Diyete Başlarken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Nokta

acemşalı

Global Mod
Global Mod
Diyete Başlarken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Nokta Yaklaşık iki yıldır günlük yaşantımızda esaslı değişikliklere niye olan Covid-19 pandemisi, sıhhatsiz beslenme ve hareketsizlik niçiniyle bir epeyce şahısta süratli kilo alımına yol açtı. Üstüne bir de sonbaharda metabolizmanın yavaşlaması ve hareketsizliğin daha da artması eklendiğinde kış öncesi şok diyetlere ilgi artıyor. Lakin dikkat! Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, sürdürülebilir olmayan, sıhhate önemli ziyanlar verebilen şok diyetler yerine; hem sürdürülebilir olan, birebir vakitte sağlıklı kilo vermeyi sağlayan, ‘parmak izi’ üzere bireye özel diyetler uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Bunu yapmak için de kişinin diyetisyen eşliğinde, ‘hem ruhuna hem vücuduna âlâ gelecek, âlâ hissettirecek’, alternatifleri birlikte oluşturacakları bir diyet uygulaması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan “Amacınız; ülkü kilonuza kavuşmaya çalışırken, hayatınızda hakikat ve kalıcı beslenme davranışı geliştirebilmek olsun. Kimi kurallara dikkat ederek bunu gerçekleştirmek mümkün. Bir davranış yaptıkça kalıcı hale gelir. Diyetisyeninizle size özel yanlışsız metodu bulup, keyifle beslenip sağlıklı kilo vermek kolay olsa gerek” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, diyetinizin pazartesi başlayıp salı bitmemesi, hem kilo kaybınızı sağlayıp birebir vakitte sürdürülebilir olması için, diyete başlarken dikkat etmeniz gereken 6 kuralı sıraladı, kıymetli ihtarlar ve tekliflerde bulundu.

Ülkü kilonuza adım adım ilerleyin

Kilo verme gayenize adım adım ilerleyin. Şayet 10 kilo verme amacınız var ise, öncelikli olarak 3 kilo vermeyi deneyin. Maksadınızı yavaş yavaş artırın. Bu sayede birinci amacınıza ulaşmanız hem daha kolay olacak birebir vakitte bu durum sizi motive edip ikinci amacınız için yola devam edeceksiniz. Lakin yola ‘10 kilo vermem lazım’ diye başlarsanız, birinci hafta verdiğiniz 1 kilo sizi motive etmeyebilir. Zira gayeniz hala epey uzak üzere düşüneceksiniz.

Size uygun, en gerçek sistemi belirleyin

Etrafınızda diyet yapmış ve fazlaca uygun kilo vermiş hatta nasıl kilo verdiğini anlatan şahıslar kesinlikle vardır. Son periyot sıkça lisana getirilen 2 öğün beslenme, protein diyeti, zerzevat diyeti vb liste uzar ve masraf. Yapacağınız şey fazlaca sıradan; bir diyetisyen ile görüşüp; beslenme formunuzu, hayatınızı, çalışma saatlerinizi ayrıntılı konuşup size en uygun, sağlıklı kilo verme usulünü bulmaktır.

Şok diyetlere prestij etmeyin

Süratli kilo vermeyi vadeden, şok diyetlerden uzak durun. Kilo verme suratınızı da kimselerle karşılaştırmayın. Parmak iziniz üzere beslenmeniz de size özel planlanmalı. Herkes orta öğün yapmak zorunda değil yahut herkes 2 öğün beslenmek zorunda değil. Öğün sayısı, vakti, içeriği size özel ve tüketebileceğiniz, uygulayabileceğiniz biçimde olmalıdır. Sevdiğiniz, sevmediğiniz besinleri, yapabileceklerinizi ve yapamayacaklarınızı diyetisyeniniz ile paylaşın.

Hazır olduğunuzda başlayın

Kilo vermeye karar verdiğinizde evvel kendinize hazır olup olmadığınızı sorun. Yakın vakitte taşınma, değerli bir toplantı, seyahat, tatil planı üzere süreçleriniz var ise ve bu üslup hayat değişikliklerinden etkilenen biriyseniz, sürecin 1-2 gün de olsa aksaması sizi daha epeyce gerilime sokuyorsa, daha sakin bir periyodu bekleyebilirsiniz. Hakikat metot ile beslenme alışkanlıklarınızı değiştirebilir ve sıhhatle kilo verebilirsiniz. Hatta bu biçimde ağır bir periyotta kendinizle de ilgilenmek size hayli düzgün gelebilir.

Başlangıç için haftalık amaçlar koyun

Diyete başlangıç için kendinize haftalık maksatlar koyun. Örneğin; günlük içmem gereken kadar su içiyorum; her gün en az 7 saat uyuyorum; tatlı, şekerli, hamur işi üzere kilo almama sebep olan her ne var ise ölçüsünü yarıya düşürüyorum ve haftada en az 3 saat kesinlikle yürüyorum. Yalnızca bu 4 maddeyi değiştirmeye başladığınızda bile karşınızda büyük bir sıkıntı haline gelen kilo verme süreciniz kolaylaşıyor.

Ödül ve ceza uygulamasından kaçının

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan
“Bu hafta epeyce hoş kilo vermişim, bu biçimde kendimi ödüllendireyim. Ya da ‘hiç kilo veremedim. Bu hafta hiç kaçamak yapmamalıyım’ cinsinde ödül ve ceza formlarından kaçının. Bu sizi uzun vadede mutsuz edip motivasyonunu azaltır ve kilo olarak geri döner. Bunun önüne geçmek için ödül, ceza sisteminden çıkıp, porsiyon denetimi ile tanışabilirsiniz. Hangi besin ne yerine geçer? İçerik planlamasını nasıl yapmalıyım vb konularda diyetisyeninizden dayanak alabilirsiniz” diyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı