Eminönü İskelesi’nde kültür varlığı

KesikÇayır

New member
Eminönü İskelesi’nde kültür varlığı İstanbul Eminönü İskelesi’nde üzeri yosunlarla kaplı olan bir kültür varlığı tespit edildi. Tarihi niteliği olduğu belirtilen kültür varlığının Ayasofya’da da benzerinin olduğu kaydedildi.

Araştırmacı-Yazar Selçuk Eracun, İstanbul’un göbeğinde bulunan bu mermer taşın ya pagan devrine ilişkin bir sunak olduğunu ya da Hristiyanlar tarafınca vaftiz için kullanılan bir havuz olduğunu belirtti.

“PAGAN DEVRİNE İLİŞKİN OLMA MÜMKÜNLÜĞÜ YÜKSEK”

Eracun, “Haliç’in tam giriş ağzında ve motor iskelelerinin bulunduğu yerde bir mermer taş bulunuyor. Bu taş İstanbulluların pek dikkatini çekmese de taşın işçiliğine yakından baktığımızda ya Hristiyanlık ya da pagan devrine ilişkin olma mümkünlüğü yüksek. Bu mermer personelliği pagan tapınaklarında sunak için yapılıyor. Hristiyanlık devrinde ise vaftiz teknesi olarak inşa ediliyor. Bu mermer taş ile ilgili daha evvel bir çalışma olmadığı için uzmanların burada bir arkeolojik çalışma yapıp, bu taşın bir pagan tapınağı mı, yoksa Hristiyan vaftiz teknesi mi olduğunu aydınlatmaları gerek.” dedi.

“AYASOFYA’DA BUNA BENZERİ BİR MERMER NESNE DAHA VAR”

Eracun, “İstanbul 330 yılında inşa edildiğinde, kentin tamamı pagandı. Büyük Konstantin’in Hıristiyanlığı kabulü ile pagan tapınakları yıkılıp yerine Hristiyanlığı mabetleri inşa edildi. ötürüsıyla bu mermer nesneler atılmadı. Bu nesneler yeni yapılan inşaatlarda bir biçimde kullanıldı. Ayasofya Camii’nde buna benzeri bir mermer nesne daha var. beraberinde Ayasofya Camii’nde bulunan mermer nesnenin üzerinde de bir yılan motifi vardır. Şu an yanında bulunduğumuz mermerse beyaz renkli bir mermer. Bu mermer muhtemelen Marmara Adası’ndan getirilmiş. Stil olarak baktığımızda bu mermerin emsalleri pek yok. Ayasofya Camii’nde bulunan biraz daha küt yapılmış, bu mermer ise daha oval biçimde. Hatta altında bir kesim daha olabileceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

“BU MERMER TAŞI BİRİNCİ SEFER SİZİNLE FARK ETTİM”

Eracun, “Bu taştan fazlaca var anlayışını aşmamız lazım. Bu nesne geçmişi ile bize ışık tutacağı için değerli. Bu nesne tarihi seven herkes için değer biçilmez olduğunu düşünüyorum.” tabirlerini kullandı.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri ise Eminönü İskelesi’nde belirlenen kültür varlığı ile ilgili bilgi olmadığını kaydetti.

Eminönü İskelesi’ne gezmeye gelen Şulenur Başay da “Bu mermer taşı birinci kere sizinle fark ettim. Bu kadar pahalı bir taşa yetkililer bir el atıp araştırması lazım.” dedi.