10 Sene daha sonra Eşini ve Çocuğunu Gördü! ‘Altın Elli Doktor’

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
10 Sene daha sonra Eşini ve Çocuğunu Gördü! ‘Altın Elli Doktor’
Evgeni Nikolov 48 yaşında Bulgaristan’da yaşıyor. 20 sene evvel kaza geçirerek sol gözünde delici faydalanma yaşayan Nikolov bu biçimdelikle bu gözünü kaybediyor. sonrasındasında öbür gözünde de tepki yaşayan Nikolov tedavileri için soluğu İstanbul’da aldı. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Doç. Dr. Hasan Basri Arifoğlu tedavi sürecini anlattı.

Ameliyattan daha sonra artık gördüğünü söyleyen Evgeni Nikolov(48), “Ameliyattan evvel muhakkak hiç bir biçimde görmüyordum. Tabip Hasan’a tedaviye gelmedilk evvel Sofya’da karşılaştık. Orda gördükten daha sonra yaptığı işleri gördükten daha sonra İstanbul’a gelmeye karar verdik. Hiç görmem yoktu. Parmak çizgilerimi dahi goremiyordum. Ta ki bu ameliyata girene dek. Ameliyattan çıkıp odaya geldiğim de artık bakılırsabiliyordum. Hiç görmeyen gözüm Hasan Beyefendi yardımıyla artık gorebiliyordu. Tek başıma yürüyemiyordum fakat ameliyat daha sonrası artık tek başıma yürüyebiliyor, gereksinimlerimi da tek başıma karşılayabiliyorum. Lavaboya bile kendi imkânlarım ile gidemiyordum. Eşimin yardımı ile gidebiliyordum. Birinci görmeye başladığım da her şey hayal üzere geldi. Bu benim alışık olduğum bir dünya değildi. Karımı ve çocuklarımı gorebiliyordum. Onlara sarılıp ağladım ve epey duygulandım. Hasan Bey’e teşekkür ederiz. O bizim altın elli doktorumuz” dedi.

‘Umudumuzun tükendiği yerde hayatımıza ışık doğdu’

Anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan İyona Petrova(50) sözlerini lisana getirirken hem zorlandı hem duygulandı. İyonka Petrova, “Kendimizi nirvanada hissediyoruz. Bundan daha uygun olamazdık. Bu bize daima imkânsız geliyordu. Zira bize imkânsızı kabul ettirdiler. Herkes yapılamaz dedi. Umudumuz kalmamıştı. Tabip Hasan Beyefendi ile karşılaştıktan daha sonra bunun imkânsız olmadığını anladık. Umudumuzun tükendiği yerde kendisi ömrümüze adeta bir ışık üzere doğdu. Kendisine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Burası mükemmel bir hastane ve harika bir takım var” biçiminde konuştu.

‘Hasta artık daha rahat gorebiliyor’

Göz Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hasan Basri Arifoğlu, “Hasta Evgeni Nikolav yaklaşık 20 sene evvel bir kaza geçiriyor. Sol gözünde delici bir faydalanma oluşuyor. Bu gözünü bu biçimdelikle kaybediyor. çabucak sonrasında öbür gözünde üveitik bir tepki gelişiyor. Bu bizim lisanımızda sempatik oftalmi olarak isimlendirdiğimiz bir durum. Düzenek şöyle oluyor: Travmaya uğramış göze karşı beden kendi dokusuna karşı savaş açıyor. bu biçimdelikle öbür sağlam gözünde de görme düzeyini azaltacak biçimde üveit hastalığına sebep oluyor. Bu üveit hastalığı sebebi ile bir fazlaca tedavi görüyor ancak görme düzeyi önemli manada azalıyor. Son 10 yıldır de hasta kendi başına hareket edemez duruma geliyor. Son 2,5 yıldır ise yalnızca ışık hissi alıyor ve bu türlü hayatına devam ediyor. Bizim yaptığımız süreç de birinci olarak üveit tepkisini medikal tedavi ile denetim altına aldık. sonrasındasında da katarakt ameliyatını gerçekleştirdik. Kataraktında dokular o kadar sert ve dokular birbirine o kadar yapışıktı ki tek tek dokuları birbirinden ayırmak durumunda kaldık. Bilhassa iris katarakt dokusuna büsbütün yapışık durumdaydı. Onları tek tek ayırdık. Kataraktı çıkardıktan daha sonra ise mercek koyacak bir alanımız olmadığı için gözün beyaz kısmına (sklera) merceğimizi yerleştirdik. Kataraktı aldıktan daha sonra vitrektomi süreci yaptık. Bu dokularda birikmiş olan bedenin salgıladığı oto antikorları yani savaşan hücrelerin sebep olduğu zarları dokulardan temizledik. Ameliyat daha sonrasında ilaçlarla hastalığı denetim altına aldık. bu türlü de hastada daha rahat görür hale gelebildi” açıklamasında bulundu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı