Bilim Şurası üyesi deklare etti: Koronavirüs aşısı zarurî mu olacak?

acemşalı

Global Mod
Global Mod
Bilim Şurası üyesi deklare etti: Koronavirüs aşısı zarurî mu olacak? İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Şener, AA muhabirine Sıhhat Bakanlığının ülke genelinde uyguladığı hami Covid-19 aşılarının 12 yaş ve üzerindekilere fiyatsız uygulanmaya devam ettiğini hatırlattı.

Sıhhat çalışanlarının 2 yıldır salgına karşı verdiği çabaya karşın hala hastanelerde aşısız Covid-19 hastalarının tedavi gördüğünü belirten Şener, “bu biçimde olaylar görür görmez hayli üzülüyoruz. 70’li, 80’li yaşlarda, 3. doz aşılama vakti gelen bireyler geliyor. Bakıyoruz bir doz aşı bile olmamış. Niçin olmadığını sorduğumuz vakit ise bize, ‘Uygun görmedim. Etrafımdaki konuşmalardan etkilendim.’ üzere yanıtlar veriyorlar. Doğal son pişmanlıkları yarar etmiyor. Birçoğu sıhhat durumlarının kötüleşmesinin akabinde uzun mühlet ağır bakım servislerinde tedavi görüyor.” dedi.

Şener, bilhassa hastanelerde tedavi bakılırsan aşısız genç hasta sayısının her geçen gün arttığını, Covid-19’u atlatsalar bile bu şahısların akciğerlerindeki şikayetlerin kalıcı hale gelebildiğini anlattı.

Covid-19 salgınıyla uğraşta kış aylarının değerli olduğunun altını çizen Şener, şunları kaydetti:

“Kış aylarında havaların soğumasıyla vatandaşlar kapalı alanlarda daha fazlaca vakit geçirmeye başlayacak. Bu da maske, aralık, hijyen ve aşı üzere tedbirlerin alınmaması durumunda yeni olay sayıları ve vefat sayılarındaki artışın olabileceğini gösteriyor. Türkiye’de 2 kollayıcı Covid-19 aşısı var. Kış periyodu öncesi vatandaşlar bu salgından korunmak için hangisi olursa olsun 2 doz aşı olmaları lazım. 2 doz oldukları vakit Covid-19’a karşı koruyuculuk yelpazesi ortasında kalacaklar. Bu virüs enfeksiyonuyla karşı karşıya kaldıkları vakit ölümcül tabloyla müsabaka ihtimaliniz düşecek. Türkiye’de 18 yaş üstündeki önemli bir küme hala aşı yaptırmadı. Kış aylarında toplumsal bağışıklığı denetim altına alabilmek için yaş kümesinden bağımsız olarak aşının kesinlikle zarurî hale getirilmesi lazım. Yoksa olay ve vefat sayılarında tırmanış bakılırsaceğiz. Kış devri hepimiz için sıkıntı geçecek. “

Şener, virüsle karşı karşıya kalabilen sıhhat çalışanları başta olmak üzere eğitimciler ve market çalışanları üzere meslek kümelerinin aşılanmalarının fazlaca büyük değere sahip olduğunu aktardı.

AŞI AYKIRILIĞINA YANSILAR

Aşı terslerinin ısrarla direndiğinin altını çizen Şener, “Kendilerini ikna etme uğraşlarından uzak tutuyorlar. Aşı olmamalarının ötesinde etraflarındaki şahısların de aşı olmaması için efor sarf ediyorlar. Bu büsbütün yalın bir biçimde aşı aykırılığından çıktı üzere görünüyor. Ülkenin sıhhat siyasetlerine, sıhhat evvelarine ve ülkenin sıhhatle ve Covid-19 ile ilgili evvelarine karşı durmak manasına geliyor. Covid-19 ile verilen çabayı sekteye uğratmaya yönelik bir çabaya döndü.” sözünü kullandı.