Çarpıcı yoksulluk raporu: Türkiye’de uzaktan eğitim çocuk personelliği artırdı, eğitim ve sıhhate erişim yok

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Çarpıcı yoksulluk raporu: Türkiye’de uzaktan eğitim çocuk personelliği artırdı, eğitim ve sıhhate erişim yok Derin Yoksulluk Ağı’nın Türkiye’de Çocuk Yoksulluğu isimli bilgi notuna göre, ‘uzaktan eğitim’ fakir çocukların eğitime erişimini büyük oranda engellerken çocuk işçiliğini artırdı. Fakir hanelerde okula devam edemeyen çocukların pek birçoklarının teknolojik aygıta ve internete erişimi bulunmuyor.

Derin Yoksulluk Ağı, ‘Pandemi Periyodunda Derin Yoksulluk ve Haklara Erişim Araştırması’nın ‘Türkiye’de Çocuk Yoksulluğu’ isimli bilgi notunu Cuma günü yayımlandı.

İstanbul’da ikamet eden, tertipli geliri olmayan, günlük ve garantisiz işlerde çalışan 103 hane ile görüşülerek elde edilen raporun neticelerindan pek çarpıcı datalar elde edildi.

TÜİK araştırmalarına nazaran 5-17 yaş içindeki çocukların istihdam oranının yüzde 4,4 olduğu hatırlatılan raporda, çalışan çocukların yüzde 34,3’ünün eğitime devam edemediği belirtiliyor. Rapora göre çalışan çocukların yüzde 30,1’i tarım dalında çalışırken, yüzde 23,7’si sanayi bölümünde, yüzde 45,5’i hizmet bölümünde çalışıyor.

Bilgi notuna bakılırsa fakir hanelerin yüzde 13’ünde çocukların çalıştığı görülürken bu hanelerin yüzde 6’sında meskene yalnızca çocuklar gelir getiriyor.

Ayrıyeten raporda, pandemi sürecinde hane gelirinin konuta sistemli bir biçimde besin alamayacak kadar düşmesi niçiniyle daha evvel çalışmayan çocukların da günlük işler yapmaya başladığı açıklandı. Birtakım hanelerde ise uzaktan eğitim, ‘okulların kapanması’ manasına geldi ve bu süreçte çocukların çalışmaya başladığı görüldü.

UZAKTAN EĞİTİM ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ ARTIRDI

Ayrıyeten yoksulluk şartları altında yaşayan 103 hanenin yüzde 57,8’inde çocukların uzaktan eğitime devam edemediği belirlendi.

Okula devam edemeyen çocukların yüzde 60’ının uzaktan eğitime katılabilecek teknolojik aygıta erişimi, yüzde 54’ünün internete erişimi bulunmuyor. Bu çocukların yüzde 45’ini takip eden bir yetişkin bulunmazken, yüzde 39’unun uzaktan eğitime erişim konusunda kâfi bilgisi bulunmuyor. Çocukların geriye kalan yüzde 7’si ise çalışmak zorunda olduğu için uzaktan eğitime devam edemedi.

Araştırmalara nazaran çocuklar, büyük oranda kağıt, hurda toplayıcılığı, seyyar satıcılık ve dokumacılık personelliği üzere ağır işlerde uzun saatler boyunca çalışıyor.

KÂFİ BESLENME YOK

Araştırmada görüşülen ailelerin yüzde 85’i kâfi besine ulaşamadığı açıklandı.

Ailelerin yüzde 74’ü bebek maması ve bezi almakta zorlanırken, yüzde 21’i bu eserleri hiç alamıyor. Aileler 0-3 yaş çocuklarını hazır çorba, şekerli su, pirinç lapası üzere besin kıymeti bu yaş kümesi için kâfi olmayan besinlerle beslemek zorunda kalıyor. Hanelerin yüzde 38,7’sinde ise neredeyse her gün öğün atlanıyor.

Görüşülen ailelerin yüzde 39’u pandemi dönemindilk evvel de pak içme suyuna erişemediğini söylerken, yüzde 49 pandemi periyodunda içme suyuna erişemiyor.

BARAKA VE ÇADIRLARDA ÖMÜR SÜRÜYOR, EVSİZLİK RİSKİ ARTIYOR

Araştırma kararında fakir hanelerin barınma konusunda da kâfi imkana sahip olmadığı belirlendi. Buna göre, günlük işlerde çalışarak geçimini sağlayan ailelerin yüzde 10’unun baraka ve çadır şartlarında yaşadığı belirlendi. Ayrıyeten ailelerin yüzde 40’ına yakınının konutunu kaybetme riskinin bulunduğu tabir edildi.

Raporda, pandemi periyodunda evsizlik riskinin arttığını gözlemlendi.

SIHHAT HİZMETİNE ULAŞIM YOK

Araştırma kapsamındaki ailelerin yüzde 41’i rastgele bir sıhhat teminatı olmadığı için, yüzde 34’ü ise sıhhat garantisi gerekli ilaçları karşılamadığı için kâfi ilaca ulaşamıyor.

Bu hanelerde görüşülen bireylerin yüzde 18,6’sı sıhhat hizmetleri hakkında kâfi bilgiye ulaşamadığı için, yüzde 7,2’si sıhhat sistemi ortasında ayrımcılığa maruz kaldığı için, yüzde 25,8’i ise toplumsal garantisi olmadığı için sıhhat hizmetlerine erişemediğini belirtti.