Borsa İstanbul’da ‘enerji ayrışması’

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Borsa İstanbul’da ‘enerji ayrışması’ Avrupa’da güç üretim ve dağıtım şirketlerinin payları Eylül’de düşüş kaydederken güç şirketlerinin payları artan doğalgaz, kömür ve petrol fiyatlarıyla birlikte yükselmişti. Güç bedel zincirinin farklı kısımlarında yer alan şirketler içindeki ayrışma Borsa İstanbul’daki şirketlerin paylarında de görüldü.

Bloomberg HT’nin oluşturduğu ve ortalarında Enerjisa, Ak Güç ve Güçlü Enerji üzere 7 üretim ve dağıtım şirketinin bulunduğu BIST Güç Dağıtım ve Üretim Endeksi Eylül ayı başından bu yana yüzde 23 kıymet kaybederken Tüpraş, Turcas ve İpek Doğal Güç Kaynaklarının bulunduğu BIST Güç Endeksi tıpkı periyotta yüzde 15 civarında yükseliş kaydetti.

Türkiye’de doğalgaz referans fiyatı 1 Eylül’de 2 bin 185 TL civarında bulunurken yüzde 30’dan fazla yükselişle 31 Ekim’de 3 bin 424 TL’ye kadar tırmandı. Türkiye, Eylül ayında elektriğinin yüzde 38,8’ini doğalgazdan üretirken yüzde 30,8’ini kömürden üretti. Eylül ayında hidroelektrik santrallerinin üretimdeki hissesi ise yüzde 10,33 oldu.

Doğalgazda sanayi abonelerine yüzde 48 artırım geldi

Doğalgazda Kasım tarifesinde konut abonelerine artırım yapılmazken, sanayi ve elektrik üretim santralleri için yüzde 40’ın üzerinde artırım gerçekleşti.

BOTAŞ’ın internet sitesinden deklare ettiğı tarifeye göre konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan satış fiyatı bundan evvelki ayın tarifesiyle tıpkı kaldı ve bin metreküp doğalgaz için 1.488 lira olarak belirlendi.

Kasım ayı sanayi aboneleri için geçerli olacak tarife ise evvelki tarifeye göre bin metreküp doğalgaz için yüzde 48,4 artışla 3.500 lira, elektrik üretim santrallerinin kullandığı bin metreküp doğalgaz için ise yüzde 46,8 artışla 4.000 lira oldu.

Sanayiciden “Doğalgaz artırımları olağanüstü zorluyor” yorumu

Doğalgazda sanayi abonelerine ve organize sanayi bölgelerine artırım yapılırken, endüstrici artırımların kendilerini olağanüstü zorladığını belirtti.

Bloomberg HT yayınına katılan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Lideri Memiş Kütükçü, güç maliyetlerindeki artışın rekabet talihini zorladığını da lisana getirdi.

Kütükçü yayında hususla ilgili şu tabirleri kullandı:

Son periyotta güçte artan maliyetler sanayicilerimizi olağanüstü zorluyor. Yılbaşından bu yana bakacak olursak doğalgazda sanayi tarifesi yüzde 147,5 zamlandı. Doğalgaz artırımları elektriğe de artırım manasına geliyor. Doğalgazla elektrik üreten santrallerin maliyetleri arttığı vakit bu piyasa takas fiyatını da üst çekiyor. Bu da son kaynak tedarik tarifesiyle elektrik kullanan organize sanayi bölgelerimizin ya da özgür tüketicilerin maliyetlerini üst çekiyor. Güç maliyetlerinin yükselmesi bizim üzere gelişmekte olan ülkelerdeki sanayicilerin rekabet talihini zorluyor.

Avrupa’da güç ayrışması

Avrupa’da artan doğalgaz, kömür ve elektrik fiyatlarıyla birlikte Iberdrola, Electricite de France ve Orsted üzere güç dağıtım ve üretim şirketleri üstündeki baskı artarken, Royal Dutch Shell, TotalEnergies ve Repsol üzere güç şirketlerinin payları kıymet kazanmıştı.

Avrupa Stoxx 600 Güç Üretim ve Dağıtım Endeksi Eylül’de yüzde 6’dan fazla kıymet kaybederken Stoxx 600 Güç Endeksi yüzde 9’dan fazla kıymet kazanmıştı. İki endeks Şubat ayından bu yana geçen müddetin büyük bir kısmında zıt korelasyon içerisinde bulunuyordu.