Görme engelli sportmen, 12 yıl daha sonra bir daha başladığı halterde Türkiye Şampiyonu oldu

KesikÇayır

New member
Görme engelli sportmen, 12 yıl daha sonra bir daha başladığı halterde Türkiye Şampiyonu oldu Çocukken geçirdiği hastalık niçiniyle yüzde 70 görme kaybı yaşayan Erdoğan, ailesinin geçimine katkı sağlamak için inşaat materyali satışı yapan bir iş yerinde çalıştığı sırada vücut öğretmeninin tavsiyesi üzerine haltere başladı.

Spora başlamadan evvel tek aktivitesi mesken ve iş yeri içinde katettiği 100 metre olan Erdoğan, halterde sıkı çalışmayla birinci vakit içinderda 2005’te katıldığı karşılaşmada Türkiye birinciliği elde ederek ulusal formayı giymeye hak kazandı.

SAKATLIĞI niçinİYLE 12 YIL ORTA VERDİ

Çek Cumhuriyeti’nde 2006’da Avrupa Görme Engelliler Halter Şampiyonası’nda birinci, 2007’de Brezilya’da Dünya Görme Engelliler Halter Şampiyonası’nda ikinci olan Erdoğan, 2009’da ABD’de düzenlenen dünya şampiyonasına hazırlık sürecinde idmanda yaşadığı sakatlık niçiniyle epeyce sevdiği spora orta vermek zorunda kaldı.

“YAŞLISIN, YAPAMAZSIN” DEDİLER

Uzun süren tedavisinin akabinde 13-15 Temmuz’da Konya’da düzenlenen Türkiye Görme Engelliler Halter Şampiyonası’na katılmak için bir daha hazırlık yapmaya başlayan 41 yaşındaki Erdoğan, etrafındakilerin “Yaşlısın, yapamazsın” kelamlarına karşın şampiyonaya sıkı bir biçimde hazırlandı.

Erdoğan, şampiyonada 67,5 kiloda tek seferde 170 kilo kaldırarak birinci olmanın sevincini yaşadı.

yeniden ulusal formayı giymeye hak kazanan Erdoğan, ekim ayında Gürcistan’da düzenlenmesi planlanan dünya şampiyonasına katılacak.

“NE OLİMPİYAT ŞAMPİYONLARI BEKLİYOR”

bununla birlikte Diyarbakır Kayapınar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Lideri olan Mehmet Emin Erdoğan, sakatlık niçiniyle orta verdiği devirde boş durmadığını ve bugüne kadar kendisi üzere görme engellileri sporda aşikâr noktalara taşımak için çalışmalar yaptığını söylemiş oldu.

Kendisi üzere görme engellileri halter, judo, yüzme, futbol üzere alanlarda eğittiğini aktaran Erdoğan, engellilerin spor yardımıyla dört duvar içinden kurtulduğunu, onları spor karşılaşmalarına hazırladıklarını, muvaffakiyet elde ettikleri ve ruhsal durumlarının düzeldiğini belirtti.

Vücut eğitimi öğretmeninin tavsiyesinin hayatına taraf verdiğini vurgulayan Erdoğan, “Kim bilir ne olimpiyat şampiyonları dört duvar içinde bekliyor. Sporla tanışmadan evvel rutin bir ömrüm vardı. İş ve mesken ortası gidip geliyordum. Rastgele bir aktivitem yoktu. Sporla tanıştıktan daha sonra dünyanın öbür ucuna Brezilya’ya kadar gittim.” dedi.

“GENÇLERİ GERİDE BIRAKTIM”

Tabipten onay aldıktan daha sonra Konya’da düzenlenen Türkiye Görme Engelliler Halter Şampiyonasına katılmak için tekrar antrenmanlara başladığını belirten Erdoğan, birtakım bireylerin hazırlanmasını eleştirdiğini aktardı.

Erdoğan, şöyleki devam etti:

“Bazı şahıslar, ‘senin yaşın 41 olmuş, bu yaşta spor yapmak da ne demek’ dediler. Mani olmaya çalıştılar. Geçmişte olduğu üzere ben bu laflara kulak asmadım. Ben de ‘kendime güveniyorum, inanıyorum ve yapacağım.’ dedim. Onlara uysaydım, şampiyonada birincilik gelmezdi. Şampiyonaya katıldım ve bana ‘yaşlısın, yaşın geçmiş’ diyen bireylerin yüzünü de kara çıkardım. Madalyayı alarak onlara karşılık verdim.”

Dünya şampiyonasına hazırlandığını lisana getiren Erdoğan, şampiyonada Türkiye’yi en yeterli biçimde temsil edeceğe inandığını anlattı.

Konya’daki karşılaşmada kendisinden genç 23 sporcuyu geride bıraktığını aktaran Erdoğan, sözlerini kullandı.

“HİÇBİR ŞEY BİZE MANİ OLAMAZ”

Engellilere tavsiyede bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Kimseye kulak asmasınlar, dört duvar içinde oturmasınlar. Ben yaptım onlar da yapabilir. Engellilere örnek olabiliyorsam ne memnun. hiç bir şey bize mahzur olamaz, kâfi ki yeteneğimizi keşfedelim ve bu yeteneğimizi sergileyelim.”