Akdeniz'de tatil yapmak çok mu tehlikeli hale geliyor?

Burcin

New member
Sıcak hava dalgaları, seller ve fırtınalar artık İspanya gibi Akdeniz ülkelerini düzenli olarak vuruyor. Almanya'da pek çok kişi öncelikle bunun bir sonraki tatilleri için ne anlama geldiğiyle ilgileniyor gibi görünüyor. Bu sadece alaycı değil, aynı zamanda dar görüşlülüktür.

Artık yazın yurt dışına çıkmayı sevmiyorum. Aşırı hava koşullarına yakalanmaktan çok endişeleniyorum. Yakın zamanda bunun hakkında yazdım. Bu yüzden bu sonbaharda İspanya'da, Valensiya yakınlarında arkadaşlarımla birkaç hafta geçirmek istedim. Şu anda yıkıcı bir şekilde sular altında kalan bölgeden çok uzakta değil.

Uçmamaya çalıştığım için tren bileti rezervasyonu yaptırdım. Tüm bağlantıların işe yaraması durumunda Berlin'den Lyon ve Barselona üzerinden Valensiya'ya iki gün içinde ulaşabilirsiniz. Ekim ortasındaki ayrılışımdan birkaç gün önce, Lyon'un güneyindeki bölgeyi şiddetli yağmur sular altında bıraktı. Yola çıktığımda bile oradan güneye doğru trene binip binemeyeceğimden emin değildim.

Şanslıydım, tüm rotalar müsaitti. Valensiya yakınlarına güvenli bir şekilde ulaştım. İspanya'daki fırtınanın sonuçlarına ilişkin ilk raporların ardından bu Çarşamba sabahı arkadaşlarım ve akrabalarım bana her şeyin yolunda olup olmadığını sorduklarında onlara güvence verdim. Cumartesi gününden bu yana neredeyse sürekli yağmur yağıyor ama tatil yaptığım dağ köyü şu ana kadar şiddetli yağmurdan kurtuldu. Yılın bu zamanındaki yağmur da bölge için alışılmadık bir durum değil.

Ancak o zaman haberleri kendim takip ettim. Gelişmeler hiç de normal değildi. Çarşamba günü yalnızca Valensiya bölgesinde ölenlerin sayısı 13'ten 90'ın üzerine çıktı. Pek çok kişi hâlâ kayıp. İspanyol hava durumu servisi Aemet “tarihi bir fırtınadan” bahsetti. Sonuç olarak, bazı yerlerde bir yılda olduğu gibi, bir günde metrekare başına 500 litreden fazla yağmur yağdı.

Sara Schurman

(Kaynak: Reinaldo Coddou H.)

Durum son derece ciddi ama umutsuz değil. Serbest gazeteci bu slogana göre açıklıyor Sara Schurman Herkesin anlayabilmesi için iklim krizinin büyük resmi ve küçük detayları.
Kitabındaki gibi “Temiz dil iklimi!” – ve şimdi t-online'daki köşesinde. Çalışmalarından dolayı 2022'de Medium Magazine tarafından onurlandırıldı. Yılın Bilim Gazetecisi seçilmiş.

Ben de dahil olmak üzere pek çok insan şimdi kendilerine şu soruyu soruyor: İspanya gibi Akdeniz ülkeleri, aynı zamanda İtalya veya Yunanistan, gelecekte yazın havaların çok sıcak olması ve fırtına ve sel tehlikesinin ortaya çıkması durumunda hala güvenli seyahat noktaları olacak mı? sonbahar ve ilkbahar?

Ancak bazı medya kuruluşları, eğer güneyde hava çok rahatsız olursa, yakında Kuzey Avrupa'ya tatile gidebileceğimizi yazıyor. Fikir ayrıcalıklarla ve dar görüşlülükle doludur. Feminist veya göçmen bir konu hakkında benzer şekilde düşüncesiz ve duygusuz bir şekilde yazılsaydı, bir kargaşa garanti edilirdi. Ancak iklim krizi söz konusu olduğunda, buna benzer bir şeyin çok fazla olumsuzluk yaşanmadan yayınlanabileceği anlaşılıyor.

Temmuz 2023'te Rodos'ta yaşanan şiddetli yangın nedeniyle yaklaşık 20.000 kişi kurtarılmak zorunda kalınca, katkı payları da aynı şekilde kısaltıldı. Yangınların turizm açısından felaket olduğu söylendi. Bir yandan tatilleri mahvolan tatilciler için. Öte yandan, ekonomik olarak büyük ölçüde turizme bağımlı olan yerel halk için.

Yaralıların ertesi yıl yedek olarak Yunanistan'a dönüp tatillerini ücretsiz olarak tamamlayıp tamamlayamayacakları tartışıldı. Akdeniz'deki tatil bölgelerinin, turistlerin uzak durması durumunda gelecekte satış kaybı bekleyip beklemeyeceği sorusu da irdelendi. Bunların hepsi doğrudur. Ama gerçekten acilen konuşmamız gereken önemli noktalar eksikti.

Hava yolculuğunun durumu daha da kötüleştirmeye katkıda bulunduğuna dair hiçbir haber yok. Emisyonları azaltmak, küresel ısınmayı sınırlamak, geçim kaynaklarımızı korumak ve aynı zamanda rahatlatıcı yaz tatilleri istiyorsak bunların mevcut seviyelerde sürdürülemeyecek bir lüks olduğu.

Sözde tatil ülkelerindeki yerel halkın, ekonomik çıkarları olan hizmet sağlayıcılardan daha fazlası olduğuna dair tek kelime yok. Orada yaşıyorlar ve bunu istiyorlar ya da yapmaya devam etmek zorundalar. Yangın çıkarsa, ekinleri kurursa, evleri sular altında kalırsa nereye gitmeliler?

Almanlar için alternatif tatil yerleri hakkındaki yazılarda, güya güvenli olduğu iddia edilen Kuzey Avrupa'da bile son yıllarda tehlikeli aşırı hava koşullarının yaşandığı ve bunun önümüzdeki yıllarda da artma eğiliminde olacağı konusunda tek bir kelime bile söylenmedi.