Android kullanıcılarına güvenlik uyarısı: Ayarları çabucak değiştirin

Barcali

Active member
Android kullanıcılarına güvenlik uyarısı: Ayarları çabucak değiştirin Google, Android 12 işletim sistemini ekim ayında piyasaya sürmüş ve şirket, yeni saklılık ve güvenlik eklemeleri yapmıştı. Yeni Android güncellemesi, uzun müddettir kullanılmayan uygulamaları hazırda bekletme özelliğine sahip ve pozisyon bilgilerini daha az hassas hale getiriyor.

Sözcü’nün haberine nazaran; bu yüzden teknoloji uzmanları; şahsi bilgilere dayalı maksatlı reklamcılıkla tanınan Google konusunda kullanıcıları uyarıyor ve telefonu güncellerken kapalılık ayarlarını denetim edilmesine gerektiğine dikkat çekiyor. Android 12’deki kapalılık ayrıntılarının birçok, kullanıcıların aygıtlarındaki uygulamalara verdikleri izinlere dayanıyor.

SAKLILIK AYARLARI’NI DENETİM EDİN UYARISI

Uygulamaları yüklerken çoklukla kameraya, fotoğraflara, şahıslara, pozisyona, mikrofona vb. erişim isteniyor. Fakat tüm uygulamalar bunu yapmıyor: Bir AR uygulamasının kullanılabilir olması için kameraya erişmesi gerekebilir, lakin bir takvim uygulamasının hiç bir şey için müsaadeye muhtaçlığı yok.

Lakin müsaade şeffaflığını artırmak için Android 12’ye yeni bir kapalılık panosu eklendi. Bunu kullanarak, kullanıcı aygıtta hangi uygulamaların ne yaptığını gorebilir.

Denetim panelinden Ayarlar, Saklılık ve akabinde Kapalılık Denetim Paneli’ni açarak erişilebilir. Bu noktada kullanıcıların mikrofon ve kamera erişimlerini denetim etmeleri de değerli.

REKLAM İÇİN KULLANICILARIN DAVRANIŞLARINI TAKİP EDİYORDU

Ayrıyeten, kullanıcıların beğendiklerine göre bir profil oluşturmasına imkan tanıyan reklam kimliği de silinebilir. Ayarlar, Saklılık ve akabinde Reklamlar’a giderek Reklam kimliğini sil de seçilebilir. Bu hareketin yapılması halinde kullanıcılar telefonlarından reklam görmeye devam etseler de bu reklamlar davranışlarına dayandırılamayacaktır.

Bunun yanında Kapalılık menüsünde pozisyon geçmişi kapatılarak da Google’ın toplayabileceği bilgi ölçüsü sınırlanabilir. Lakin aygıtı müdafaanın en güzel yolu, tüm hesaplarda eşsiz oturum açmalar oluşturmak için bir parola yöneticisine sahip olmak ve iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmak.

Saklılık konusundaki hassasiyet bilhassa Apple’ın yeni güncellemeleriyle teknoloji devlerinin daha epey odağındaydı.