Doğu egzotikleştiriliyor ve bunun durdurulması gerekiyor

ahmetbeyler

Active member
Zamanı geldi: Her yıl Ekim ayının başında yılları geri saymaya başlarız. Almanya’nın resmi ve yasal olarak yeniden birleşmesinin üzerinden 33 yıl geçti. Bu yılların güncel sayıları birlikte isimlendirilirken, Doğu ve Batı’nın neden hala bir sorun olduğu sorusuna genellikle şaşırtıcı, bazen de öfkeli bir tepki eşlik ediyor. Ebeveynleri Doğu Almanya’da yaşayan ancak 1990’dan sonra doğmuş birinin olaya bulaşmasının mantıksız olduğu düşünülüyor.

Anlamlı konuşmalar, uyarılar ve niyet açıklamalarından oluşan, Almanya Birlik Günü nedeniyle biraz yıpranan bayram ritüeli artık muhteşem bir tazeliğe kavuştu. Ve sadece 3 Ekim civarındaki bu günlerde değil, bundan önceki aylarda da.

Şaşırtıcı olan, Almanya’nın kendi içindeki çatışmanın yeniden alevlenmesi değil, yoğunluğu ve şiddetiydi. Dirk Oschmann’ın broşürü ve Katja Hoyer’in Doğu Almanya tarihi, dikkat çekici bir şekilde tonu belirledi ve farklı şekillerde yeni bir ton kattı. Tartışma, katılımcılar ve izleyiciler gibi daha da güç kazanmış gibi görünüyor. Bu, en azından ilginçtir ve bu nedenle, konuları açıkça tartışma yeteneği şu anda pek iyi olmayan toplumumuz için değerlidir.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

“Farklı” düşünen insanlara nasıl davranılıyor?

34 yıl önce Doğu Almanya’da insanlar ülkelerini değiştirmek için sokaklara döküldüğünde, Rosa Luxemburg’un sık sık söylediği “Özgürlük her zaman farklı düşünenlerin özgürlüğüdür” sözü Batı’da da dahil olmak üzere geniş çapta kabul görmüştü. Bu anlaşma gerçekten doğru muydu, yoksa bu tez yalnızca “Doğu’dakilerin” nihayet o dönemde Federal Almanya Cumhuriyeti’nde düşündükleri gibi düşünmeleri nedeniyle mi destekleniyordu?

Aradan otuz yıl geçti ve bugün ve son yıllarda ülkemizdeki muhaliflerle nasıl başa çıktığımıza baktığımda, o zamanlar herkesin Luxemburg’un sözlerini beğendiği, çünkü bu büyük bir anlaşma aşaması olduğu yönündeki izlenimim güçleniyor.

Ancak farklı pozisyonlar çatıştığında anlaşmanın kanıtlanması gerekir. Anayasamız çerçevesinde “farklı düşünen” insanlarla gerçekte nasıl başa çıkacağız? Sosyal medyada mı, önde gelen medyada mı, yoksa devletin kendisi aracılığıyla, kurumları ve temsilcileri aracılığıyla mı? Sonuçta ortaya çıkan güven kaybı ve buna bağlı olarak bu insanların yerleşik partilerden ve medyadan uzaklaşması, bende ve tanıştığım birçok insanda bir deja vu duygusu yaratıyor.

Doğu sıklıkla lokasyon dezavantajı olarak sunuluyor

Daha pragmatik bir dünya görüşüne sahip bir girişimci olarak bunu kendim için kolaylaştırabilirim: Bir konu, insanları ilgilendirdiği sürece sorun olarak kalır. Bunun derdi ne? Ancak Doğu-Batı konusunda hiç bitmeyen tartışmalar göz önüne alındığında bu benim için o kadar da kolay değil. Elbette bunun nedeni, “Doğu”dan gelen 1. FC Union Berlin’in başkanı olarak bana hala kulübümüz için kökenlerin önemi konusunda oldukça sık soru sorulmasıdır. Peki “Doğu” bizim için bir rol oynuyor mu, eğer öyleyse ne gibi bir rol oynuyor?

