‘Bu sistemle olmuyor iptal edilmeli’

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
‘Bu sistemle olmuyor iptal edilmeli’ Türkiye’nin önde gelen hukukçularından Ece Güner Toprak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 3’üncü yıl dönümünde “Başarabiliriz” isimli kitabıyla gündemde. Kitabında sistemi irdeleyen Toprak, “Artık herkes bu sistemin âlâ gelmediğinin farkında ve deva nedir diye merak ediyor. Evet, deva ve alternatif var” diyerek, demokratik anayasa ıslahatı ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme vurgu yapıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle ilgili ‘ilaç’ meselai veren Toprak, şunları söylemiş oldu:

“Diyelim ki sıhhatiniz eksiksiz değil lakin yönetim ediyor, her gün küçük yürüyüşler yapıyorsunuz. Bir gün hekim arkadaşınız diyor ki, ‘Müthiş bir ilaç icat ettim; dünyada gibisi yok, kimse daha evvel denemedi lakin bana itimat, bu ilacı her gün sistemli al, yakında maraton koşacaksın, uçacaksın’… Siz de ona güvenerek bu ilacı almaya başlıyorsunuz. Her gün biraz daha kötüleşiyorsunuz. Bir vakit daha sonra artık bırakın maraton koşmayı; adım atacak durumda değilsiniz. Bu ilaca devam eder misiniz? Yoksa, bu ilaç bana düzgün gelmedi, keseceğim mi dersiniz?”

Bu örnekte her insanın ikinci şıkkı cevaplayacağını vurgulayan Toprak, yeni sisteminin topluma yeterli gelmediğini belirterek, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de bu garip ilaç üzere. Birinci adım sistemin iptalidir. Akabinde demokratik anayasa ıslahatı ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş” diye konuştu.

Ece Güner Toprak

Sorbonne’dan ‘Yüksek Onur’la mezun oldu

1992’de Universite Paris Pantheon Sorbonne’dan “Yüksek onur” derecesiyle mezun olan Ece Güner Toprak, 1994 yılından beri de İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat olarak çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik tenkitlerini sürdüren Toprak, “Cumhurbaşkanı takdirine kalmış bir kararla Meclis’i feshedebiliyor. Milletvekilleri de, vazifeye başladıkları gün, yazgılarının Cumhurbaşkanı’na bağlı olduğunu biliyor” dedi.

Bu sistem, Meclis’in tüm yetkilerini elinden aldı

Başarabiliriz isimli kitabıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin açmazlarını lisana getiren Ece Güner Toprak, “Cumhurbaşkanı’na yargıda da fazlaca kıymetli atama yetkileri veriliyor: Anayasa Mahkemesi’nde 15 üyenin 12’sini atıyor, Yargıçlar ve Savcılar Heyeti’nin çoğunluğunu atıyor. Bu yargı bağımsızlığını temin etmeyen bir sistem” dedi. Meclis’in yetkilerine de dikkat çeken Toprak, şunları kaydetti: “Meclis’in tüm kontrol yetkileri elinden alınıyor; gensoru ve güvenoyu, başkanlık sistemi gereği iptal ediliyor, meclis soruşturması da imkânsız nisaplara bağlanıyor. Meclis’in bütçe hakkı elinden alınıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde son kelamı söyleme hakkı Meclis’in elinden alınmıştır. Bu sistem iptal edilmelidir ve iptal edilmeden sonuç alınamaz.”

Milletvekillerinin bahtı Cumhurbaşkanı’nın elinde

2017 referandumundan evvel Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne karşı toplumu uyaran isimlerden biri olan Toprak, “Cumhurbaşkanı, partisinin Genel Lideri. Ve aday listelerini Genel Lider hazırlıyor. Fiilen güçler ayrılığı da bitiyor. Milletvekilleri bilmektedir ki, bir daha Cumhurbaşkanı listeleri yapacak; kimin tekrar seçilip seçilmeyeceğine o karar verecek. Yazgıları Cumhurbaşkanı’nın elindedir. Bu kurallarda hangi milletvekili nitekim bağımsız davranabilir? Bu sistemde Cumhurbaşkanı’na Merkez Bankası’ndan üniversitelere kadar atamaları tek başına yapma yetkisi veriliyor” dedi.