Akaryakıt artırımları pazarları vurdu: Etraf vilayetlerden eser getirilemiyor

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Akaryakıt artırımları pazarları vurdu: Etraf vilayetlerden eser getirilemiyor Pazarcı esnafı akaryakıt artırımlarından daha sonra artan nakliye masrafları yüzünden etraf vilayetlerden eser getiremez oldu. Esnaf, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e “50 liralık mazotla 3 vilayet gezerdik, artık 500 liralık mazotla üç ilçeye lakin gidebiliyoruz, kâfi artık, bıktık” diye yakındı.

Niğde’de pazarları gezen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnafın en çok akaryakıt fiyatlarındaki önlenemeyen artış niçiniyle nakliye masraflarının yükselmesinden yakındığını aktardı.

Etraf vilayet ve ilçelerinden Niğde’ye eser getiremediklerini anlatan pazarcı esnafı, “Mersin’den Niğde’ye mandalina getiriyorum; yazın 400 lira olan nakliye masrafı bugün 800 liraya çıktı. Yaz mevsiminde 800 lira olan araç lastiği artık 1600 lira olmuş. Bu kaidelerde hangi eseri kaç liraya satıp nasıl kâr edeceğiz?” diyerek akaryakıt meblağlarına gelen artırımlara reaksiyon gösterdi.

Gürer ise, akaryakıt fiyatlarındaki olağandışı artışın bu türlü devam etmesi halinde nakliye probleminin yaşanacağını ve pazar yerlerine etraf vilayet ve ilçelerden eser getirilememesi, getirilse de artan fiyatlarla satılması niçiniyle oluşan mağduriyetin daha da derinleşeceği ihtarında bulundu.

’50 TL’LİK MAZOTLA 3 VİLAYET GEZERDİK, ŞİMDİ…’

Bir kilo poşetin 25 liraya çıktığına değinen pazarı esnafı, “Vatandaş gelip yarım kilo eser alıyor. ‘Vermem’ diyemiyorsunuz. Nakliye ve öbür sarfiyatlar eser meblağlarını yükseltti” diye konuştu.

Gürer’e sıkıntı yanan bir öteki pazarcı esnafı ise akaryakıt artırımlarına farklı bir biçimde reaksiyonunu gösterdi. “Akşam yatıyoruz artırım, sabah kalkıyoruz zam” diyen esnaf, “Geçen yıllarde 50 liralık mazotla 3 vilayet geziyorduk, artık 500 liralık mazotla Niğde’nin Bor, Kemerhisar ve Altunhisar’ına gidebiliyoruz, kâfi artık, bıktık” tabirlerini kullandı.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

Asıl mesleğinin aşçılık bulunmasına karşın iş imkanı olmadığı için pazarcılık yaptığını söyleyen bir öbür esnaf da “35 yaşındayım, iş bulamadım. Benim üzere aşçı Niğde’de yok fakat ben burada pazarcılık yapıyorum. Bıçak kemiğe dayandı” biçiminde konuştu.

Yerinden 3 lira 30 kuruşa aldığı havucu 4 liradan satan bir pazarcı esnafı ise “Nakliyesi, poşeti, pazar kirası ve başka girdileri hesaba kattığınızda ben nasıl bu eserden kar edeceğim? Para kazanmaktan vazgeçtik, konutumuza ekmek götürebilmenin kaygısına düştük” dedi. “Gelirimiz masrafımızı karşılamıyor” diyen vatandaşlar, “fiyatlar fazlaca değerli, alım gücümüz azaldı, o niçinle mecburî gereksinimler haricinde alım yapamıyoruz” dediler.

KÂRLILIKLARI AZALDI

Gürer de pazar yerlerinde gözlemleriyle ilgili kıymetlendirme yaparak, “Vatandaş pahalılıktan yakınıyor lakin pazarcı esnafı da neredeyse hiç kâr etmeden satış yapıyor. Hem pazarcı hem vatandaş, artan girdi maliyetleri niçiniyle oluşan pahalılık niçiniyle mağdur durumda” dedi.

“Niğde’ye Konya ve Çukurova’dan satış için eser getiren pazarcılar, mazot fiyatlarındaki artışlardan dolayı büyük meşakkate düşmüş” diyen Gürer, şu biçimde devam etti:

“Pazarcı esnafı kimi eserlerde fiyatın değişiklik göstermesine karşın artan girdi maliyetine bakılırsa neredeyse yerinden alıp getirdikleri eseri karsız aldıklarını ve nakliye daha sonrası başa baş sattıklarını söylüyor. Hem esnaf hem vatandaş pahalılıktan niçiniyle külfetli. Pazarlar marketlere göre daha uygun fiyatlı fakat vatandaş sabit gelirli olduğu için artan sarfiyatlar bütçesini kısmasına yol açmış, gramla alışveriş yapar durumda.”