“Eğitim ulusal kalkınmada ulusal bir sorumluluktur!..”

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
“Eğitim ulusal kalkınmada ulusal bir sorumluluktur!..” 6 Haziran’ da yapılan Liselere Geçiş İmtihanı (LGS) sonuçları bugün açıklanacak. İmtihan sonuçlarının belirtildiğı anda tercih maratonu da başlayacak. Anne-babaların okul seçerken dikkat etmesi gerekenleri ve nitelikli eğitimin ehemmiyetini Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yüksek İstişare Heyeti Lideri Yusuf Tavukçuoğlu SÖZCÜ’ ye şu biçimde anlattı:

“GENÇLİĞİ KAYBEDEMEYİZ”

“Ülkemizi yönetenler, öğretmenler ve anne babaların en hassas olması gereken alan eğitimdir. Beşerler koltuklarını, parasını pulunu, mevki makamını kaybedebilir. Fakat ülkenin geleceği, gençliği kaybedemeyiz. Ulusal kalkınma için her çocuğun nitelikli eğitim alma hakkı ve özel-resmi okulların da nitelikli eğitim verme üzere son derece değerli bir ulusal sorumluluğu var.”

“ÖNCELİĞİMİZ ÜLKEMİZ”

“İyi eğitim verilmesi çocukların kişisel gelişimi kadar ulusal kalkınma için de epey değerlidir. hayatını eğitime adamış bir eğitimci olarak, gençleri gökyüzündeki yıldızlara benzetirim. Ülkemizi aydınlatan yıldızların öteki ülkelere kaymasına müsaade veremeyiz. O yıldızları kendi semalarımızda görmek için çabalıyoruz. Ülkenin geleceği önceliği olmayanlar, bu eforda yer alamaz.”

“OKUL MEMNUN ETMELİ”

“Pandemi periyodunda resmi yahut özel tüm okullar öğrencisi, velisi, çalışanlarıyla fazlaca güç vakit içinder yaşadı. Eğitimden kazandığını, eğitime yatıran okullardaki çocuklar mağdur olmadı. Okullar yalnızca akademik bilgi verilen yerler değil hem de inancın adresi olmalıdır. Çocuklar zoraki gidilen değil koşarak, memnun gidip, konuta memnun döndüğü, toplumsallaştığı okullarda başarılı olabilir.”

Yusuf Tavukçuoğlu

“EĞİTİMCİLER YÖNETMELİ”

“Velilerimiz okul seçerken kesinlikle ödeme kolaylığı sağlayan, sıkıntı duruma düştüğünüzde çocuğunuzu mağdur etmeyeceğinden emin olacağınız kurumlar birinci tercihiniz olsun. bir daha dikkat etmeleri gereken çok değerli bir öteki konu da okulun meskene yakın olmasıdır. Çocuğun, öğrenmede geçireceği vakit yollarda geçmez. Anne-babalar çocuklarını kayıt ettirecekleri okulun eğitimciler tarafınca yönetilip-yönetilmediğine dikkat etmelidir.”

“ŞIKLARA SIKIŞTIRMAYIN”

“Test sistemiyle, sayısal datalar ve şıklar ortasına sıkıştırılmış okulların çocuklara verebilecekleri hudutlu olur. Bir okulun akademik başarısı kadar insanlığın ortak kıymetlerini benimsemiş ve bilimsel eğitime inanmış olması gerekir. Dünya vatandaşı olup hem de ana lisan ve kültürüne hakim bireyler yetiştiren okullar, geleceğin dünya başkanlarını yetiştirebilir. Türkiye’yi de ileriye taşıyacak ve çocukları da kişilikli bireyler olarak yetiştirecek kurumlar öncelikli tercih edilmelidir.”

“ŞAMPİYON ÖLÇÜT OLMAZ”

“Okulun merkezi sistemle yapılan LGS ve YKS üzere imtihanlarda şampiyon öğrenci çıkarması tek başına okulun başarılı olduğunun göstergesi olamaz. Veliler, o yıl imtihana giren öğrencilerin hangi üniversite ve kısımları kazandığı ve öğrencilerinin beklenen başarıyı yakalama oranına bakmalı. ‘Pahalı okul, en âlâ okul’ demek değildir. Okulların öğrenci başına harcanması gereken bir eğitim maliyeti ve bütçesi olup-olmadığını sorsunlar.”

“ZOR GÜNLERİ DÜŞÜNÜN”

“Veliler ödeme kolaylığı sağlayan, pandemi üzere olağanüstü vakit içinderda güç duruma düşerlerse de çocuğunun eğitimine ziyan vermeyeceğinden emin oldukları kurumları seçsin. Salgın herkese gösterdi ki; kurumsal kimliği olan özel okullar öğrencisini ve aileleri mağdur etmedi. Veliler, kayıt yaptırırken, orta sınıflardaki muhtemel artırım oranlarını da okula sorabilirler.”

Salgında 938 özel okul kapandı

– Türkiye’de 11 bin 837 özel okul var.

– 1 milyon 223 bin öğrenci özel okulda okuyor.

– Okullarda 36 bin 728 öğrenci tam burslu okutuluyor.

– 200 bini aşkın öğrenci kısmi burslu okuyor.

– Okullar yüzde 20 yani 49 bin 934 öğrenci kaybetti.

– 938 özel okul kapanırken, 882 özel okul devretti

– Salgında 4 bin 940’ı öğretmen 30 bin kişi işini kaybetti.

Okul seçerken nelere dikkat edilmeli?

– Okulun ücretindilk evvel konuta yakınlığına ve eğitim kalitesine bakılmalı.

– Tahsil fiyatlarının olağandışı yüksek olmaması gerekir.

– Taksit-indirim üzere ödeme kolaylıklarını sormalısınız.

– Okul öğrenci kadar veliye de vakit ayırıp, fikrini sormalı.

– Akademik birikim kadar spor, sanat üzere toplumsal imkanları olmalı.

Salgından daha sonra uzaktan eğitim sürer mi?

– Salgın bitince de dünyada artık eğitimde en az yüzde 40 dijitalleşme bekleniyor.

– Seçtiğiniz okulun bu niçinle teknolojik altyapısını epeyce güzel sorgulayın.

– Salgın devrinde öğrencilerine dijital eğitime erişim verme durumuna bakın.

– Yabancı lisan eğitimi, yurtdışı ilişkisi ve öğrenci değişim kaidelerini soruşturun.

– Okul yenilikçi, araştırmaya açık ve bilim-teknolojiyi desteklerse çocuğunuz çağı yakalar.

2021-2022 YILI İMTİHANLA ÖĞRENCİ ALAN ÖZEL OKULLAR KAYIT TAKVİMİ

Türkiye’deki 11 bin 837 özel okulda 1.2 milyon öğrenci okuyor. Özel okullarda 1. Ön Kayıt Müracaatları 1 Temmuz 2021 perşembe günü başlıyor.

– Taban Puan İlanı: 30 Haziran 2021

– 1. Ön Kayıt Devri: 1-2-5 Temmuz 2021

– 1. Kesin Kayıt Devri: 6 Temmuz 2021

– 1. Yedek Liste Kesin Kayıt Periyodu: 7 Temmuz 2021

– 2. Ön Kayıt Devri: 8 Temmuz 2021

– 2. Kesin/Yedek Kayıt Periyodu: 9 Temmuz 2021

– Hür Kayıt Devri: 12-13-14 Temmuz 2021