Fenerbahçe-Kayserispor maçındaki penaltı kararları gerçek mu?

tesbih

New member
Fenerbahçe-Kayserispor maçındaki penaltı kararları gerçek mu? Fenerbahçe-Kayserispor maçının tartışmalı konumlarını beIN Sports yorumcuları Lale Orta, Deniz Çoban ve Bülent Yıldırım Trio programında masaya yatırdı.

30. dakikada Gustavo Campanharo’nun, ceza alanı ortasında topa elle yaptığı müdahale daha sonrasında hakem Cüneyt Çakır’ın, VAR ikazıyla durumu tekrar izleyerek penaltı noktasını göstermesi. Penaltı sonucu gerçek mu?

Lale Orta:
Elle kolla oynama olarak düşünüyorum. Konuma bir defa daha baktığımızda çıkarken bir simetri olması lazım. Koluyla topla oynuyor. Doğal pozisyonda olmadığı için kendisine avantaj yaratacak bir duruma gdolayıyor. Penaltı sonucu gerçek.

Deniz Çoban: Oyun kuralları kitabında metin değişikliği oldu. El topa yanlışsız giderse, hareket şuurlu yaparsa cezalandırılır. Futbol oyununun tabiatında el orada olur muydu? Burada fazlaca farklı yorumlar olabilir. Yüzünü koruyor denilebilir. Bunların hiç biri futbol oyununun tabiatında olmaz. Bu bir ihlaldir. Elinin orada bulunmasına hiç bir niye yok. Net bir penaltı.

Bülent Yıldırım: Top uzaktan eli direkt ele değdiğinden burada verilen penaltı sonucu yanlışsız gözüküyor. Sarı kart gerekmez.

33. dakikada İrfan Can’ın penaltı atışında bir ihlal var mı?

Deniz Çoban:
Top direkten dönüyor. Üzerine geliyor, hareket etmiyor. İrfan Can topa atak yapmıyor. Topa vurulurken ceza alanına bir adım girmiş oyuncular da var. Bu kadar ince hesabı hakem yapamıyor. Bu göz arkası edilebilir bir durum. Kural ne diyor? Her iki ekipten oyuncular ceza alanına girerse yinelanır. Görüntü hakem de devreye giremiyor. Bu penaltı atışının yineı gerekir. Lakin en az seviyedeki ihlaller göz arkası ediliyor. Onun için bir şey diyemiyorum.

Lale Orta: Atanla vuranın bir ihlali yoksa, yinelanmıyor. Kuralların kimi vakit delinmemesi tarafında geliştirilebilir. Kitaba baktığınızda yenidenı gerekiyor. Lakin uygulamada yenidenlanmıyor.

Bülent Yıldırım: Var protokolüne göre ölçü belirli. Atan oyuncu bir ihlalde bulunduğunda, vurmadan evvel vurursa müdahele ediyor. Erken giren oyuncu gol atmaya çalışırsa Görüntü Yardımcı Hakem (VAR) müdahele edebiliyor. Oyun kuralları kitabında bir değişikliğe gereksinim var.

90+6’da Ramazan’ın Berisha’ya bir müdahalesi var mı? Penaltı sonucu yanlışsız mu?

Deniz Çoban:
Tutmak bir ihlal değildir. Tutmanın oyuncunun hareketlerini kısıtlaması lazım. Geçtiğimiz dönem Konyaspor-Beşiktaş maçında Vida formadan tutulup forma uzamıştı. O hafta yapılan eğitimde dediler ki kural bu. Manzaralarda formanın uzatılmasını görüyorsanız hakeme söylemelisiniz. Burada da tutulan bir forma var. Ve Görüntü Yardımcı Hakem uyarıyor. Öbür mevzu tartışılır. Kolay mı sıkıntı mu bırakıyor: Lakin hakemlere verilmiş net bir kural var. Mete Kalkavan da bunu görmüş söylemiş. Cüneyt Çakır çeken oyuncu tarafınca perdeleniyor. Görmemesi olağan. Karara hakikat diyorum.

Lale Orta: Muhakkak gerçek diye düşünüyorum. Yalnızca formayı değil, kolundan da çekiyor. VAR müdahalesini aslında Cüneyt Çakır da bekledi. Seyredip gerçek sonucu verdi.

Bülent Yıldırım: Maçtan daha sonra Hikmet Hoca beyanında müddetle ilgili şikayet etti. 91. dakikada Kayserispor’un iki oyuncusu değişiyor. 40-43 saniye. Aldık onu cebe. sonrasındasında 93.50’de sakatlık oluyor. Bir dakika 10 saniye. 95.36 üzere penaltı oluyor. Penaltının oluştuğu nokta 35-36 saniye ki elimizde 1 dakika 10 saniye vardı. 97 incelemede penaltı veriliyor. 98’de penaltı kullanılıyor. Mühlet konusunda bir sorun yok. Buradaki hem formadan tutma, birebir vakitte geriden çekme; Ramazan, gereksiz ve riskli bir hareket yaptı. Durum net. VAR müdahalesi gereken bir penaltı sonucu.