Doruğun yıldızları ProManage Cloud ve Computer Vision oldu

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Doruğun yıldızları ProManage Cloud ve Computer Vision oldu
Geleceği şekillendiren teknolojileriyle endüstriye katma paha sağlayan Doruk, tecrübelerini ve teknolojilerini Sanayi 4.0 Uygulamaları Doruğu ve Sergisi’nde anlattı

Akıllı fabrika teknolojilerinin mimarı Doruk, kesim profesyonelleriyle dijitalleşme yatırımı yapmak isteyen firmaları buluşturan Sanayi 4.0 Uygulamaları Doruğu ve Sergisi’ne katıldı. 5-7 Ekim tarihleri içinde Tuzla’da gerçekleşen tepede Doruk; yapay zekâ ile data toplamada fark yaratan ‘Kamera İmajlarının Dijital Dataya Dönüştürülmesi Teknolojisi’ olan Computer Vision’ı ve KOBİ’lerin dijitalleşmesine öncülük eden ihtilal niteliğindeki ProManage Cloud teknolojisi ile ziyaretçilerden tam not aldı. Tepe panelinde sunum yapan Doruk İdare Heyeti Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden, KOBİ’lere dijital dönüşüm seyahatlerinde yol gösterecek bilgiler paylaştı. Sunumda Özden’in sorularını yanıtlayan ProManage MES/MOM ve Dijital Dönüşüm Proje Yöneticisi İhtilal Balaban ise kontrol düzeneklerinin dijitalleşmesine dair merak edilenleri iştirakçilerle paylaştı.

Dünya genelinde 300’den çok fabrikanın dijital dönüşümünü gerçekleştiren Doruk, üreticilere rehber olmayı hedefleyen Sanayi 4.0 Uygulamaları Tepesi ve Sergisi’nde yer aldı. 5-7 Ekim tarihleri içinde Tuzla Viaport Marina Expo Center’da gerçekleşen tepede yenilikçi teknolojilerini tanıtan Doruk, ziyaretçilerin dijitalleşme seyahatlerine rehberlik edecek etkinliklere imza attı. Tepenin ikinci günü “Üretim yapan KOBİ’lerin hedefledikleri tedarik zincirlerine dahil olarak büyümelerinde dijitalleşmenin kilit rolü” temalı bir sunum yapan Doruk İdare Şurası Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden; “Yeni sanayi çağında dijitalleşme yoluyla üretim operasyonlarını proaktif olarak yönetebilen firmalar hayli büyük kazanımlar elde ediyor. Zira dijital ve akıllı iş tahlilleri firmaların rekabette kendilerine yer edinebilmeleri için fazlaca kıymetli bir araç” formunda açıklamalarda bulundu.

Doruk teknolojileri dorukta büyük ilgi gördü

Tepe boyunca inovatif teknolojileriyle kesim profesyonellerinin ağır ilgisiyle karşılaşan Doruk yerli ve yabancı birfazlaca yatırımcıyla birebir görüşmeler sağladı. Şirket bilhassa de KOBİ’ler başta olmak üzere üreticilerin pratik ve süratli bir biçimde dijitalleşmesine imkân tanıyan ihtilal niteliğindeki yeni teknolojisi ProManage Cloud ile yatırımcıların dikkatini çekti. Dorukta bununla birlikte eser tanıma/kimliklendirme, eser sayma, bir daha sürece, manuel montaj üzere noktalarda operasyon adeti müddeti ölçme, eser kalite denetim ve montaj sınırı boyunca operasyon kalite uygunluğunu doğrulamak için geliştirilen Computer Vision’ tanıtan Doruk, dijitalleşme adımı atmak isteyen bölüm temsilcilerinden tam not aldı. Doruk İdare Şurası Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden ve Doruk MES/MOM ve Dijital Dönüşüm Proje Yöneticisi İhtilal Balaban’ın soru-cevap halinde ilerleyen söyleşilerinde ise dijitalleşmenin üretim idaresine olan katkıları ve firmalara olan kazanımları masaya yatırıldı.