Elbette öyle, çünkü coğrafi olarak evimizde olduğumuz yer ve tarihiyle de elbette hayatımızın bir parçası. Örneğin Rot-Weiss Essen ve 1860 Münih kadar farklı olan ancak yine de kolektif bir terim altında birleşen birçok “Doğu kulübü” için “Doğu” genellikle gösteriş rolünde sunulur: konumsal bir dezavantaj olarak. .

Paulus Ponizak/Berliner Zeitung

Kişiye

1964 yılında Königs Wusterhausen’de doğan Dirk Zingler, bakım tamircisi eğitiminin ardından 1995 yılında bir inşaat lojistiği şirketi kurdu. Girişimcilik faaliyetinin yanı sıra her zaman büyük bir tutkusu da olmuştur: futbol. Uzun yıllardır 1. FC Union Berlin taraftarı olan Zingler, 2004 yılından bu yana kulüp başkanı olarak kulübünün başında bulunuyor. 1. FC Union Berlin, Dirk Zingler ile ilk kez 1. Bundesliga ve Şampiyonlar Ligi’ne yükselme başarısını gösterdi.

Fikir çeşitliliğinin kaybı

Ancak Union ve Doğu’daki diğer pek çok kişi için bu atıf pek uygun değil. Peki biyografimizde özel olan ne olmalı? En sevdiğim cevap şu olurdu: Hiçbir şey.

Aksine, Doğu Almanya’da yaşayan yaklaşık 17 milyon insanın şu anda çocukları, torunları ve torunlarının çocuklarıyla paylaştıkları bir şeyi var: değerli olduğunu düşündüğüm bir deneyim zenginliği. Ve bunda son birkaç aydır hararetli tartışmalara bir açıklama bulabileceğime inanıyorum.

Kesin olduğuna inanılan bir şeyin sanıldığından daha hızlı bir şekilde yok olabileceğine tanık olmak, Federal Cumhuriyet’te daha önce yaşanmamış bir deneyim. Ülkemizde ve dünyada yaşanan değişimlerle baş etmenin ne kadar değerli olduğu görülebilir. Hızlı tanıyabilmek ve tepki verebilmek bir avantajdır. Bir toplumda fikir çeşitliliğinin kaybolmasının ve buna bağlı olarak farklı düşünenlerin dışlanmasının nelere yol açabileceğini daha önce görmüştük.

Her zaman ahlak dersi vermek zorunda değilsin

Federal Cumhuriyetin pek çok insanın beklemediği, belki de mümkün olduğunu düşünmediği, benim de -tüm ihtiyatla- anlam kaybı olarak nitelendireceğim bir noktaya gelmesine şaşırmadım. Dünyanın diğer bölgeleri hızla gelişip teknolojik ve ekonomik olarak bizi geride bırakırken biz, değerlerimizi evrensel standart olarak gören ahlak öğretmenini sağlıyoruz.

Ancak, başkalarının saygısını kazanan en yüksek performansı sunmanın giderek zorlaştığını görüyoruz. Aynı şekilde, bizimkinden başka yaşama biçimlerinin de bulunduğunu ve dünyadaki herkesin neyin doğru, neyin yanlış olduğunu açıklamamızı beklemediğini kabul etmekle. Bu tür davranışlara başka yerlerde en iyi ihtimalle gülünür veya küstahlık olarak anlaşılır; Bunu, eyaletimizde siyasetten sorumlu olanların veya çok sayıda yorumcunun değişen koşullara yönelik yapıcı bir tepkisi olarak görmüyorum.

Farklılıkları tanımak ve kabul etmek

Almanya’daki Doğu-Batı tartışmasına bu düşünceyle tekrar bakarsam, sanırım uzun zamandır didaktik olarak algılanan şeye artık güvenle – kişinin kendi hikâyesini/hikâyelerini sunarak – karşı çıkıldığını görebilirim. ve öfkeli bir karşı saldırı. “Doğu” 30 yıl boyunca buna katlanmak zorunda kaldıktan sonra, bir yandan bu özgürlük biçimini alabiliriz, diğer yandan da buna katlanmalıyız.

