Çin’den yeni eğitim ıslahatı: Özel ders vermek yasaklandı, özel eğitim şirketleri borsada çakıldı

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Çin’den yeni eğitim ıslahatı: Özel ders vermek yasaklandı, özel eğitim şirketleri borsada çakıldı Çin, eğitimin özel kesim tarafınca ele geçirildiğini sav ederek bu hususta kapsamlı bir ıslahat paketi deklare etti.

Hafta sonu yayınlanan yeni düzenlemelerle birlikte, özel ders veren şirketlerin kâr elde etmesi, sermaye artırması yahut halka açılmasını yasaklandı.

“ÖZEL DERS EBEVEYNE VE ÖĞRENCİYE YÜK”

Çinli düzenleyiciler, çok ders yükünün gençlere eziyet ettiğini, ebeveynlere değerli fiyatlar yüklediğini ve toplumdaki eşitsizlikleri artırdığını, bunların da bölüme karşı reaksiyona niye olduğunu belirtti.

Çin’den yapılan açıklamada düzenlemenin maksadı, “ödevlerin azaltılması, eğitimin kalitesinin artırılması ve okullar tarafınca sağlanan ders daha sonrası hizmetlerin iyileştirilmesi” olarak deklare etti.

BORSAYI ETKİLEDİ

Çin’in bu adımı ise Asya borsalarında düşüşü tetikleyen ögelerden biri oldu.

sonucun akabinde Çin’in eğitim kesimi endeksi yüzde 9 geriledi.

Bu adım Çin’in 120 milyar dolar büyüklüğündeki özel ders kesimine büyük darbe vururken, New Oriental Education & Technology Group ve Koolearn Technology Holding Ltd üzere Hong Kong ve New Yorks borsalarında süreç goren özel ders şirketlerinin paylarındaki sert düşüşü tetikledi.

Çin’in eğitim teknolojisi dalı, şirketlerin çocuklarına her türlü avantajı sağlamaya çalışan ebeveynlere hitap etmesi yardımıyla önemli bir büyüme kaydetmişti.

YABANCI YATIRIM YASAKLANDI

Kaynakların doğruladığı Cuma günü yayılan hükümet dokümanına nazaran Çin’in eğitime dair siyaset değişikliği sonucu hem de bu bölüme yabancı yatırımın yapılmasını da yasaklıyor.

Hafta sonu mevzu ile ilgili açıklama yapan bir fazlaca büyük eğitim şirketi yeni kurallara uyacaklarını ve Komünist Partinin kararlarını destekleyeceklerini belirtti.

ÇİN’DEN DÜZENLEME ÜSTÜNE DÜZENLEME

Çin’in son devirde piyasalara ait bir hayli alanda sert düzenleyici önlemler alması dikkat çekiyor.

Araç çağırma uygulaması Didi ve dünya online satış devi Alibaba’ya dönük düzenlemelerin akabinde eğitim bölümüne dönük düzenlemelerle birlikte Çin’in piyasalara dönük düzenleme ve denetleme atılımlarına bir yenisi daha eklenmiş oldu.