Çanakkaleli balıkçılar 15 bin adet lüfer yakaladı

KesikÇayır

New member
Çanakkaleli balıkçılar 15 bin adet lüfer yakaladı Marmara Denizi’nde son gülerde yaşanan lüfer bolluğu, palamutta beklediğini bulamayan balıkçıların yüzünü güldürdü. Biga ilçesine bağlı Aksaz Köyü Limanı’ndan avlanmak için dün denize açılan ‘Mercan- 2’ isimli balıkçı teknesi, avladığı rekor sayıdaki lüfer balığıyla geri döndü.

YUNUSLARIN HAREKETLERİ BALIKÇILARI UYARDI

Teknenin reisi Mehmet Kul ve tayfaları, lüfer avlamak için denizde gezerken, bir anda yunus balıklarının hareketlendiğini gördü. Yunus balıklarının peşinden giden Mehmet Kul, lüfer sürüsünü görür görmez tayfalarına ağı denize bırakmasını söylemiş oldu. Lüfer sürüsünün etrafını ağlarla çeviren Mehmet Kul (46) ve tayfaları, bir süre daha sonra ağları makara sayesinde tekneye çekmeye başladı.

KIYIDAKİLER GÖZLERİNE İNANAMADI

Neredeyse bütün gözleri lüferle dolan ağlar saatlerce süren uğraş sonunda tekneye alınabildi. Her yeri ağlardaki balıkla dolan tekne, Aksaz Limanı’na ise batma riskine karşı yavaş yavaş dönebildi. Balık dolu teknenin geldiğini nazarann kıyıdaki vatandaşlar, görünüm karşısında gözlerine inanamadı. Teknenin gelişini ve balık dolu ağları da cep telefonu kamerasıyla görüntüledi.

“AĞLARI TEKNEYE ÇOK SIKINTI ÇEKTİK”

‘Mercan-2’ isimli teknenin sahibi Mehmet Kul, 30 yıldır bu mesleği yaptığını belirterek şunları söylemiş oldu:

“Dün limandan avlanmak için denize açıldık. Saat 16.00 sıralarında evvel yunusları gördük. Lüfer sürüsünü kovaladığını düşünerek, peşlerinden gittik. bir süre daha sonra da lüfer sürüsünün içine girdik. Tayfalarıma çabucak ağın uçunu denize attırdım. daha sonra da balık sürüsünün etrafını çevirdim. Ağların ortasında iddiamızdan epeyce daha fazla balık olduğunu görür görmez ben bile inanamadım ve teknedeki ikinci grup ağı da denize bıraktık. daha sonrasında ağların gözünün lüferle dolduğunu gördük. Ağları tekneye hayli güç çektik. Bir kısmını çektikten daha sonra teknede yer kalmadı. Teknenin batmasından da telaş ettik. Yavaş yavaş ağları tekneye aldık ve limana döndük. Köyde bizi karşılayanlar da gözlerine inanamadı.”

“15 BİN ADET LÜFER ÇIKTI”

“Marmara bölgesinde, bizim alamana dediğimiz tekneler ile yapılan lüfer avcılığında rekor sayılacak bir balık avı oldu. Saat 18.00’de ağlardaki balıkları temizlemeye başladık. Köylüler de bize yardım etti fakat balıkların ağlardan temizlenmesi sabah saat 09.00’u buldu. Ağlardan eşe dosta fiyatsız dağıttığımız balıklar hariç 15 bin tane lüfer çıktı.

“KİLOSUNU 50 LİRADAN SATTIK”

“Balıkların bir kısmını kabzımala verdik, bir kısmını ise tekniçin vatandaşa kilosunu 50 liradan sattık. Bu sayede vatandaş da uzun bir ortadan daha sonra lüfer balığını ucuza yeme imkanı buldu.”