7. İstanbul Karbon E-Zirvesi Karbon Nötr Oldu

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
7. İstanbul Karbon E-Zirvesi Karbon Nötr Oldu
SÜT-D ve İSTAÇ ÖNEMLİ BİR BİRİNCİSİ BAŞARARAK

DİJİTAL TEPE KARBON AYAK İZİNİ DENGELEDİ

İSTANBUL ÇÖPÜNÜN GÜCÜ, İKLİMİN DOSTU OLDU

SÜT-D ve İSTAÇ 28 Eylül 2021’de gerçekleştirilen

7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde sebep olunan 31,80 ton karbondioksit muadili sera gazını, çöp gazı karbon kredisiyle sıfırlayarak iklim dostu aktifliği başardılar

Etraf ve Şehircilik Bakanlığı
ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana dayanağında Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’ni 28 Eylül 2021’de çevrimiçi gerçekleştirdi. Dijital aktifliğin öncesinde ve aktiflik müddetince elektrik tüketimi kaynaklı sebep olunan sera gazı ölçüsünü saptamak için SÜT-D Tepe Şurası ve İSTAÇ Karbon Dengeleme Grubu çalıştı. E-posta trafiği, dijital platform tasarımı, web sitesi çalışmaları, aktiflik firması ve Tepe Konseyi faaliyetleri için elektrik tüketimlerine karşılık gelen sera gazı salım ölçüleri hesaplanarak,31,80 ton karbondioksit muadili sera gazına sebep olunduğu, bu emisyonun 99,6’sının ise aktiflik öncesinde data için tüketilen elektrikten kaynaklandığı saptandı. Global sıcaklık artışına niye olan bu emisyon, İSTAÇ Çöp Gazından Elektrik Üretim Tesisi’nden elde edilen karbon kredisi ile sıfırlanarak, Doğrulanmış Emisyon Azaltım Sertifikası (VER) ile 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi iklim dostu oldu.

Yeşilin bu biçimdesi bizlere, İstanbul’umuza pek yakıştı

İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Lideri Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “SÜT-D kuruluş maksadı ile ülkemizde karbon idaresi kapasitesinin artırılması için çalışmakta, yaygın tesir için birincileri başarmaktadır. Türkiye’nin birinci ve tek ISO 20121 Sürdürülebilir Aktiflik İdare Sistemi evrakına 2015 yılında tepemiz için sahip olduk. Dijital tepemizde de önemli bir birincisi, isminde İstanbul olan zirvemizin karbon nötr olmasını, isminde İstanbul olan, İstanbul’umuzun çöpüne bedel katan İSTAÇ ile başardık. Yeşilin bu biçimdesi bizlere, İstanbul’umuza pek yakıştı. Kuruluşunun birinci gününden beri yakın iş birliğinde olduğum İSTAÇ İTÜ mezunumuza emanet. Genel Müdür M. Aslan Değirmenci özelinde İSTAÇ Karbon Dengeleme Ekibi’ni kutluyor ve iklim dostu karbon idaresindeki atık seyahatimiz için teşekkür ediyorum“ dedi.

Atıktan Güç Üretimi ile İklim Dostu İSTAÇ

İstanbul Karbon E-Zirve Konseyi ve İSTAÇ Karbon Dengeleme Grubu içinde yapılan toplantılar kararında, E-Zirvede emisyon kaynağı olarak sırf elektrik kullanması olduğu tespit edildiğini söyleyen İSTAÇ Genel Müdürü M. Aslan Değirmenci, elektrik kullanmasın tespit edildiği alanların e-posta trafiği, dijital platform tasarımı, web sitesi çalışmaları, aktiflik firması ve tepe şurası çalışmaları olduğunu deklare etti. Hesaplamalarda inançlı tarafta kalmak için azamî hesaplanan emisyon pahası olan 31,80 ton karbondioksit muadili emisyonunu, İSTAÇ Çöp Gazından Elektrik Gücü Üretim Tesisi’nde elde ettiğimiz karbon kredileriyle sıfırlayarak doğayı koruduklarını belirten M. Aslan Değirmenci “Gelecek jenerasyonlara yaşanabilir kentler miras bırakma misyonumuz ile faaliyet alanlarımızı genişletiyoruz ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz. İklim değişikliği çalışmalarının ağır olduğu bu vakitte karbon ayak izini sıfırladığımız 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde ‘Seramızın Isısı Atığımızın Gücünden’ projemizle 2021 SÜT-D Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’nü almaktan memnunluk duyuyoruz. Projemizde atıklardan elde edilen güç ile seramızı ısıtıyor ve her yıl yetiştirdiğimiz yaklaşık 7 milyon fideyi İstanbullu çiftçilerimize fiyatsız olarak dağıtıyoruz. Seramızda doğal gaz kullanmayarak karbon ayak izimizi azaltıyor, tabiatımızı koruyoruz. bu biçimdece hayat için dönüştürüyoruz. İSTAÇ ailesi olarak karbon nötr bir dünya için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı