimizi azaltacak en faydalı fizikî aktivite. Bu yüzden atacağımız her adım, yarınlarımız için en hoş sıhhat yatırımı” açıklamasında bulundu.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı araştırmanın detaylarına bakıldığında, aslında basına yansıyan haberlerdeki kimi eksiklikler ve yorum farklarının toplumda yanlış algılamaları da birlikteinde getirdiğine dikkat çeken Anadolu Sıhhat Merkezi Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Günlük 10 bin adım hedefleyen bir fazlaca insan bunu bir anda yarı yarıya düşürdü. Ya da aslına bakarsanız gün ortasında yeteri kadar hareket etmeyen, adım sayısı az olan beşerler için bu sonuçlar bilimsel temelli bir mazerete dönüştü. Öncelikle yapılan araştırmada 10 bin adım maksadının gereksiz ya da ziyanlı olduğuna dair bir bulgu olmadığının altını çizelim. Araştırma yalnızca 72 yaşındaki bayanlarla yapılmış ve bu yaş aralığındaki iştirakçilerde bile günde 7.500 adıma kadar faydalı olacağı belirtilmiş. şüphesiz ileri yaşlarındaki insanların kendilerini fazladan yormayacak seviyede yürümeleri daha doğrudur lakin bunu daha genç popülasyondaki yaş aralıkları için düşündüğümüzde, ‘10 bin’ zorlayıcı bir sayı olmaktan çıkıyor. ötürüsıyla bu araştırma 10 bin adım gayesinin yararsız ya da gereksiz olduğunu söylemiyor; yalnızca ileri yaş kümesindeki bayanlar için bir limit koyarak teklifte bulunuyor” dedi.

10 bin adımın argümanlı bir maksat olsa da bunu gün ortasında küçük birkaç molayla kısımlara ayırmanın da mümkün olduğunun altını çizen Prof. Dr. Semih Akı, “Ancak tek koşul, tüm amaçlar için 100-120 ortası bir nabızla tempolu yürümek. Zira lakin bu sayede güç harcanması artacak, kas güçlenmesi ve yağ yakımı hızlanacaktır. Her gün ortalama 30-45 dakika yürüyüş ülküdür ve koşullara, kişinin durumuna göre haftada en az 3 gün yapılması önemli” biçiminde konuştu.

Yürüyüş Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor, kalp rahatsızlığı riskini azaltıyor

Yürümenin ne kadar değerli olduğunun aslında bilindiğini vurgulayan Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Özellikle bir bebeğin birinci adımlarında bizden memnunu yoktur. Lakin büyük alkışlar alan o yürüme marifeti, vakit ilerledikçe ömrümüzde daha az yer almaya başlar. Asansöre biner, yürüyen merdivenler kullanır, saatlerce oturur, en kısa uzaklıkları bile araçlarla kat ederiz. özetlemek gerekirsesı, gereğince yürümüyoruz. halbuki her gün nizamlı yürüyüşün sıhhatimize sayısız yararı var ve yapılan her bilimsel araştırma bunu destekliyor” açıklamasında bulundu.

Bilim dünyasının günlük yürüyüşlerin Parkinson ve Alzheimer üzere hastalıkların ilerlemesini yavaşlattığına dair yeni araştırmalar üzerinde çalıştığına dikkat çeken Prof. Dr. Semih Akı, “Amerikan Tıp Birliği’nin yayınladığı bir araştırma ise, haftada yalnızca birkaç saat yürümenin, östrojenin kaynağı olan yağ oranını azaltarak göğüs kanseri riskini önemli oranlarda düşürdüğünü gösteriyor. İngiltere’de yapılan bir çalışma ise, işine yürüyerek ya da bisikletle giden insanların kalp rahatsızlığına yakalanma risklerinin yüzde 11 daha düşük oranda olduğunu ortaya koymuş. 30 dakikalık bir yürüyüşün akciğerleri kuvvetlendirdiği ve inme oluşumunu azaltmaya yardımcı olduğu da bir daha bilimsel çalışmalarla destekleniyor. 30 dakika beraberinde bilhassa kemik erimesi sıkıntısıyla karşılaşmamak için de kollayıcı bir faktör” dedi.

Sağlıklı bir yürüyüş için 5 teklif

• Yürüyüş için evvela sabah erken saatleri ya da gün batımı saatlerini tercih edin. Şayet bir sırt çantanız var ise, omurga sıhhatiniz için her iki omzunuzdan geçirerek istikrarlı kullanın. Çantanızın alt kısmını bilhassa epey aşağıda tutmayın ve bel çukurunuza oturmasına dikkat edin. Bu sayede ülkü bir tartı istikrarı yaratarak bel sıhhatinizi daha uygun korumuş olursunuz. Kıyafet seçimlerinizde de rahatsızlık vermeyecek, mevsime uygun ve sentetik olmayan eserler tercih edin.

• Ülkü bir yürüyüş için taban seçimi de fazlaca değerli. Yürüme bantlarını tercih etmeyin. Toprak tabanlı orman üzere yerlerde yürümek ise her vakit burkulma riski taşıdığından dikkatli olmakta yarar var. Bilhassa ileri yaşlardaki, ayak ve bacak kasları daha zayıf olanların epey dikkat etmesi gerekir. Şayet kumda yürüyecekseniz çıplak ayakla yürüyerek ayağınızdaki tüm reseptörleri her bir kum adediyle uyarabilirsiniz. Kumda burkulma riskiniz düşer, zorluk derecesi niçiniyle güç sarfiyatınız artar ve kaslarınız daha süratli güçlenir. Denizde yürümek de bir daha misal tesirlere sahiptir.

• Ayakkabı seçiminde birinci kural ülkü topuk yüksekliğidir (3-4 cm). Daha yüksek topuk demek, daha fazla yükün ayak kasları tarafınca taşınması, bedenin yük istikrarının bozulması ve çeşitli sıhhat sıkıntılarının ortaya çıkması manasına gelir. Şunu da hatırlatalım; son yılların modası babet ayakkabılar da ayağa binen yük dağılımında en az yüksek topuklu ayakkabılar kadar masumiyetten uzak.

• Ayakkabı tercihinizde sentetik malzemelerden uzak durun, doğal deri malzemeler hava sirkülasyonu için her vakit ülküdür.

• Ayaklarınızın günün sonuna gerçek şiştiğini unutmayın. Bu niçinle ayakkabı alırken yarım numara seçeneklerini kesinlikle sorun. Ayrıyeten en uzun parmağınıza (Yunan ayak modelinde 2. parmak 1. parmaktan uzundur) bakılırsa ayakkabı seçmeye itina gösterin.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı