Dirençli hipertansiyon tedavisinde kalıcı prosedür: Renal Denervasyon

acemşalı

Global Mod
Global Mod
Dirençli hipertansiyon tedavisinde kalıcı prosedür: Renal Denervasyon Anjiyografik metotla lokal anestezi altında yapılan bu süreç hayat hali ve ilaç kullanmasından bağımsız olarak dirençli hipertansiyonun denetim altına alınmasını sağlıyor.

Toplumun yarısının risk altında olduğu hipertansiyon hastalığı denetim altına alınıp tedavi edilmediğinde kalp krizi, inme ve ani ölümlere sebep oluyor. Her iki bireyden biri yüksek tansiyon hastası olduğunu bilmeden yaşıyor. Hipertansiyon tanısı alan hastaların da yalnızca yüzde 50’si tedavi alıyor. Bu hastaların yüzde 70’inden çoksında ise faal ilaç kullanmasına karşın olağan kan basıncı seviyelerine ulaşılamıyor. Zira biroldukça hastanın günlük ilaç kullanmasına dirençli oluşu yahut ilaç kullanmak isteği olmayışı tedavi muvaffakiyet oranlarını düşürüyor.

Denetim altına alınamamış hipertansiyonun, iskemik kalp hastalığı, inme, beyin kanaması, böbrek yetmezliği ve biroldukca kalp damar hastalıklarının oluşumunu tetiklediğini belirten Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Buturak tamamlayıcı bir tedavi adımı olan Renal Denervasyon sürecini anlattı…

Hipertansiyonun kalıcı tedavisi için yeni bir adım

Hipertansiyon tedavisi bir bütündür. Bunun için de hayat stili değişikliği birinci adımdır. Tuz tüketiminin kısıtlanması, nizamlı fizikî aktivitenin ömür stilinin bir kesimine dönüştürülmesi ve hasta şuurunun artırılması bu adımın temellerini oluşturur.

İkinci adım ilaç tedavisidir. Yüksek tansiyonu olan hastalarda hayat uzunluğu sıklıkla birden çok ilaç kullanması gerekir ve hastanın buna yüksek derecede sadakat göstermesi gerekir.

Girişimsel bir tedavi olan Renal Denervasyon ise tamamlayıcı bir tedavi adımı olup, inançlı, sonuçları kalıcı ve hasta ahenginden ömür uzunluğu bağımsız yeni bir tedavi formülü olarak yerini almaktadır. Renal Denervasyon hipertansiyon tedavisinin temeli olan ömür üslubu değişikliği ve ilaç tedavisinin yerine geçecek ve tek başına uygulanacak bir yol değildir. Fakat bu tedavi ile tedavi aktifliği hasta ahenginden bağımsız olarak artar, hastanın kullandığı ilaç sayısı azaltılabilir ve oldukçalu ilaç kullanmasına bağlı ilaç yan tesir riskleri azaltılarak tedavi amaçlarına faal ve inançlı bir biçimde ulaşılabilir.

Hipertansiyon gelişmeninde kilit organ: Böbrekler

Böbrekler, kan basıncı denetiminde kilit rol oynar. Santral hudut sistemi ve böbrekler içinde ilişkiyi sağlayan ve temel olarak gerilim hormonlarının salınımında kilit rol oynayan sempatik hudut lifleri yüksek tansiyonu olan hastalarda çok çalışırlar ve fazladan gerilim hormonu salınımına niye olurlar. Böbrek atardamarlarının etrafında uzanan bu sempatik liflerin denetimsiz aktive olmaları kan basıncında çok ve denetim edilemeyen artışlar yapar. Renal denervasyon süreci, yüksek tansiyon hastalarında çok çalışan bu sempatik lifleri gaye alarak, kan basıncını düşürür.

Renal Denervasyon süreci nasıl yapılır?

Lokal anestezi altında ağrısız olarak yapılan bir süreçtir. Anjiyografik teknikler ile kasık atardamarı ortasından geçilerek her iki böbrek atardamarına girilir. Her iki böbrek atardamarı içine sıra ile gönderilen özel renal denervasyon kateteri yardımı ile atardamar komşuluğundaki sempatik liflere radyofrekans gücü verilir. Süreç bitiminde anjiyografik teknik ile kasık atardamarından çıkılır, giriş noktası kapatılır ve hasta takibe alınır. Hastanede bir gece takip edilen hasta sonraki gün taburcu edilir.

Kimler Renal Denervasyon süreci için uygundur?

1. İlaç tedavisi almasına karşın kan basıncı yüksek seyreden dirençli hipertansiyon hastaları
  2. İlaç yan tesirleri niçiniyle faal ilaç kullanması olmayan hastalar
  3. İlaç kullanım uyumsuzluğu olan hastalar
  4. Yüksek kardiyovasküler olay riski taşıyan yahut hipertansiyon kaynaklı organ hasarı olan hastalar
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı