Göcek’te deri sırtlı deniz kaplumbağası canlı görüntülendi

KesikÇayır

New member
Göcek’te deri sırtlı deniz kaplumbağası canlı görüntülendi Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek’te mavi çeşit teknesi kaptanı İlknur Asar ve çalışanı Buse İnceler, bugün saat 10.00 sıralarında epeyce az bir çeşit olan ve okyanuslarda yaşayan deri sırtlı deniz kaplumbağası ile karşılaştı.

CEP TELEFONUYLA GÖRÜNTÜLEDİ

Evvel ne olduğunu anlayamadıkları hayvanın, devasa boyutlarda bir deniz kaplumbağası olduğunu fark eden Asar ve İnceler, hayvanı cep telefonuyla görüntüledi.

“KAFASI 10 KİLOLUK KARPUZ GİBİYDİ”

“ÇOK HEYECANLANDIM”

Daha evvel bu biçimde bir şey hiç görmediğini aktaran İlknur Asar, “20 yıldır Ege ve Akdeniz’de kaptanlık yapıyorum ve bu biçimde bir şeyle daha evvel hiç karşılaşmadım. Caretta carettaya benziyordu ancak epey büyüktü ve ‘bu caretta olamaz’ dedik. Ne olduğunu bilemedik. Derisi timsah derisini andırıyordu. Bir an denize atlayıp dokunmak istedim lakin korkutmamak için vazgeçtim. Buse ile görüntüsünü çektik. ondan sonrasında DEKAMER’i aradım ve onlar siyah derili deniz kaplumbağası olduğunu, okyanusta yaşayan ve Akdeniz’de hayli nadiren görüldüğünü anlattılar. Sahiden inanılmaz epey heyecanlandım. Galiba bu canlıyı Türkiye kıyılarında canlı olarak birinci sefer goren iki kişi biziz” diye konuştu.

“TÜRKİYE KIYILARINDAKİ BİRİNCİ SEFER CANLI İMAJI OLDU”

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Lideri Dr. Ali Fuat Canpolat da görüntülenen canlının dünyadaki 7 çeşit deniz kaplumbağasından biri olan deri sırtlı deniz kaplumbağası olduğunu belirterek, “Deniz kaplumbağaları ortasındaki en büyük ve en ağır olanı. 2 metre uzunluğa, 500 kilogram yüke ulaşabiliyorlar. Ben bunu 2004 yılında Adana Yumurtalık’ta meyyit olarak görmüştüm. Lakin Göcek’teki bu manzara Türkiye kıyılarındaki birinci kere canlı manzarası oldu. Olağanüstü, epeyce hoş ve heyecan verici bir durum. Akdeniz’de bu cins var lakin yuva yaptığını da hiç kimse şu ana kadar tespit edemedi. Bu o kadar az, özel bir çeşit ki o niçinle bizi epeyce heyecanlandırdı” dedi.

PROF. DR. BAŞKALE: BU BULGU BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ

Pamukkale Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale, deri sırtlı deniz kaplumbağasının Göcek açıklarında görüntülenmesinin fazlaca değerli bir bulgu olduğunu söylemiş oldu:

“Biz bilim insanları olarak biliyoruz ki Akdeniz’de 5 tane deniz kaplumbağası yaşıyor. Bunlardan 2’si ülkemiz kumsallarında yuvalama yapıyor. Bunlar Caretta caretta ve Yeşil deniz kaplumbağası. Hoş olan kısım üçüncü bir deniz kaplumbağası olan deri sırtlı deniz kaplumbağası ülkemizde daha evvel kayıtlarda meyyit olarak kumsallara vurmuş biçimde bulunuyordu. Gönüllülerimiz aracılığıyla yapmış olduğumuz çalışmalarda Göcek açıklarında bir Deri sırtlı deniz kaplumbağasını canlı olarak görüntülemiş olduk. Bu bulgu bizim için hayli değerli. Zira deniz alanlarının korunmasında kıymetli bir bilgiyi elde ediyor. Bu Deri sırtlı deniz kaplumbağası yaklaşık 2 metre uzunluklarında ve 600 kilogram tartıya kadar çıkabiliyor. Kuşağı hassas derecede tehlike altında.”