Ayedaş zelzeleye karşı afet haberleşme sistemi kurdu

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Ayedaş zelzeleye karşı afet haberleşme sistemi kurdu
Ayedaş tarafınca bölümde birinci sefer devreye alınan afet haberleşme sistemiyle, İstanbul’da sarsıntı niçiniyle irtibat altyapısının hasar görmesi durumunda, Ayedaş takımları birbirleriyle haberleşerek çalışmalarını sürdürebilecek. Ayedaş Merkezi Uzaktan Denetim ve Data İzleme (SCADA) merkezi, genel müdürlük ve telsiz operatör binaları ile saha grupları içinde bağlantı ve uyum sağlanabilecek.

Enerjisa’nın Başşehir EDAŞ ve Toroslar EDAŞ ile 21 milyonu aşkın kullanıcıya elektrik dağıtımı sağladığı 3 şirketinden biri olan Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ (Ayedaş) tarafınca geliştirilen Afet Haberleşme Sistemi, muhtemel İstanbul zelzelesinde şirketin hizmet bölgesi olan İstanbul Anadolu yakasında kullanılmak üzere devreye alındı.

Bugüne kadar saha operasyonlarında en son teknoloji imajlı bas konuş sistemi ile haberleşen Ayedaş takımları, sistem yardımıyla, zelzele ve misal afetler sonucunda telekomünikasyon hizmetinin sekteye uğradığı durumlarda dahi bağlantıda kendine yeterek, şebeke idaresi, genel müdürlük, telsiz operatör binaları ile saha takımları içinde irtibat ve uyumu devam ettirebilecek.

Sistem kapsamında 3 kule ve 2 taşınabilir haberleşme istasyonu devreye alınırken, 500’e yakın Ayedaş grup aracı, bu kule ve istasyonlar üzerinden irtibata geçilmesini sağlayan haberleşme sistemleriyle donatıldı.

bu biçimdece Ayedaş, nazaranv bölgesi olan İstanbul Anadolu Yakası’nın yüzde 95’lik kısmında alternatif ve bağımsız bir haberleşme sistemini, muhtemel İstanbul zelzelesi ve büyük çaplı afetlere karşı önlem maksatlı devreye aldı.

Enerjisa’dan güç kaidelere karşı alternatif sistemler

Enerjisa Dağıtım Şirketleri afet durumlarına karşı son periyotta kıymetli çalışmalara imza atarak birfazlaca taşınabilir ve alternatif sistemi geliştirdi ve kullanıma aldı.

Binalar içerisinde yerleşik çalışan ve afetlerde kullanılamaz hale gelebilecek Merkezi Uzaktan Denetim ve Bilgi İzleme (SCADA) merkezlerinin, bir otobüs içerisinde taşınabilir alternatifi geliştirilerek, 21 milyonu aşkın kullanıcıya hizmet verilen Başşehir EDAŞ, Toroslar EDAŞ ve Ayedaş şebekelerinin biri yahut hepsi uzaktan yönetilebilir duruma getirildi.

Öte yandan yakın periyotta, ağır kar, yangın, sarsıntı ve sel üzere afetlerde şebekeleri büsbütün hasar nazarann bölgelerin güç arzı için, 15-20 bin kişilik ilçeleri besleyebilecek büyüklükte taşınabilir jeneratörler geliştirilerek devreye alındı.

Son olarak afet haberleşme sistemiyle, alternatif güç arzı ve taşınabilir şebeke denetiminin akabinde, alternatif bir haberleşme sistemi de olağanüstü şartlar için hayata geçirilmiş oldu.

“Hem müşterilerimiz tıpkı vakitte ülkemiz için stratejik bir gereklilik”

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Süleyman Samsa, afet haberleşme sistemine ait değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“Kaliteli ve sürdürülebilir gücün varlığı, ömrün olağan akışında değerini her geçen gün artırıyor. Güç, bu kıymette bir hizmet olmasının yanı sıra, su, telekomünikasyon, sıhhat, güvenlik üzere birfazlaca hayati hizmet için de gerekli. Bu niçinle zelzele üzere afetlerde, bu hizmetlerin birinin kesintiye uğradığı durumlarda, öbür hizmetlerin kurallar olağana dönene kadar kendine yetecek güçte olması hem müşterilerimiz tıpkı vakitte ülkemiz için stratejik bir gereklilik. Öbür bir deyişle, afet üzere olağanüstü durumlarda süratle olağana dönebilmek kritik değerde. Bu şuur çerçevesinde, mümkün İstanbul sarsıntısında bağlantının kesilmesi durumuna karşı, saha gruplarımızın haberleşmeyi ve çalışmalarını sürdürebilmeleri ismine bu sistemi devreye aldık.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı