Gediz Irmağı can çekişiyor Yıl 2010… Periyodun Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Gediz’in kirliliğini gündeme getirdi ve tarih verdi: “2012 yılı sonunda Gediz Irmağı’nda balık tutulacak, herkes oltasını alsın, gelsin.” Yıl 2021, Ege’nin bereketli Gediz Ovası’nı sulayan Gediz Irmağı can çekişiyor, her yıl balık vefatları yaşanıyor. Ortadan geçen 11 yıla karşın Gediz temizlenemedi, zehir saçmaya devam ediyor.
KİRLİLİĞİ YERİNDE TESPİT
CHP’li Tunç Soyer, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir’de 1800 kilometrelik hatta kirliliği denetledi.
‘SOFRAYA ZEHİR GELİYOR’
Gediz’i kirletenlere karşı dava açacaklarını söyleyen Soyer, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir vilayetlerinde gerçekleştirdiği Gediz çeşidi izlenimlerini şöyleki anlattı: “Bazı sanayi tesislerinin atığını ya dere yataklarına ya da ziraî sulama kanallarına bıraktığını tespit ettik. Üretici bu kanallardan su alıyor, tarlasına su veriyor. Vatandaş bilmiyor ki meyve- sebzesini zehirle suluyor. Biz bilmiyoruz ki masamıza gelen sebze- meyve o zehirli suyla sulanmış. Ne besin güvenliği kalmış, ne insan sıhhati, her şeyi bitirmişler.”
YENİ SAYFA AÇACAĞIZ
Soyer, “Doğanın kendini tedavi etmek, uygunlaştırmak üzere bir gücü var. Gediz’i katletmelerine asla müsaade vermeyeceğiz. Elimi taşın altına sokmaya karar verdim. Gediz için yeni bir sayfa açacağız” dedi.
‘ATALARIMIZDAN MİRAS’
Soyer, “Gediz sahipsiz değildir. Atalarımızdan miras kaldı, torunlarımıza bırakacağız. Atatürk ve silah arkadaşları, yalın ayak vefata giderken bize cennet üzere bir vatan bıraktı. Gölleri pırıl pırıldı. Dağları, meraları yemyeşildi. Biz yok ettik, zehirledik. Artık onların mirasına, torunlarımızın geleceğine sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.
Gediz’i kurtaracak 12 kritik teklif
Soyer, 4 günlük Gediz Havzası Programı’nın akabinde 12 unsurluk tahlil önerisi olduğunu söylemiş oldu. O hususları şöyleki sıraladı:
– Gediz Irmağı’nın doğduğu Murat Dağı, Gediz Deltası, UNESCO Dünya Doğal Mirası ilan edilmeli.
– Marmara Gölü’ne acilen su verilmeli.
– Sanayi bölgelerinin arıtması derhal yapılmalı.
– Madenlerin faaliyetleri derhal durdurulmalı.
– Havzadaki tüm köy yerleşimleri için paket arıtma tesisleri yapılmalı.
– Havzadaki tüm kaçak kuyular denetim altına alınmalı.
– Tarımda eser planlaması yapılmalı.
– Demirköprü Barajı’nın sulama alanı kapalı sisteme geçirilmeli.
– Havzadaki tüm arıtma tesisleri eksiksiz işletilmeli.
– Havzada söğüt üzere temizleyici bitkiler dikilmeli.
– Katı atık alanlarının tümü rehabilite edilmeli.
– Jeotermal sondajların deşarjları denetim altına alınmalı.
KİRLİLİĞİ YERİNDE TESPİT
CHP’li Tunç Soyer, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir’de 1800 kilometrelik hatta kirliliği denetledi.
‘SOFRAYA ZEHİR GELİYOR’
Gediz’i kirletenlere karşı dava açacaklarını söyleyen Soyer, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir vilayetlerinde gerçekleştirdiği Gediz çeşidi izlenimlerini şöyleki anlattı: “Bazı sanayi tesislerinin atığını ya dere yataklarına ya da ziraî sulama kanallarına bıraktığını tespit ettik. Üretici bu kanallardan su alıyor, tarlasına su veriyor. Vatandaş bilmiyor ki meyve- sebzesini zehirle suluyor. Biz bilmiyoruz ki masamıza gelen sebze- meyve o zehirli suyla sulanmış. Ne besin güvenliği kalmış, ne insan sıhhati, her şeyi bitirmişler.”
YENİ SAYFA AÇACAĞIZ
Soyer, “Doğanın kendini tedavi etmek, uygunlaştırmak üzere bir gücü var. Gediz’i katletmelerine asla müsaade vermeyeceğiz. Elimi taşın altına sokmaya karar verdim. Gediz için yeni bir sayfa açacağız” dedi.
‘ATALARIMIZDAN MİRAS’
Soyer, “Gediz sahipsiz değildir. Atalarımızdan miras kaldı, torunlarımıza bırakacağız. Atatürk ve silah arkadaşları, yalın ayak vefata giderken bize cennet üzere bir vatan bıraktı. Gölleri pırıl pırıldı. Dağları, meraları yemyeşildi. Biz yok ettik, zehirledik. Artık onların mirasına, torunlarımızın geleceğine sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.
Gediz’i kurtaracak 12 kritik teklif
Soyer, 4 günlük Gediz Havzası Programı’nın akabinde 12 unsurluk tahlil önerisi olduğunu söylemiş oldu. O hususları şöyleki sıraladı:
– Gediz Irmağı’nın doğduğu Murat Dağı, Gediz Deltası, UNESCO Dünya Doğal Mirası ilan edilmeli.
– Marmara Gölü’ne acilen su verilmeli.
– Sanayi bölgelerinin arıtması derhal yapılmalı.
– Madenlerin faaliyetleri derhal durdurulmalı.
– Havzadaki tüm köy yerleşimleri için paket arıtma tesisleri yapılmalı.
– Havzadaki tüm kaçak kuyular denetim altına alınmalı.
– Tarımda eser planlaması yapılmalı.
– Demirköprü Barajı’nın sulama alanı kapalı sisteme geçirilmeli.
– Havzadaki tüm arıtma tesisleri eksiksiz işletilmeli.
– Havzada söğüt üzere temizleyici bitkiler dikilmeli.
– Katı atık alanlarının tümü rehabilite edilmeli.
– Jeotermal sondajların deşarjları denetim altına alınmalı.