Değerli etin ortasından yüksek KDV çıktı

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Değerli etin ortasından yüksek KDV çıktı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) arpayı, et ve süt üreticilerine satarsa Maliye yüzde 8 KDV alıyor. Birebir arpayı endüstrici alırsa KDV yüzde 1’e düşüyor. KDV çarpıklığı vatandaşa artırım olarak yansıyor.

İktidar çarşı pazardaki fahiş fiyatların sebebini bulmak için dört koldan market kontrolü yaparken Maliye’nin çarpık Katma Bedel Vergisi (KDV) uygulamasının et ve süt artırımında büyük rol oynadığı ortaya çıktı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO), birbirinden farklı alıcılara satılan tıpkı esere farklı KDV uygulanması KDV mevzuatındaki ‘son kullanıcı’ ile ‘işleyici’ tariflerinden kaynaklanıyor. Endüstrici, arpayı hammadde olarak alıp yeni bir esere dönüştürdüğü için kayıt emelli yüzde 1 KDV uygulanıyor. Fakat tıpkı arpa, et ve süt üretmek hedefiyle satın alınıp hayvanlara yedirildiği ve sonuçta üretim yapıldığı biçimde Maliye, güya arpa direkt tüketim maksatlı kullanılmış üzere süreç yapıp KDV’yi yüzde 8’e çıkarıyor. Et ve sütün yüksek üretim maliyetine bir de KDV yükü biniyor.

TMO FORMÜLÜNÜ BULDU

TMO, üreticilerin ağır şikayetleri üzerine et ve sütün kıymetlenmesine yol açan bu çarpıklığın düzeltilmesi için Maliye’den yardım istedi. Lakin Maliye’den, ‘Üzerinde çalışıyoruz’ karşılığı haricinde somut adım gelmeyince TMO devayı, üreticiye arpayı birlik ve kooperatif üzerinden alım yapmaları tarafında teklif sunmakta buldu. Öneriyi dinleyip birlik ve kooperatif aracılığıyla TMO’dan arpa alan et ve süt üreticileri yüzde 8 KDV’den kurtuldu. Lakin büyük işletmeler bu sistemden yararlanamadığı için piyasa ucuzlamadı.

TMO çiftçinin mi, endüstricinin mi dostu?

CHP Milletvekili İlhami Özcan Aygun, TMO’nun sanayiciye yüzde 1 KDV ile sattığı arpayı çiftçiye yüzde 8 KDV ile satması yüzünden hayvancılığın gelişemediğini, halkın da dünyanın en değerli etini yemek zorunda kaldığını belirtti. Aygun, “TMO, endüstricinin değil, çiftçinin kara gün dostu olduğunu unutmamalı” dedi. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüşen Aygun, çarpıklığın düzeltilmesini istedi.