Rekabette kazanmanın formülü: Tasarım, üretim sistemi, kârlılık ve çeviklik

Firmaların rekabette öncü olmaları için çözmeleri gereken dört değerli öge olduğunu söyleyen Özden; “Bunlardan birincisi eser tasarımı. Şayet üretilen eser dijitalleşen dünyada endüstrinin ve müşterilerin üreticiden almayı beklediği eser değilse gidilen yol yanlıştır. İkinci öge inovatif üretim yolları. En inovatif eseri üretsek bile gereğince inovatif yollarla üretebilmeli ve siparişten sevkiyata kadar kullandığımız hallerin dijital dünyayla uyumlu olması gerekiyor. Üçüncü öge verimlilik. İşletmenin gereğince kâr etmesi ve maliyetlerini denetim altında tutuyor olması lazım. Dördüncü ve son öge ise çeviklik. Şayet bir firma daha az sayıda sipariş partilerini süratli teslim edebiliyorsa çeviktir ve tüm bunları onu rekabette öne geçirir” diye belirtti.

IoT bilgileri, operasyonel süreçleri düzgünleştirmek için kullanılmalı

Yaptığı sunumla dijital araçların tedarik zincirinin beklentilerine karşılık verilebileceğine dikkat çeken Özden; “Firmaların tedarikçilerden materyalleri almaları, bunları takip etmeleri, fabrika girişinde eserin hangi tedarikçiden geldiğinin takibini yapmaları gerekiyor. Tıpkı biçimde işletmeler de üretim esnasında da IoT verilerini toplamaları gerekiyor. Bu kademede üretilen eserle ilgili tüm ayrıntıların merkezde toplanması da kritik bir müddetç. IoT platformu ile tüm bunlar fazlaca kolay ve tesirli bir biçimde yürütülebiliyor. Sensörler yahut akıllı aygıtlar aracılığıyla toplanan ayrıntıların ise operasyonel idare manasında kullanılması gerekiyor. Fakat bu türlü entegre kurumsal işletme yapısına hakikat yol alınabiliyor” dedi.

Müşteriler, kendi denetimlerini yapabilen proaktif tedarikçilerle çalışmak istiyor

Panelde tedarik zincirinin firmalardan öz kontrol beklediğini vurgulayan ProManage MES/MOM ve Dijital Dönüşüm Proje Yöneticisi İhtilal Balaban ise “Tedarik zincirinin en zirvesinde bulunan müşteri; kendi sistemlerini, alt yapısını, proseslerini takip eden, en kıymetlisi de öz kontrolünü yapabilen firmalarla çalışmak istiyor. Ayrıyeten kendi kontrol sistemini çalıştırırken de büyük eksiklikler görmek istemiyor. Bahsi geçen ölçümleri dijital uygulamalarla yapan işletmeler hayli süratli ve otomatik olarak dataları raporlayabiliyor. Kontrol müddeti de birebir oranda kısalmakla birlikte fazlaca daha muteber sonuçlar elde etmeyi sağlıyor. Müşteri beraberinde KOBİ’den proaktif olmasını, muhtemel sıkıntıları evvelde görüp ilgili adımları atmasını istiyor. Proaktif kültürü ve dijital alt yapısı olan işletmeler hayli sağlıklı bir biçimde bu süreci yürütebiliyorlar” formunda konuştu.

Dijital araçlarla birebir üretim parkında yıllık 2,5 kat artış mümkün

Çalışma kültüründeki değişim, dijital araçları kullanabilecek nitelikli iş gücü ve yanlışsız bir dijital iş ortağı seçmek üzere durumların dijitalleştirmeyi zorlaştırdığına değinen İhtilal Balaban; dijitalleşmenin önünü açmak için hükümet ve sanayi odaları tarafınca sunulan teşvikler olduğunu, bunların da firmaların çeşitli maliyetlerinin azalmasına katkı sağladığını tabir etti. Dijital araçlara yapılan yatırımın bir yıl üzere kısa müddette geri dönüşleri olduğunu söyleyerek Balaban’ın kelamlarını destekleyen Aylin Tülay Özden ise dijitalleşme külçeşidinin firma ortasında karşılık bulmasına dikkat çekti ve dijital araçların üretimde 2,5 kat artış sağladığını kelamlarına ekledi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı