92 madalyalı engelli ulusal yüzücünün hayali millevetkili olmak

KesikÇayır

New member
92 madalyalı engelli ulusal yüzücünün hayali millevetkili olmak Doğuştan bedensel engelli, 29 yaşındaki ulusal yüzücü Hamit Demir, yaklaşık 11 yıldır süren profesyonel spor hayatına 92 madalya sığdırdı.

Siyaset bilimi üzerine yüksek lisansını tamamlayan ve engelli bireylerin anayasal hakları üzerine çalışmalar da yürüten Demir, gelecekte Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altında milletvekili olarak gayretini sürdürmeyi hayal ediyor.

“HER ŞEYİMİZ BİR FARKLILIKTAN İBARET”

hayatını biroldukca muvaffakiyetle zenginleştiren Demir, 1992’de doğuştan engelli birey olarak dünyaya geldiğini, bunun kendisi için yalnızca bir farklılık olduğunu, bu niçinle de fazlaca fazla üzerinde durmadığını söylemiş oldu. Demir, “Bu durumu kadın-erkek üzere cinsiyet farklılığı üzere bir öbür farklılık olarak gördüm. Hepimiz birbirimizden farklıyız, ideolojilerimiz, ömür stilimiz ve dünyayı algılayışımız her şeyimiz bir farklılıktan ibaret. Bedensel manim de bunun üzere öbür bir farklılık olarak gördüm.” diye konuştu.

“NELER YAPABİLECEĞİM ÜZERİNDE DURDUM”

Her vakit hayata olumlu yaklaştığının altını çizen Demir, “Neler yapamadığım değil ne yapabileceğim üzerinde durdum. 2015 yılında Gazi Üniversitesi Milletlerarası İlgiler Kısmı’ndan mezun oldum. bir daha 2020 yılında da Hacıbayram Veli Üniversitesi’nde Siyaset ve Toplumsal Bilimler alanında yüksek lisansımı tamamladım. Akademik mesleğime de doktora yaparak devam edeceğim.” dedi.

6 AYDA YÜZMEYİ ÖĞRENDİ

Yüzme sporu ile 2010’da tanıştığını aktaran Demir, yaklaşık 6 ay ortasında yüzmeyi öğrendiğini söylemiş oldu. Demir, birinci su ile tanıştığında kendini boğulacakmış üzere hissettiğini belirterek, şu biçimde devam etti:

“Adeta havuz kazan üzereydi ve benim için daha zordu. Zira, fizikî manada bir sürü dezavantajım var. Yüzme, bir meydan okuyuş. Zira, yer çekimine meydan okuyorsun. Yüzmek, benim için ömrümün şayet olmazsa olmazı. Muvaffakiyet ve madalyalar da bu sevincin ekstrası oluyor. Çalıştım ve sonunda biroldukça madalyanın sahibi oldum. 2013 yılında birinci kere ulusal atlet olarak Brezilya’da Türkiye’yi temsil ettim.”

92 MADALYA KAZANDI, 25 KERE ULUSAL OLDU

Bugüne kadar katıldığı ulusal ve milletlerarası müsabakalarda epeyce sayıda muvaffakiyete imza atan Demir, “Bugüne kadar 92 madalya kazandım ve 25 kez de ulusal mayoyu giydim. Onun haricinde da farklı karşılaşmalarda yer aldım.” diye konuştu.

“EN BÜYÜK GAYEM MİLETVEKİLİ OLMAK”

Sporun yanı sıra akademik hayatta da başarılara sahip olan Demir, topluma karşı her insanın sorumlulukları olduğunu ve buna nazaran yaşaması gerektiğini söyleyerek, kelamlarına şöyleki devam etti:

“Birikim ve deneyimlerin transferi fazlaca kıymetli. Ben başardım fakat benim üzere keşfedilmeyi bekleyen bir sürü engelli birey var. Bu deneyimlerimi onlara aktarmak istiyorum. Benim üzere engelli olan bireylerin hak çabasında onların yanında olmak istiyorum. En büyük hayalim ve maksadım, benimle birebir bahtı paylaşan şahısların sözcüsü olmak ve milletin meclisinde yer almak. Onun haricinde da doktora eğitimime devam etmek ve sahip olduğum birikimleri, zorlukları aktararak, oburlarının bu zorluklar karşısında nasıl baş edebileceklerini aktarmak istiyorum. Ben, bunun en canlı örneğiyim.”

Birinci kademede, doktora daha sonrası üniversitede öğretim üyesi olarak bakılırsav yapmak istediğini lisana getiren Demir, “En büyük gayem ise milletvekili olarak milletin meclisinde yer almak. Bunun haricinde Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşebilmek istiyorum. Kendisiyle konuşmak istediğim şeyler var. Uygun görürlerse görüşmeyi fazlaca isterim.” dedi.

“EN TEMEL SIKINTILAR, ERİŞİLEBİLİRLİK”

Ulusal yüzücü, şunları kaydetti:

“En temel meseleler, erişilebilirlik. Zira, tesislerin erişilebilirliği değerli. Bunun yanı sıra ehliyet ile ilgili problemler yaşıyoruz. Ulaşım büyük meşakkat. Ben toplu taşımayı epeyce kullanamıyorum, epey güç oluyor. Ehliyete ait yönetmelikte sıkıntılar mevcut. Bununla ilgili problemler aşılırsa hayli memnun oluruz. Erişilebilirlik her insanın hakkı, bunun pratik ve eylemsel olarak gerçekleştirilmesi gerekiyor.”

“YAPABİLDİĞİNİZ ŞEYLERİ KEŞFEDİN”

Demir, engelli bireylere de şu biçimde seslendi:

“Yapabildiğiniz şeyleri keşfedin. Zira, hepimiz için ömrün bir başlangıcı ve bitişi var. Değerli olan bu başlangıç ve bitişte neler yapabildik. Bu epey değerli. Zorluklara takılıp köşeye çekilmek fazlaca sıradan. Kıymetli olan zorlukları aşabilmek ve onlarla yaşayabilmektir. Bunun üzerine de bir şeyler ekleyip muvaffakiyet elde edebilmektir. her insanın bir potansiyeli var. hayatın ortasında yer alabilmek için birbirimize benzemek zorunda değiliz. Hepimiz, farklıyız ve toplumu güçlü kılan şey de bu. Bu farklılığın bir modülü olarak potansiyelimiz ölçüsünde hayatın ortasında yer almalı ve bir şeyler üretmeliyiz.”