Son cümlede “biz” ve “onlar” yerine iki kez “biz”: Bu bir tesadüf değil, benim olaylara bakış açım. Beğensek de beğenmesek de, hepimiz aynı gemideyiz ve aslında çoğumuzun aslında öyle olmak istediğinden eminim. Gerçek farklılıkları veya en azından farklı bakış açılarını tanımak ve isimlendirmek, elbette hepimizin birlikte yaşamlarına yapıcı bir katkı sağlayabilir; buna bir şey daha eklenirse: farklılıkların tanınması ve kabul edilmesi.

Kendimizi sembolizmin içinde kaybediyoruz

Eğer böyle olursa, farklılıklarımızı kabul edersek ve nihayet içerik ve coğrafya açısından daha geniş bir şekilde tanımlarsak, o zaman belki de duygusal açıdan yüklü Doğu-Batı seviyesinden çok önemli olgusal seviyeye doğru ilerleyebiliriz. Çünkü farklılığı veya farklılığı kabul etmekten bahsettiğimde adaletsizliği kastetmiyorum. Bunlar var, buna şüphe yok ve bir zamanlar eski Federal Cumhuriyetin bunları bir bütün olarak toplum genelinde dengelemesi özel bir gücüydü. Mecklenburg-Batı Pomeranya ve Schleswig-Holstein’ın seyrek nüfuslu bölgelerindeki insanların sorunlarının Gelsenkirchen veya Zwickau gibi eski sanayi bölgelerindeki insanların sorunlarına benzer olup olmadığını görmek için daha yakından bakmaya değer. Bu muhtemelen “insanların kaygılarını ciddiye almanın” siyasi tercümesi olabilir mi?

Ben bir politikacı değilim ve bu yüzden tam kapsamlı tavsiyelerden uzak durmayı seviyorum. Ancak bu konu hakkında fikrim sorulursa şunu paylaşmak isterim: Federal hükümetten Doğu Almanya’ya bir temsilci atanması tam anlamıyla yanlış bir sinyal değil mi? Bana göre Doğu’nun egzotikleştirilmesi gibi görünüyor. Daha da sert bir şekilde ifade edersek: gerçek sorunla uğraşmamak için sembolik bir sorun üzerinde ısrar etmek gibi. Belki bu değerlendirme tamamen adil değildir; Kimsenin halk için iyi politikalar yaratma yönündeki dürüst çabalarını inkar etmek istemiyorum. Ancak meseleye önemli bir katkıda bulunmadan sembolizme alenen kendimizi kaptırdığımız gerçeği göz ardı edilemez.

Alte Försterei’de futbol 103 yıldır oynanıyor

Yaklaşan tatil vesilesiyle bir dileğim olsaydı, o da yakında farklı düşünenleri ciddiye alabileceğimiz ve yeterince tartışma alanı sunabileceğimiz olurdu. Sürekli olarak bizi ayıran şeylere değil, bizi birbirimize bağlayan şeylere bakmak. Union’da uzun zamandır izlediğimiz yol bu: Kulübümüze bağlı hissediyoruz ve stadyumda birlikte olduğumuz süre boyunca bizi ayıran şeyleri büyük ölçüde dışarıda bırakıyoruz. Çatışmalarımıza değil, bizi birleştiren şeye odaklanıyoruz. Belki bu daha büyük ölçekte denemeye değer bir yaklaşımdır?

Alte Försterei’de futbol 103 yıldır oynanıyor. Doğu Almanya 40 yıldır varlığını sürdürüyordu, duvar 28 yıldır şehrimizi ve ailemi bölüyordu ve neredeyse 34 yıldır yok. Ülkemizde Doğu ve Batı’nın Kuzey ve Güney ile aynı anlama geldiği bir zamanı sabırsızlıkla bekliyorum. Belki ben yaşamayacağım, belki çocuklarım yaşamayacak ama torunlarım kesinlikle yaşayacak, buna inanıyorum.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler