Bayram Bektaş, Avrupa Şampiyonası’ndaki başarısızlığın niçinlerini anlattı

tesbih

New member
Bayram Bektaş, Avrupa Şampiyonası’ndaki başarısızlığın niçinlerini anlattı A Ulusal Futbol Kadrosu’nda Teknik Yönetici Şenol Güneş’in yardımcılığının yanı sıra Spor Toto Üstün Lig’de Kayserispor, Göztepe, Ankaragücü üzere grupları da çalıştıran Bayram Bektaş, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ulusal ekibin performansını etkileyen faktörleri, Kuntz periyodunu ve daha biroldukça mevzuyu kıymetlendirdi.

Öncelikle Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın ortasında bulundukları durumun niçinlerine değinerek kelamlarına başlayan Bektaş, “Birfazlaca niye olabilir; takım yapılanması, oyuncuların birbirleriyle ahengi, sakatlıklar. Fenerbahçe biraz daha takım yapılanmasından yakınıyor olabilir zira daima tıpkı usul oyuncular var. Biraz hamle sınırında eksik kaldığını düşünüyorum. Galatasaray’da da yanlış takım yapılanması. Oyuncuların birbirine ahengi düzgün değil. İstikrarı yakalayamadılar. Beşiktaş’ta sakatlıklar en büyük sebep olabilir. Zira Beşiktaş’a baktığınızda geçen seneye bakılırsa takımını koruma etmiş hatta üstüne de oyuncu almıştı. Tahminen Sergen hoca devrinde bir his kırılması oldu. Biz onu ulusal grupta da hayatıştık. daha sonrasında da bir değişim oldu. Trabzonspor’a baktığımız vakit ise istikrarlılar ki onlar da sorun yaşadı sakatlıklardan daha sonra. Fakat bir daha de en büyük aday. Son Galatasaray galibiyeti onlara büyük moral verdi, camiayı bir havaya soktu. Çok büyük ihtimalle de Trabzonspor şampiyonluğa gidiyor” tabirlerini kullandı.

“BİR ULUSAL EKİBİN 6, 7, 8 TANE KANAT OYUNCUSU, FORVETİ OLMALI”

Avrupa Şampiyonası’nda aşikâr bölgelerde takımın sonlu kalmasının teknik takım olarak kendilerini zorladığını da anlatan Bektaş, yaşanan süreç hakkında şunları söylemiş oldu:

“Öncelikle ulusal gruba, alt yapılardan üretmemiz lazım. Biz bunun kasvetini epey yaşadık. Ulusal ekibi izlediğimizde bir A, B, C planı niçin yok zira oyuncu alternatifi fazlaca kısıtlı, bilhassa hamlede. Bir ulusal ekibin 6, 7, 8 tane kanat oyuncusu, forveti olmalı. Türkiye’de forvet yok demiyorum lakin ulusal grup seviyesinde memleketler arası arenada büyük karşılaşmalarda iş bitiren yetenekli forvetlerin olması gerekiyor. örneğin sol bek sorunumuz da var. Sağ bekte alternatiflerimiz var; Zeki, Mert lakin sol bekte Caner Erkin yaşlandı, artık daha ne kadar gidecek. Umut oynuyor ancak orayı zorlayacak hayli fazla oyuncu yok. Rıdvan Yılmaz geliyor geriden yalnızca. Bilhassa hamlede ki biliyorsunuz eleme sürecinde Cengiz Ünder 1 ya da 2 maç oynadı. Biz kanatsız, öbür oyunculardan kanat mevkiinde yararlandık. Forvette Cenk Tosun bize inanılmaz katkıda bulundu lakin Avrupa Şampiyonası’nda yoktu. Burak Yılmaz’a yük bindi, yalnızca o bütün yükü çekti. Elinden geldiği kadar azamisiyle yaşına karşın özveride bulundu lakin daima eksiktik. ötürüsıyla bir ulusal grup takımı, aday takım, geniş takım fazlaca alternatifli olmalı. Hollanda, Fransa, İtalya ile oynuyorsun, giren çıkanı aratmıyor. Adam forvet için oturup düşünüyor kimi oynatayım diye. Bizim o denli bir bahtımız yok ulusal kadro olarak o yüzden burada bizim Ümit Ulusal Kadro, Genç Ulusal Kadrolar, kulüp alt yapıları, akademiler büsbütün mevkiinin özelliğini taşıyan oyunculara yönelmeli. Kanatsa kanat, forvetse forvet, devşirme oyuncuyla epey uzağa gidemiyoruz. Milletlerarası alanda yarışamıyorsun. Bizim biraz daha bunlara yönelmemiz lazım lakin 20 yıldır tıpkı şeyi konuşuyoruz, fazlaca da bir şey değişmiyor.”

ANADOLU GRUPLARININ YÜKSELEN GRAFİĞİ

Bayram Bektaş, Anadolu gruplarının ortaya koydukları başarılı performanslara ait ise, “Konyaspor’un takım yapısı, oyuncuların birbirine ahengi, istikrar yeterli. Bunu kimi kadrolarda da gördük fakat iniş çıkışlar oldu. Alanyaspor üzücü gözükmüyor, onlar da daima kadroyu koruma ederek geliyorlar. Hatayspor bu sene biraz tutarsız, bir kazanıp bir kaybediyor. Fakat Konya en istikrarlı ekip gözüküyor. Bilhassa de Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın yarışın haricinde kalması onları üstlere taşıdı. Trabzonspor’u takip eden tek ekip olarak gözüküyor Konyaspor. Fakat takdire şayan bir dönem geçiriyorlar. İlhan Palut hoca da hoş işler çıkarıyor. Trabzonspor da geçmiş yıllare nazaran hamle sınırını hayli güçlendirdi ve alternatifli hamle sınırı oldu. Sakatlıksız tam takım gittiği takdirde bence önünü kimse kesemez” cümlelerine yer verdi.

MUHTEŞEM LİG’DEKİ GENÇ TEKNİK ADAM TERCİHLERİ

Harika Lig’de artık genç teknik yöneticilere daha fazla bakılırsav verilmesiyle alakalı düşüncülerini 47 yaşındaki teknik yönetici, şu biçimde lisana getirdi:

“Kulüpler kendi yol haritası, anlayışına göre bir tercih yapıyor. Gayesine nazaran bir hoca tercihi yapıyor. Bu tercihler bizim büyüklerimiz de olabiliyor. Gerçekten Mustafa Denizli hocamız Altay’daydı, şampiyon yaptı geçen sene. Bu sene tutmadı ayrıldı. Şenol Güneş hocanın kesinlikle görüştüğü yerler vardır. Fatih hoca (Terim) bilmiyorum bırakacak mı. Onlar bizim ağabeylerimiz, örnek aldığımız hocalarımız. Lakin genç kuşak olarak bizim de o yerleri doldurmamız için kendimizi en düzgün biçimde donatmamız lazım. Her ortama, plana, stratejiye kendimizi hazırlamamız gerekiyor oyun manasında ki orada biz de yer bulalım. Biliyorsunuz kimi kulüpler çabucak hemen lisansı olmayan hocalar tercih ediyor. Tahminen onlara inanıyordur.

Ben hiç bir vakit lisanssız çalışan bir hocayı da eleştirmedim. Kendi ekmeklerinin, piyasalarının, mesleklerinin doğrultusunda gidip çalışıyorlar. Hayalleri vardır, teklif geldiği takdirde olağan ki gidip çalışacak. Bu büsbütün kulüplerin sorunu. Bunun bir sonucu alınıp uygulanacaksa da TFF’nin uygulaması gerek bir karar.”

“ALTAY İLE GÖRÜŞTÜM”

Mustafa Denizli vazifeden ayrıldıktan daha sonra Altay ile bir görüşme yaptığını açıklayan Bektaş, “Ama transfer yasağı var ve birtakım bölgelere muhtaçlık vardı. Kendimle alakalı tercih etmedim. Yoksa beğenmediğimden değil, yalnızca meslek planlamamla alakalı. Kendimi söz edebilecek, istediğim takımla istediğim oyunu alana yansıtabilecek bir ortam bulmadığım için kabul etmedim. Bir alt ligden teklifler oluyor, şu an görüşmeler yapıyorum ancak çabucak hemen bir sonuç yok” formunda konuştu.

“DÜNYA KUPASI’NA GİTME TALİHİMİZ ÇOK GÜÇ, İMKANSIZ DEĞİL”

A Ulusal Grup’taki Kuntz periyodunu ve ay-yıldızlıların Dünya Kupası’na gitme bahtını pahalandıran Bayram Bektaş, “Sonuçta orada geçmişte oluşmuş bir çekirdek takım, genç kuşak var. Biz fazlaca başarılı bir müddetç geçirdik. daha sonrasında Avrupa Şampiyonası malum başarısız oldu. Sonucunda de ayrıldık. Bildiğim kadar Hamit Altıntop’un alakaları, Alman futbolunu, altyapısını, stratejisini benimsediği ve Stefan Kuntz’un başarılı olacağına inandığı için bakılırsave getirildi. Bizim yapmamız gereken yalnızca takviye vermek. Sonuçta hepimizin ulusal kadrosu. Ben çok kısa vadede bir şey beklemiyorum esasen yanlış olur. Herkes ulusal ekibimizin Dünya Kupası’na gitmesini istiyor. Lakin talihimiz epeyce güç, imkansız değil. Ulusal ekibimiz inanılmaz karakterli bir ulusal kadro. Yalnızca maça uygun hazırlandığı vakit yenemeyeceği ekip yok. Fakat oyun planı, şablonu ve stratejisinden çıkmadığı vakit. Zira biz bunu bu biçimde başardık, bu biçimde yaşadık Şenol hocamla. Direktifleri veriyorduk idmanda, uygulandığı vakit maç esnasında başarıyorduk. Lakin biraz formatın dışına, geniş alanda grubun uzunluğu uzadığı vakit düşünce yaşadık. Bunu da muhtemelen ulusal kadronun başındakiler, yeni hocası tespit etmişlerdir” diye konuştu.