Almanya'da rüzgar enerjisi – herkes ikna edilemez

Burcin

New member

Tamamen yenilenebilir enerjiye geçiş için önemli ölçüde daha fazla rüzgar enerjisine ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak projelere çoğu zaman direnç var.

Rüzgar enerjisi evet – ama bana göre değil! Bazen bunun rüzgar türbinleriyle ilgili söylemin abartılı bir özeti olabileceği hissine kapılıyorum. 2021'deki anketlerde ülke çapında ankete katılanların yüzde 75'i karadaki rüzgar enerjisinin genişletilmesini kabul etti. Ariadne çalışmasının bulduğu şey budur. 2024'te yapılan daha yeni bir araştırma da nüfusun çoğunluğunun rüzgar enerjisini desteklediğini gösteriyor. Aynı zamanda, belirli genişleme projeleri sıklıkla projelerin durdurulması noktasına varacak kadar yerel dirençle karşılaşmaktadır.

Bu nedenle araştırmacılar, insanların rüzgar enerjisine karşı dezenformasyon kampanyalarına inanmalarına neyin sebep olduğunu araştırdı. Belirli projelerle ilgili elbette meşru eleştirilerin veya endişelerin olduğu gerçeğiyle ilgili değildi. Soru özellikle şuydu: İnsanlar neden yanlış bilgilere inanıyor?

ABD, Büyük Britanya ve Avustralya'da gerçekleştirilen yeni araştırmaya göre bu, yaşa veya cinsiyete, eğitim düzeyine veya temel bilimsel bilgiye daha az bağlı; daha ziyade kişinin kendi dünya görüşüne ve değerlerine bağlı. Komplo teorilerine açık olan kişilerin rüzgar türbinleri hakkındaki dezenformasyona inanma olasılıkları da daha yüksektir. Bu zaten bir Alman araştırmasında benzer şekilde kanıtlanmıştır. Burada siyasi tutum da belirleyici değildi.

Küresel ısınmayı durdurmak ve geçim kaynaklarımızı korumak için mümkün olan en kısa sürede sera gazı emisyonlarını durdurmalı ve yenilenebilir enerjilere geçmeliyiz. Doğal olarak genişlemeye mümkün olduğu kadar çok insanın kazanılabileceği sorusu ortaya çıkıyor. Araştırmalar bilgilendirme kampanyalarının dezenformasyona inananları etkilemeyeceğini öne sürüyor.

Bu, farkındalık kampanyalarının yardımcı olmadığı anlamına gelmez. Sinir bilimci ve University College London'daki (UCL) İklim Eylem Birimi yöneticisi Kris de Meyer, diğer şeylerin yanı sıra insanların fikirlerini nasıl oluşturduğunu ve sosyal kutuplaşmanın nasıl oluştuğunu araştırıyor. Bunu bir piramit kullanarak net bir şekilde açıklıyor. De Meyer şöyle diyor: Birçok konuda insanlar başlangıçta kararsızdır; pratik olarak piramidin tepesinde, birbirlerine nispeten yakın olarak oturuyorlar. Örneğin rüzgar enerjisinin yaygınlaşmasının iyi bir şey olup olmadığı sorusuna gelince. Bir noktada o anda sahip oldukları bilgilere dayanarak şu ya da bu yöne daha fazla yönelmeye karar verirler.

Bir sonraki adım ilginç: Beynimiz kendini haklı çıkarmaya başlıyor. Neden doğru seçimi yaptığımıza dair daha fazla neden arıyor. Konuyla ilgili bir TED konuşmasında De Meyer, “Ve kişinin kendi kararının bu şekilde gerekçelendirilmesi, bir sonraki kararımızın veya eylemimizin aynı yönde gitme olasılığını çok daha artırıyor” diyor.

Arkadaşlarımızla, ailenizle veya meslektaşlarınızla bu konu hakkında konuşmaya başlarız, hatta sosyal medyada bu konuyu paylaşırız. Bütün bunlar daha fazla gerekçe ve eylem gerektirir. De Meyer, “Ve ne olduğunu anlamadan, adım adım piramidin bir tarafından aşağı doğru iniyoruz” diyor. “Ne kadar derine inersek o kadar ikna oluruz.”

Bunu yaparak, piramidin diğer tarafını seçenlerden ve aynı zamanda başlangıçta inandığımız şeylerden giderek uzaklaşıyoruz. De Meyer buna “kendini ikna etme süreci” diyor.

Bu nedenle kamuoyu birçok konuda normal olarak dağılmıştır. Bazı insanlar bir şeye şiddetle karşı çıkar, bazıları buna şiddetle karşı çıkar, birçoğu ise ortada kararsızdır. Şimdi bir kampanyayla başkalarını kendi fikrime ikna etmeye çalışırsam, bu normal dağılımda bir yerde, diyagramda çan gibi görünen bir piramit inşa edeceğim. Bazı insanlar bir yönde, diğerleri ise diğer yönde adım atacaktır. Böylece bazı insanları kendime yaklaştıracağım, bazılarını ise kendimden daha çok uzaklaştıracağım.