Entübasyonla hastaya inançlı ve uzun müddetli oksijen sağlanıyor

acemşalı

Global Mod
Global Mod
Entübasyonla hastaya inançlı ve uzun müddetli oksijen sağlanıyor Covid-19 pandemisiyle birlikte sıkça duyulan entübasyon süreci, bu alanda eğitim almış uzmanlar tarafınca yapılıyor. “Endotrakeal tüp ismi verilen ince bir tüpün ağızdan teneffüs yoluna konularak teneffüsün bu tüp aracılığı ile olması” olarak tanım edilen entübasyon, kalp ve teneffüs durması ve teneffüs yetmezliği başta olmak üzere acil durumlarda uygulanıyor. Uzmanlar, “Entübasyonla endotrakeal tüp ile havayolu denetim altına alınarak, hastanın akciğerlerine aspirasyonun önlenmesi ile hastaya inançlı ve uzun müddetli hava yolu ve oksijen sağlanır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Anestesi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Füsun Eroğlu, Covid-19 pandemisiyle birlikte sıkça duyulan entübasyon sürecine ait bilgi verdi.

Entübasyon, “altın standart” bir sistem

Hastalara anestezi, sedasyon yahut ağır hastalık durumunda teneffüs takviyesi sağlamak için entübasyon süreci uygulandığını belirten Prof. Dr. Füsun Eroğlu, “Entübasyon, endotrakeal tüp ismi verilen ince bir tüpün ağızdan translaringeal olarak teneffüs yoluna-larinkse konularak teneffüsün bu tüp aracılığı ile olması sürecidir. Hava yolunu denetim altına alma endikasyonu olan her durumda entübasyon altın standart olarak görülen bir yoldur. Bu yol yardımıyla hasta ventilatör ismi verilen bir aygıta bağlanmış olur.” diye konuştu.

Entübasyon hangi durumlarda uygulanıyor?

Entübasyonun kullanıldığı durumlara ait bilgi de veren Prof. Dr. Füsun Eroğlu, “Kalp ve teneffüsün durmasında, kardiyo-pulmoner resüsitasyon sırasında, teneffüs yetmezliği, şuur bozukluğu, üst hava yolu açıklığını sağlamak, hava yolunu gastrik içeriğin aspirasyonundan korumak, olumlu basınçlı ventilasyon uygulamak, üst teneffüs yolunu etkileyen hastalığın olması Endotrakeal Entübasyonun sık kullanılan endikasyonlarıdır.” dedi.

Hastaya inançlı yolla oksijen sağlanır

Acil durumlarda yahut ağır bakım ünitelerinde teneffüs yetmezliğindeki hastaları entübe etmenin ve teneffüs aygıtına bağlamanın birçok vakit hayati kıymete sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Füsun Eroğlu, “Ayrıca bir fazlaca ameliyatta kas gevşetici ilaç vermek ve hastayı uyutmak gerektiği için ameliyat müddetince hastanın teneffüs aygıtına bağlanması ve bunun için entübe edilmesi gerekir. Entübasyonla; endotrakeal tüp ile havayolu denetim altına alınarak, hastanın akciğerlerine aspirasyonun önlenmesi ile hastaya inançlı ve uzun müddetli hava yolu ve oksijen sağlanır.” dedi.

Entübasyon eğitimi alan uzmanlar uygulayabilir

Prof. Dr. Füsun Eroğlu, entübasyon sürecinin endotrakeal entübasyon konusunda eğitim görmüş tecrübeli tabip ve sıhhat işçisi tarafınca uygulanabildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Füsun Eroğlu, “Endotrakeal entübasyon endikasyonunun konulması, entübasyon sırasında ve daha sonrasında da hastanın takip ve tedavisinin yapılması kıymetlidir. Entübasyon sırasında karşılaşılabilecek çeşitli problemler olduğundan, entübasyon süreci teknik bilgi ve marifet gerektiren bir durumdur, ehil ve tecrübeli işçi tarafınca yapılması uygundur. En sık anestezi uzmanları ve teknisyenleri tarafınca uygulanmaktadır.” diye konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı