Ankara’da engelli kızı için spor kulübü kurdu

KesikÇayır

New member
Ankara’da engelli kızı için spor kulübü kurdu Gonca İlerisoy, çocukluk periyodunda yalnızlık çeken ve arkadaşları tarafınca dışlanan 18 yaşındaki işitme engelli kızını topluma kazandırmak ve toplumsallaşmasını sağlamak için arayışa girdi. Bu süreçte badmintonu keşfeden ve kızının bu alanda ilerlemesini sağlayan İlerisoy, çabucak sonrasında öteki engelli çocukları da spora teşvik etmek emeliyle Salyangoz Tabiat ve Spor Kulübü Derneği’ni kurdu.

“NEGATİF YORUMLAR DAHA ÇOK KAMÇILADI”

Derneğin çalışmaları hakkında bilgi veren İlerisoy, kızı İlayda’nın birinci spora başladığında ailesinden biroldukça kişinin, “İşitme engelli bir çocuk spor yapsa ne olacak, yapmasa ne olacak?” söylemiş olduğini bildirdi. Bunu söyleyenlere “Çocuğum spor yapmazsa ne yapacak?” kelamlarıyla yanıt verdiğini aktaran İlerisoy, çabucak sonrasında kızı ile sıkı bir biçimde çalışmaya başladıklarını söylemiş oldu. İlerisoy, “İnsanların negatif yorumları, beni daha hayli kamçıladı, pes etmedim, etmeyeceğim de. bu biçimde, onları dinleseydim benim kızım bugün ulusal grup forması giyip yurt haricinde ülkemizi temsil edemeyecekti.” dedi.

“SPOR, ÇOCUĞUMU SOSYALLEŞTİRDİ”

Kızı İlayda’nın olimpiyatlara katılmak için hazırlandığını belirten İlerisoy, şöyleki devam etti:

“Bunun bir müddetç olduğunun, verilmesi gereken bir emek olduğunu farkındayım. Spor, çocuğumu sosyalleştirdi, arkadaş etrafı edindi, internet ortamından sıyrıldı, örneğin toplumsal medyada yaklaşık 3 bin takipçisi varken artık daha seçici olmaya başladı. Kendisine faydalı olabilecek şahıslarla arkadaşlık etmek istiyor. Bu benim için en büyük ödül. Diğer çocukları da bu spora sevk etmeye başladık. ‘Çocuklar bu kanaldan fazlaca hoş yürüyebiliyorlar, hoş işler başarabiliyorlar. bu biçimde biz bunu derneğe dökelim, bir kulüp haline getirelim.’ dedik. Kulüp işine de girmemiz bu biçimde oldu. İşitme engelli bireyler de derneğimizden fiyatsız yararlanacak.”

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERE TAVSİYELER

İlerisoy, engelli çocuğu olan ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

“Ailelere mesajım şu; çocukların memnunluğu için biz bir yola çıktıysak katiyen evvel onların memnun olacağı alan bulunması lazım. Bunu sporla sanatla müzikle yapabilir. Bir çocuğun kesinlikle bir şeye yeteneği vardır, aileler pes etmesin. ‘Çocuğum engelli’ deyip kenarda oturtmasın. Çocuk bizim çocuğumuz, en çok çabayı veren aile kazanır. İşitme Engelliler Spor Federasyonu’muzun dayanağı bizim için fazlaca değerli, devletimizden de her alanda engelliye dokunan, erişebilir bir hayat istiyoruz.”

Amacının olimpiyatlarda madalya kazanmak olduğunu belirten İlayda ise “Spor yaparken memnunum. Hayalim olan şampiyonluk inşallah bana nasip olur. Maksadım, kuvvetli olduğu için epey sıkı çalışmam lazım.” tabirlerini kullandı.

“OĞLUM ÇOK MEMNUN, KENDİNE İTİMADI YERİNE GELDİ”

Dernek üyelerinden Güler Haliloğlu ise işitme engelli oğlu Bilal’in ilkokul sürecinde vücut eğitimi dersinde epey etkin olamadığını aktardı.

Başında implant olduğu için Bilal’in korunarak ortaokul çağlarına gelebildiğini anlatan Haliloğlu, şunları kaydetti:

“Ben de toplumsal medyadan Gonca bayanı takip ediyorum, Kastamonu’da İlayda’nın derece aldığını ve implantlı çocukların badminton sportmeni olduğunu gördüm. Gonca hanımla bağlantıya geçtim, oğlumun durumundan bahsettim. Ankara’ya geldiğimizde Erkan hocamızla görüştürdü ve Bilal yaklaşık 2 yıldır bu sporu yapıyor. Şampiyonalarda dereceler aldı. Oğlum fazlaca keyifli, kendine olan itimadı yerine geldi.”

İlayda’nın antrenörü Erkan Özkan da işitme engelli çocukları, topluma kazandırmayı amaçladıklarını söylemiş oldu.