Gabar Dağı’nda tabiat yürüyüşü aktifliği düzenlendi

KesikÇayır

New member
Gabar Dağı’nda tabiat yürüyüşü aktifliği düzenlendi Teröristlerden arındırılan Şırnak Gabar Dağı, şimdilerde doğaseverleri ağırlıyor.

Şırnak Üniversitesi öncülüğünde dağın doğal hoşlukları ve tarihi yapılarını tanıtmaya yönelik yürüyüş aktifliği düzenleniyor.

Aktiflik kapsamında ilk durak ise vadilerin gerisindeki Kırkağaç bölgesinde bulunan yedi katlı apartman mağara oldu.

“TARİHİ OLMAYANIN GELECEĞİ OLMAZ”

Şırnak Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Erkan, “Şırnak Üniversitesi öncülüğünde DİKA’nın takviyeleriyle Şırnak genelinde kültür rotaları oluşturuluyor. 10 rota belirlendi. Bunların kimileri Hz. Nuh, aykırı lale, Cehennem Deresi, Şerefiye rotası ve bugün de Akdizgin rotasını gezdik. Bu rotada 100 yaşındaki zeytin ağaçlarını gördük. Burada epeyce ağır tarihi eserler var. Herkesi rotam Şırnak seyahatlerine davet ediyoruz. Bilhassa tarihi olmayanın geleceği olmaz.

“40 YILDIR ÇIKILAMAYAN BÖLGEYE ÇIKTIK”

Biz bilhassa tarihimizi, doğal güzelliklerimizi tanıtıp, bu hoşlukları bakılırsabilmenin huzurunu yaşıyoruz. 40 yıldır çıkamadığımız Sefine bölgesine bu sene çıktık. Annelerimizin ve büyüklerimizin Sefine’deki gözyaşlarını gördük ve epey etkilendik. Tarihten bir kopuşumuz var. Bu medreseleri, kültür abidelerini kesinlikle bütün dünyaya tanıtmamız gerekiyor.” dedi.

YATIRIMCI VE TURİZMCİLER MUTLU

Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Sedat Çelik de “Bugünkü trekking yürüyüşümüzü Akdizgin köyünden başlayıp, Kırkağaç mıntıkasında bulunan 7 katlı mağarada tamamladık. Şu an bulunduğumuz yer de apartman mağaraları. Bu apartman mağaraları 7 katlıdır. Burada daha evvel ömür olmuş ve İslam alimlerinin burada fazlaca fazla talebe yetiştirdiği biliniyor. Bu tarihi ögeler burayı alımlı hale getiriyor. ötürüsıyla gelen bireyler de hem yatırımcılar birebir vakitte turizmciler olsun epeyce şad kaldılar. Bu trekking yürüyüşümüz geçen yıl Şırnak Üniversitemiz tarafınca yürütücülüğü yapılan ve Dicle Kalkınma Ajansı tarafınca finansman sağlanan bir projedir. Şırnak’ta sürdürülebilir kültür ve turizm rotaları ismi altında biz bu proje kapsamında var olan potansiyeli, fizibilite raporunu ortaya koymaya çalıştık. Bir ay daha sonra projemizin bütün faaliyetleri tamamlanmış olacak. İnternet sitemiz ve bütün rotaların yer aldığı, haritaların da çizildiği, hem de tanıtım kitapçığının da yapıldığı bir biçimde proje tamamlanacak.” diye konuştu.

OYULAN KAYALARA CAMİ ÜRETİMİ

Akdizgin köyü sakinlerinden Nesim Sevgin, “Akdizgin köyünde 1991 yılından evvel yerleşim vardı. Biz o periyotta gereksinimlerimizi katırla görüyorduk. Akdizgin köyünde pirinç, mercimek, buğday, bıttım, zeytin yetişiyordu. Hepsi doğal bir biçimde yetişiyordu. Biz hayvancılıkla geçiniyorduk. O periyotta tek masrafımız elbiselerdi. Bu taş mağaralar Artuklular periyodundan kalma ve Müslüman köyü. Zira oyulan kayalarda cami yapmışlar.” formunda konuştu.

“İNANILMAZ BİR COĞRAFYA”

Cizre’de bir otelin müdürü olan Nail Turunç, uzun vakit İstanbul ve Irak’ta otelcilik yaptıktan daha sonra farklı bir tecrübe olması için Cizre ilçesine özel bir otele tayin olduğunu söylemiş oldu.

Turunç, “Yaklaşık 11 aydır burada bakılırsav yapıyorum. Şırnak’ın o denli kadim bir tarihi var ki, Mezopotamya’nın beşiği dediğimiz yer. Burayı keşfetmek için bu biçimde bir projede yer aldık. Hakikaten bölgeye önemli yatırımcıların gelmesinin gerekli olduğunu gösteren âlâ bir işaret. Bunun devamının gelmesi lazım. Şu an Gabar Dağı apartman mağaraların olduğu yerdeyiz. Burası nitekim ulaşım manasında biraz güç olmakla bir arada keşfetmek isteyen herkese açık olan yerlerdir. İnanılmaz bir tabiatı var. İnanılmaz bir coğrafya, inanılmaz bir tarihi var. Burayı dinlediğinizde, hissettiğinizde aslında tarih, coğrafya dediğimiz turizm hissederek yapılması gereken bir şeydir.” sözlerini kullandı.