30 yaşındaki Hafsa, 10. denemede anne olmanın memnunluğunu yaşadı

acemşalı

Global Mod
Global Mod
30 yaşındaki Hafsa, 10. denemede anne olmanın memnunluğunu yaşadı Somali’de yaşayan 30 yaşındaki Hafsa Ömer, daha evvel 9 gebelik geçirdi ve bu gebeliklerden 7 tanesi gebeliğin ileri haftalarında son buldu, 2’si ise doğumdan daha sonrasında hayatını yitirdi. Ülkesinde yapılan analiz ve tetkiklerin akabinde “sebebi bilinmeyen gebelik kaybı tanısı” alan Ömer, tedavi için Türkiye’nin yolunu tuttu. Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Davet Ağır’a başvuran Ömer, burada yapılan tedavinin akabinde geçen aylarda bebeği Roman’ı kucağına aldı. Anne Ömer, “Bu kadar olumsuz ve üzücü doğumlardan daha sonra natürel ki bebeğimi canlı bir biçimde kucağıma alabildiğim için epeyce fazlaca mutluyum” dedi.

AZ GÖRÜLEN DURUM

Türkiye’de sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getiren Hafsa Ömer, “Gebelikte kaybın biroldukça sebebi olabiliyormuş lakin benim 9 gebeliğimde de sorunu saptayamadılar” dedi. Sorunun saptanamaması niçiniyle tedavi olamadığını anlatan Ömer, “Oradan bana sebebi bilinmeyen gebelik kaybı raporu verdiler ve onunla Türkiye’ye geldim Bu sefer oldu fazlaca şükür” diye konuştu.

Op. Dr. Meriç Davet Ağır ise anne karnındaki bebek kayıplarına birfazlaca şeyin niye olabileceğini anımsatarak “Ama bu hastada saptanmış bir niye yok. Yani genetik sorunlar olabilir, pıhtılaşma sorunu olabilir. Lakin bu kadar kaybın üst üste birebir bireye denk gelmesi epey ender görülebilen bir durumdur” açıklamasını yaptı.

BİRÇOK niçinİ OLABİLİR

Dr. Ağır, özetle şunları söylemiş oldu:

“örneğin tansiyon yüksekliğinden de bebek vefatı olabilir fakat takip ettiğim haftaya kadar tansiyonla ilgili bir meşakkati da olmadı. Elimizde net bir niye yok, esasen bana geldiğinde gebeydi. Somali’den elinde yalnızca bir kâğıtla geldi. Süreçle ilgili en zorlandığımız kısım buydu. Bu hasta birinci geldiğinde hakikaten ruhsal olarak berbattı. Annenin bana sorduğu birinci soru ‘Kaç haftada doğarsa yaşar?’ sorusu oldu. Yani bebek hayat sonunu geçer geçmez ‘al çocuğu içerden ölemesin’ demek istedi. İster istemez anne karnında bu kadar bebek kaybettiğinden her gün bebeğim ölecek endişesiyle yaşıyordu. Hastayı haftada iki sefer görüyordum. Çocuğun âlâ olduğunu görür görmez hem kendi psikolojim yeterli oluyordu tıpkı vakitte anneyi rahatlatmaya çalışıyordum. kimi vakit iki, kimi vakit üç daima buradalardı aslında. Hastayı epeyce sık gördüm. Sık takip ederek hem kendi psikolojimi korudum hem anneyi daha motive ettim. ”