Dershaneler kapatıldı, ‘kaçak okullar’ açıldı!

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Dershaneler kapatıldı, ‘kaçak okullar’ açıldı! Kapatılan dershanelerin yerini farklı isim ve oluşumlarla yenileri alırken, Ankara’da 23 esaslı özel okulun yöneticilerinden oluşan platform, “Kaçak okullar” sıkıntısına deva bulunması için Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) devreye girmesini istedi. Bakanlık, topu diğer bakanlıkların üzerine atarken, 7 yıl evvel kapatılan dershanelerin farklı isimlerde eğitim dünyasında yerlerini korudukları ve giderek güç kazandıkları da ortaya çıktı.

EĞİTİM PLATFORMU ÜYELERİ, SÖZCÜ’YÜ ZİYARET ETTİ Mirkan Aydın, İbrahim Gündüz ve Gökhan Ünlüer, Eğitim Platformu ismine SÖZCÜ Ankara büroyu ziyaret etti. Ankara temsilcimiz Hürmet Öztürk’e sıkıntıları anlattı.

“Kaçak eğitim”e dikkat çeken ve bu sorunun giderek büyüdüğünü belirten Eğitim Platformu ismine SÖZCÜ’ye açıklamalarda bulunan Mirkan Aydın, İbrahim Gündüz ve Gökhan Ünlüer, kapatılan dershanelerin “Tüm derslerde faaliyet gösteren özel öğretim kursları”, “ Dershanecilik yapan türlü kurslar”, “Özel dersler”, “Kaçak Bürolar” halinde fiilen devam ettiğini belirttiler. Bu oluşumların tehlikelerini de bakanlığa sunulan raporda şu biçimde sıraladılar:

GÜVENLİK, MALİ, AKADEMİK

■ Güvenlik İstikametinden: MEB ataması olmayan, isimli sicili meçhul, öğretmenlik ehliyeti taşımayan hatta KHK ile meslekten çıkarılmış şahıslar tarafınca bu faaliyetler yürütülüyor. Bu durum, ulusal güvenliği tehdit edebilecek derecede yaygınlaştı.

■ Mali İstikametten: Kısmen ya da büsbütün evraksız ödeme tahsilat nizamı uygulandığından vergi ve SGK kaybı yaşanıyor. İstanbul’da kaçak kursların, yıllık fiyatının 20 bin ile 50 bin TL aralığındadır.

■ Akademik Taraftan: Kaçak eğitim oluşumları, kendilerine alan açmak ve pazar yaratmak için örgün eğitim kurumlarını kötülemekte, imtihan sisteminden kaynaklı rekabetten faydalanarak kendilerini bir gereksinim olarak veli ve öğrencilere sunuyor. Fakat, öğrenci ve ailelerin okul eğitiminin üzerine üstlendikleri bu külfetin, imtihan neticelerina somut bir yararı bulunmuyor.

Raporda “Kaçak oluşuma ortam oluşturan” ögeleri ise şu biçimde sıralandı:

■ Tüm Derslerde Faaliyet Gösteren Özel Öğretim Kursları:

2 bin 538 özel öğretim kursu bulunuyor. Resmi olarak tek derste; gayriresmi olarak tüm derslerde hizmet vererek tam manasıyla dershanecilik yapan kurumlar var.

■ Dershanecilik Yapan Kurslar: şahsi gelişim, meslek vb isimler altında ruhsat alan kursların bir kısmı, gayriresmi olarak imtihanlara hazırlık süreci yürüterek dershanecilik yapıyor. Özel okullara yüz yüze eğitim müsaadesi verilmediği devirde, bu kurslar ders verebildi.

Özel dersin saati en az 300 lira

Raporda şu bilgiler de yer aldı:
Özel Ders: Eğitimci olan ya da olmayan şahıslar tarafınca, saatlik fiyatı 300 TL’ye varan, ders saat sayısı sınırlanmayan ayrıyeten kontrolsüz ve vergisiz özel ders piyasası oluşturulmuştur. Birfazlaca öğretmen, asıl motivasyon ve performanslarını özel derslerde gösteriyor.
Kaçak Ofisler: MEB, belediyeler ya da vergi dairelerinden ruhsatı olmayan bu oluşumlar, büyük kentlerde villa ya da plaza tipi yerlerde, küçük kentlerde ise ofis tipi yerlerde özel ders uygulamasıyla kaçak eğitimi yürütüyor.