Gübrede fiyat artışı altın ve doları geçti

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
Gübrede fiyat artışı altın ve doları geçti Son 16 ayda 35 defa artırım goren gübre fiyatları besinde gelecek yeni fahiş artırımların habercisi. Çiftçiler kan ağlıyor.

Gübre
fiyatlarına 16 ayda 35 sefer artırım geldi. Üre gübrenin fiyatına yalnızca Cuma günü 600 ile 1000 lira içinde artırım geldi. Çiftçiler ya ekim yapmayacak ya da az gübre kullanacak. Çiftçiler “Herkes kan ağlıyor. Çiftçi bu yıl domates, biber, kavun karpuz üzere eserlerden uzak duracak. Bu niçinle üretim yarı yarıya düşer. Bu da fiyatlara yansır” diyor. Geçen yıl haziran ayında tonu bin 800 lira olan üre gübrenin peşin fiyatı 19 Ekim Cuma günü 11 bin 700 TL’ye çıktı. DAP gübre geçen yıl haziranda 2 bin 250 liradan satılırken, bugün 9 bin 750; 2020 kimyevi gübre ise bin 680 liradan 7 bin 250’e yükseldi. TÜİK datalarına nazaran bile gübre meblağlarında yüzde 71 artış yaşandı. Hükümetin çiftçiyi üvey evlat üzere gördüğünü söyleyen üreticiler, “bu biçimde giderse herkes çiftçiliği bırakacak” dedi.

FABRİKALARI SATARSANIZ

Bir gübre firmasının Türkiye satış sorumlusu Mahmut Keleş, gübre fiyatlarındaki artışın dolardaki artış ve memleketler arası piyasalardaki gübre badiresinden kaynaklandığını söylemiş oldu. Keleş, “Üreticinin kullandığı hammaddenin yüzde 85’i ithal ediliyor. Yılda 5.5 milyon ton katı gübre kullanması var. Bunun için 1.5 ile 2 milyar dolar ithalat yapılıyor. Kendi fabrikalarınızı özelleştirip, kapatıp yurt haricinden medet umarsanız kartellerin eline düşersiniz” dedi.

“1 ton gübre almak için 4.5 ton mısır satmalıyım”

Gaziantepli çiftçi Mehmet Köse, “400 dekar buğday ekecektim. Dekara 50 kilo gübre atsam 20 ton eder. Yani 240 bin lira. Ben nereden bulacağım, busam ne kazanacağım. Gelecek yıl buğday ve hububat ile ilgili önemli meseleler yaşanacak” tabirlerini kullandı. Astronomik artırımlarla yaş zerzevat ve meyve üretiminin yarı yarıya düşeceğini söyleyen Manisalı üretici Mehmet Ali Yılmaz biroldukca üreticinin gübre atmadığını söylemiş oldu. Mardinli üretici Lokman Hasanoğlu, “Bir ton gübre alabilmek için en az 4.5 ton mısır satmak zorundayım” dedi.

Günün Trend Görüntüsü

Daha fazla göster