Emekli öğretmene ikinci maaş şoku

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Emekli öğretmene ikinci maaş şoku Kamuda iki maaşlı, üç maaşlı, 5 maaşlı işçi sayısı giderek artarken, Anayasa Mahkemesi, emekli öğretmenlerin fiyat karşılığı derse girmesi halinde, emekli maaşlarının kesilmesi gerektiğine karar verdi. Bu karar eğitim topluluğunda reaksiyon yaratırken, birden hayli yerden maaş alanlar için bir süreç yapılmıyor. Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen de, çift maaşın önlenmesi konusunda milletvekillerinin öncü olması davetinde bulundu ve emekli maaşlarının kesilmesi gerektiğini söylemiş oldu.

FİYATLAR KESİLİYOR

Anayasa Mahkemesi’nin, “Kuralların Anayasa’ya uygun/olup olmadığına (norm denetimi) ait sonucu” geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Karara ait dava Ankara 7. Yönetim Mahkemesi tarafınca 65 yaşın üstündeki emekli öğretmenlerin, ilkokul yahut halk eğitim merkezlerinde, fiilen verdikleri dersler karşılığında kendilerine ödenmekte olan ders fiyatlarının kesilmesi, ödenmiş olanların geri alınmasına yönelik idari sürecin Anayasa’ya ters olduğu nedeni öne sürülerek itiraz yolu kullanılarak açılmıştı. Yüksek mahkemede verilen kararda, uygulamanın Anayasa’ya alışılmamış olmadığı açıklandı.

65 yaşını doldurmuş öğretmenlere, fiilen verdiği dersler karşılığında epeyce az fiyat ödenmesi bile Anayasa’ya muhalif bulmasını, türel konularda ve kamu nazaranvlileriyle ilgili düzenlemelerle ilgili yorumlarını ortaya koyan emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen, SÖZCÜ’ye şu biçimde kıymetlendirdi:

BİRDen çok AYLIK

“Kamu idaresinde kimi bürokrat ve siyasalların birden hayli bakılırsave atandıkları, emekli aylığı başta olmak üzere aylık, huzur hakkı vb. isimlerle birden çok aylık aldıkları, mevzunun son vakit içinderda gündem oluşturduğu, uygulamanın giderek yaygınlaştığı görülmektedir.”

Mahmut Esen

Kamuoyu vicdanında faydalanmalara yol açıyor

Kamudaki nazaranvlilerin birden çok aldıkları aylık vb. ödemelerin sayıları çiftli sayılarla söz edildiğini anlatan Mahmut Esen, bunlara yapılmış aylık ödeme fiyatlarının kimi vakit Cumhurbaşkanı’nın 88 bin TL olan aylığını bile geçtiğini kaydetti. Esen, “Kamuoyu vicdanında faydalanmalara yol açan bu durumların düzeltilmesi için muhalefet parti milletvekillerince kanun teklifi de verdi. Çok yakınılmakta olan birden epeyce aylık alınmasına ait bu durumun kökten çözümü/düzeltilmesi için işe aksiyonlu milletvekillerinin emekli aylıklarının kesilmesi ile başlanılmalı” dedi.

Bu gayeyle yasal düzenleme yapılmalı. Milletvekilleri bu mevzuda topluma, kamu yöneticilerine örnek olmalı.”

Yönetim Mahkemesi devreye girdi fakat yarar etmedi

Öğretmen ve usta öğreticilere ilkokul/halk eğitim vb. yerlerde fiilen verdikleri dersler için saat başı fiyat ödeniyor. Haftada 8-30 saat içinde ders fiyatı verilebiliyor. 2021 yılında ödenmesi gereken saat fiyatı net 19.53 TL olarak belirlenmişti. Haftada 30 saat ders vazifesi verilmiş emekli gorevliye ay sonunda en çok 2 bin 340 TL fiyat ödenebiliyor. 65 yaşını doldurmuş emekliye bu fiyatların ödenmemesi, ödenmesi halinde ise almakta olduğu emekli aylığının kesilmesi gerekiyor.

EŞİTLİĞE ALIŞILMAMIŞ

Ankara 7. Yönetim Mahkemesi bu kuralı, Anayasa’nın eşitlik; çalışma/ toplumsal güvenlik/ kamu hizmetine girme haklarını düzenleyen hususlarına muhalif buldu ve iptalini istedi. Fakat Anayasa Mahkemesi, kelamı edilen kuralın Anayasa’ya ters olmadığına karar verdi.