Anayasa Mahkemesi’nden “Gezi” sonucu

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Anayasa Mahkemesi’nden “Gezi” sonucu Anayasa Mahkemesi, Seyahat direnişi sırasında toplumsal medya hesabından attığı bildiriler niçiniyle öteki okula gönderilen müzik öğretmeninin başvurusunu karara bağladı.

İsanbul Bağcılar Dündar Uçar Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi’nde müzik öğretmeni Muhammet Serkan Şener, Seyahat direnişi daha sonrasında Facebook hesabından paylaşımlarda bulundu.

Paylaşımlardan biri şöylekiydi:

“31 mayıs 2013’ü 1 Haziran 2013’e bağlayan gece uyuduğum kadar öbür bir vakitte huzurlu ve gururlu uyuduğumu hatırlamıyorum.

Kurtuluş Savaşı’ndan daha sonraki en erdemli olaydır Seyahat ülkemde… Canları alanları da, canları verenleri de, Gezi’nin karşısında duranları da 31 Mayıs 2013’te sokağa dökülenleri de unutmayacağız.

Vakit elbette haklının hakkını verecek, tarih gerçekleri yazacaktır. Ne keyifli Seyahat direnişine…”

MÜDÜR YARDIMCISI ŞİKAYET ETTİ

Çalıştığı okulun müdür yardımcısı S.A, Şener’in şahsi hesabından yaptığı paylaşımları okul müdürü R.Y.”ye şikayet etti. Öteki öğretmenler şahit yazıldı. Disiplin soruşturması sonunda müzik öğretmeninin, “iktidarda olan partinin çalışmalarını karalayıcı ve aşağılayıcı nitelik arz ettiği” belirtilerek kademe ilerlemesinin durdurulmasına ve öteki bir okula gönderilmesine karar verildi.

YÖNETİM MAHKEMESİ LEHTE KARAR VERDİ

Yönetim Mahkemesinden müzik öğretmeninin lehine karar çıktı. Yönetim Mahkemesi paylaşımların öğretmenin nazaranvini çalıştığı kurumda sürdürmesinde sakınca oluşturacak nitelikte olmadığı kararına vararak disiplin cezasının iptaline karar verdi. Fakat Ulusal Eğitim öğretmen lehine çıkan bu sonucu istinaf yoluna gitti ve Bölge Yönetim Mahkemesi birinci derece mahkemesinin sonucunı bozdu.

Müzik öğretmeni Serkan Şener son deva Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. toplumsal medya paylaşımları niçiniyle öteki okula atanmasının söz özgürlüğünü ihlal ettiğini savundu. nazaranviyle ilgisi bulunmayan ve hudutlu şahıslara ulaşan paylaşımı niçiniyle diğer okula gönderilmesinin özel hayata hürmet hakkını ihlal ettiğini de vurguladı.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN TESPİTLERİ

Anayasa Mahkemesi öğretmenin tüm şikayetlerinin tabir özgürlüğü kapsamında incelenmesi gerektiğini kıymetlendirdi.

Yüksek mahkeme temel tarafından yaptığı incelemede şu tespit ve değerlendirmelerde bulundu:

“Başvurucunun toplumsal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşımlar niçiniyle hakkında yürütülen disiplin soruşturması kararında öteki bir okula atanmasının söz özgürlüğüne müdahale niteliği taşıdığı değerlendirilmiştir

Bu müdahale, Anayasa’nın 13. unsurunda belirtilen şartlara uygun olmadığı surece Anayasa’nın 26. hususunun ihlalini teşkil edecektir. 13. hususun ilgili kısmı şöylekidir:
“Temel hak ve hürriyetler, … sırf Anayasanın ilgili unsurlarında belirtilen sebeplere bağlı olarak ve fakat kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, … demokratik toplum tertibinin … gereklerine ve ölçülülük prensibine muhalif olamaz.”

YÜKSEK MAHKEMENİN KARARI

Anayasa Mahkemesi kararı şöyleki deklare etti:

• Söz özgürlüğünün ihlal edildiğine ait argümanın KABUL EDİLEBİLİR olduğuna,
  • Anayasa’nın 26. unsurunun birinci fıkrasında garanti altına alınan söz özgürlüğünün İHLAL EDİLMEDİĞİNE,
  • Yargılama masraflarının müracaatçı üzerinde bırakılmasına,
  • sonucun bir meselain Adalet Bakanlığı’na gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi.