Çiftçiler isyan etti: Fiyat artışı ihracattan değil, maliyet artışından

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Çiftçiler isyan etti: Fiyat artışı ihracattan değil, maliyet artışından Çiftçiler tereyağ ve krema ihracatının kısıtlanmasına reaksiyon gösterdi. Adana Çiftçiler Birliği Lideri Memnun Gerçek, “En büyük tedarikçi Yeni Zelanda’da yaşanan kuraklık bir fırsat yarattı. Fakat kısıtlama bölüme darbe vurdu. Kısıtlama iktisat siyasetiyle da çelişiyor” dedi.

Adana Çiftçiler Birliği Lideri Memnun Hakikat, tereyağ ve krema ihracatına getirilen kısıtlamaya reaksiyon gösterdi. Dünyanın en büyük süt tozu üreticisi pozisyonundaki Yeni Zellanda’da kuraklık niçiniyle meraların yetersiz olması kararı süt tozu piyasalarında büyük bir arz açığı meydana geldiğini vurgulayan Keyifli, bilhassa kimi Avrupa ülkeleriyle Ortadoğu’da hayli talep nazarann süt tozu meblağlarının bu niçinle dünya genelinde artışa geçtiğini kaydetti.

Lider Gerçek özetle şunları söylemiş oldu:

• Ülkemizde ise ekonomik kaideler niçiniyle yerli alım gücünün azalması ve pandemi tesiriyle turist sayısının düşmesi, süt ve süt eserleri tüketimini azalttığından süt fazlası oluşmaya başlamıştı.
  • Fakat bu vakitte kurların da artışıyla yağsız süt tozu üretilerek ihraç etmek arz fazlasına tahlil oldu.
  • Çıkan kremanın ise tereyağı yapılarak ihraç edilmesi kararı paçal edilen fiyat sanayiciyi de şad ederek, fabrikaların çalışmasına, istihdamın devamına ve ülkeye döviz girişine yol açarken çiğ süt üreticisinin de pazarının devamlılığını sağlıyordu.
“ÜRETİM FAZLASI İHRAÇ EDİLİYORDU”

• Lakin artan tereyağ ihracatındaki sayılar ve süt fazlasını düşünmeden yapılan hesaplamalar ile tereyağ ihracatı kısıtlandı. halbuki üretim fazlamız ihraç ediliyordu. Artık de süt ve kremanın da ihracat kısıtlaması listesine alınması üretici ve sanayicimizi endişelendirmektedir.
  • yıllardır süt fazlası olduğu söylenen ülkemizde birinci kere süt tozu ve tereyağ ihracatı imkanı doğmuşken ve bu durum iç piyasa kurallarını bozmadan gerçekleşirken alınan bu karar hayvancılık dalına darbe vurabilir.
  • İç piyasada fiyat artışı var ise bunun niçini ihracatta değil üretim maliyetlerinde aranmalıdır.
  • Üretim, ihracat ve istihdam gayeli iktisat siyasetleri yapılırken çok üretim olan süt, tereyağ ve kremaya ihracat kısıtlaması koymak, genel ekonomik poltikalarla çelişmektedir.
  • Üretici olarak isteğimiz tereyağ, süt ve kremanın ihracat kısıtlama listesinden çıkarılmasıdır.
  • Besin fiyatlarındaki artış İhracat kısıtlanarak değil, üretim maliyeti düşürülerek önlenmelidir.