Enfeksiyon ile uğraşta aşı ve halkın uğraşı büyük kıymet taşıyor

acemşalı

Global Mod
Global Mod
Enfeksiyon ile uğraşta aşı ve halkın uğraşı büyük kıymet taşıyor Beşerden beşere, hayvandan beşere bulaşabilen, hem dünyada tıpkı vakitte ülkemizde en sık görülen hastalıklar kümesini oluşturan enfeksiyon hastalıkları ile çaba hayati kıymet taşıyor. Enfeksiyon hastalıkları, tedavi edilmediğinde sakatlık ve ölümlere yol açabiliyor. Covid-19 pandemisinin sıhhat sisteminde yol açtığı aksaklıklara dikkat çeken uzmanlar, tedavi edilerek önlenebilen enfeksiyonlarla uğraşta halkın gayreti ve aşının ehemmiyetine vurgu yapıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Programı Dr. Öğretim Üyesi Remziye Keskin, enfeksiyon hastalıkları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Salgın hastalıklarda halkın eforu fazlaca kıymetli

Tarih boyunca yaşanan pandemilerin tüm insanlığı etkilediğini, kitlesel vefat ve sakatlıklara yol açtığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Remziye Keskin, “Günümüzde yaşadığımız Covid-19 salgını da maalesef çabucak hemen denetim altına alınamadı. Salgının denetim altına alınması yalnızca bilim insanları ve sağlıkçıların uğraşlarıyla mümkün görünmüyor. Salgın hastalıkların etkilenenleri olarak halkın eforları da hayati kıymet taşıyor. Bu noktada pandemilerin altında yatan salgınların niçinleri olan enfeksiyon hastalıkları hakkında edineceğimiz bilgiler de çok değerli.” dedi.

Tedavi edilip önlenebiliyorlar

Dr. Öğretim Üyesi Remziye Keskin, bakteri, virüs ve parazit üzere enfeksiyöz casusların bedene girerek çoğalmasının enfeksiyona yol açtığını söylemiş oldu ve kelamlarına şöyleki devam etti:

“Enfeksiyonla bir arada şahısta bu mikroorganizmaların niye olduğu hastalık belirtilerinin görülmesi ile oluşan tabloya enfeksiyon hastalıkları deniyor. Enfeksiyon hastalıkları; beşerden beşere, hayvandan beşere bulaşabilen hem dünya hem ülkemizde en sık görülen hastalıklar kümesini oluşturuyor. Bu hastalıklar teşhis konabilir, tedavi edilebilir ve önlenebilir hastalıklardır. Birçok enfeksiyon hastalığında uygun tedavi ile tam şifa sağlanabiliyor. Öbür yandan tedavi edilmediklerinde sakatlık ve mevte niye olabildikleri için enfeksiyon hastalıkları ile çaba hayati kıymet taşıyor. Bu çabada bizlerin yapacakları fazlaca pahalı.”

Sıhhat sisteminde mecburî ve önemli değişiklikler oldu

Covid-19 pandemisinin sıhhat sistemimizde de önemli işleyiş değişikliklerini birlikteinde getirdiğini söz eden Keskin, “Anestezi gerektiren cerrahi süreçler acil olanlarla sonlandırıldı ve aşikâr bir süre acil olmayan cerrahi olaylar askıya alındı. Bu sınırlamanın altında yatan niçinlerden biri anestezi uygulanacak şahısta bir enfeksiyon hastalığının olmaması gerekliliğidir. Bir diğer değerli niye ise ameliyat daha sonrası devirde güzelleşmeyi geciktirecek ya da durduracak bir enfeksiyon hastalığının gelişmesinin istenmemesidir.” diye konuştu.

Enfeksiyondan korunmak daha değerli

Günümüzde enfeksiyon hastalıklarının büyük bir kısmının ilaç tedavisi ile büsbütün tedavi edilebildiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Remziye Keskin, “Ancak biroldukça enfeksiyon hastalığının güzelleşme devrinin uzun ve ağrılı geçmesi, bireylerin hayat kalitelerini düşürmesi, maddi ve manevi ziyana uğratması üzere niçinlerle enfeksiyondan korunmaya daha hayli kıymet veriliyor. Bu bağlamda enfeksiyon hastalıkları ile gayrette aşı ile korunma en büyük silahımızdır.” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı