Gümüşhane Artabel Gölleri Tabiat Parkı ziyaretçi akınına uğruyor

KesikÇayır

New member
Gümüşhane Artabel Gölleri Tabiat Parkı ziyaretçi akınına uğruyor Gümüşhane Artabel Gölleri Tabiat Parkı, yerli turistlerin gözdesi oldu.

20’nin üstündeki buzul gölü, endemik bitki ve canlıları, yabani hayvan çeşitliliği, güçlü flora, faunası ve eşsiz görünümü ile Artabel Gölleri Tabiat Parkı; ziyaretçilerine eşsiz bir manzar keyfi yaşatıyor.

KESİNLİKLE GÖRÜLMESİ GEREKEN BİR YER

Ziyaret edenlerin ölmedilk evvel kesinlikle görülmesi gereken yerlerden birisi olarak tanımladığı Artabel Gölleri Tabiat Parkı; haziran ayının son günlerine gelinmesine karşın kar kütleleri içinde çağlayan suları ve binbir renkli çiçekleriyle adeta cennet bahçesini andırıyor.

ZİYARETÇİLERİNE HUZURLU BİR ORTAM SUNUYOR

Gümüşhane’nin en yüksek noktası olan 3 bin 331 metre rakımlı Abdalmusa doruğu ve hayli sayıda tepeyi bünyesinde barındıran Artabel Gölleri Tabiat Parkı; alçak bölümlerden yüksek kesitlere gerçek açan birfazlaca çiçeğin hem imajı birebir vakitte kokusuyla bölgeye gidenlere huzur veriyor.

Torul ilçesi sonlarında yer alan ve 1998 yılında tabiat parkı ilan edilen Artabel Gölleri Tabiat Parkının manzaralarını toplumsal medyada gördükten daha sonra Eskişehir, Erzurum ve Trabzon’dan gelerek, bu eşsiz hoşlukları doya doya yaşayan aileler, yorgun fakat huzurlu bir biçimde konutlarına geri döndü.

Eskişehir’den gelen Nebioğlu ailesi, Erzurum’dan gelen Baş ailesi ve Trabzon’dan gelen Çakıroğlu ailesi bireylerinden oluşan 12 kişilik küme bölgede tabiat yürüyüşü gerçekleştirdi.

ŞEHİTLER İÇİN DUA EDİLDİ

Geçtiğimiz yıl Torul Kaymakamlığı, Vilayet Özel Yönetimi ve Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar (DKMP) tarafınca bir daha düzenlenen yoldan rahat bir biçimde bölgeye ulaşan sportmenler, gün boyunca yaklaşık 8 kilometrelik parkuru kat ederek 10’dan fazla göl görme fırsatı buldu.

Bölgede hala tesirini gösteren kar kütlelerinde aktifliğe katılan çocuklar, kartopu oynarken yetişkinler ise kar üzerinde kaymayı denedi.

Vakit zaman güçlü patikaları aşan ziyaretçiler, 2 bin 720 metre rakımdaki Büyük göl, 2 bin 980 metre rakımdaki Ahtabur gölü ve 2 bin 890 metre rakımdaki Adalı gölde uzun vadeli molalar verdi.

Araçlarından iner inmez çeşit çeşit çiçeklerin kokusunu derin derin ciğerlerine dolduran ziyaretçiler yürüyüş boyunca onlarca şelale, üç büyük buzul gölünün yanı sıra irili ufaklı epeyce sayıda göl görüp eşsiz görüntüde kucak kucak fotoğraf çekti.

Parkur boyunca Osmanlı-Rus harbinden kalma fazlaca sayıda siperi görme fırsatı bulan konuklar, bir tabur askerin şehit olduğu ve ismini da buradan alan “Ah Tabur” gölünde bu vatan için gözlerini kırpmadan vefata koşan şehitlere dua ederek duygusal anlar yaşadı.

“BU HOŞ YERLERİ GÖRMEYE GELİN”

Aktifliğe yaklaşık bin kilometre uzaklıktaki Eskişehir’den memleketi Gümüşhane’ye müsaadeye gelerek katılan Osman Nebioğlu, Gümüşhane’nin gezilecek, görülecek hayli hoş yerleri olduğunu belirterek, “Artabel, Karaca Mağarası, Örümcek Ormanları, Taşköprü yaylası, Çakırgöl, Tomara Şelalesi, Limni Gölleri üzere.

Türkiye’nin her tarafı hoş lakin Gümüşhane diğer hoş. Bilhassa Gümüşhane’ye gelen her insanın bu hoş yerleri görmelerini tavsiye ediyorum. Artabel Göllerine ben daha evvel 2 defa gelmiştim.

Bu sefer eşim ve çocuğumla geldim. Bayanların da gelip bakılırsabileceği, bu hoşluklardan yoksun edilmeyecekleri yerler buralar. Etkinliğimiz boyunca kar topu oynadık, karda kaydık, ondan sonrasında hoş görünümler seyrettik”
dedi.

“HAVASI VE SUYUYLA MUHTEŞEM”

Eşi Nuray Nebioğlu ise Gümüşhaneli bulunmasına karşın buraları hiç görmediğini, bu yıl gelip görür görmez epey memnun olduğunu belirterek, “Hep duyuyordum ancak bu biçimde bir tabiat hoşluğunu kestirim edemiyordum. Otomobilden indikten daha sonra birinci başta yürüyemeyeceğimi düşündüm lakin sonrasındasında görünümün hoşluğuyla birlikte en yüksekteki göle kadar çıkabildim” diye konuştu.

Oğlu Oğuzhan Nebioğlu da 26 yıldır gidip geldiği memleketi Gümüşhane’de birinci defa Artabel Gölleri Tabiat Parkı’na geldiğini belirterek, “Yaklaşık 3 bin metre rakıma kadar çıktık. Burası havasıyla suyuyla mükemmel bir yer” halinde konuştu.

“GELENLER PİŞMAN OLMAYACAK”

Erzurum’da yaşadıklarını ve toplumsal medyada gördükleri Artabel fotoğraflarının akabinde bir yıldır bu anın hayalini kurduklarını söz eden Cengiz Baş ise “Geçen yıl bu vakit içinder burayı internetten görmüştük ve bugün gelmek nasip oldu. Bu tabiat olağanüstüsü yere sabah 8’den beri yürüyerek ulaştık. Geldiğimize muhakkak değdi. Göllerin doğallığı ve hiç bir yapaylığın olmaması beni fazlaca etkiledi.

Burada 1-2 göl değil hayli sayıda göl var. Herkesi Gümüşhane Artabel Gölleri Tabiat Parkı’na bekliyoruz.

Çıkarken alışkın olmadığımız bir rakımda olduğumuz için biraz zorlanma oluyor lakin ortamdaki doğal hoşluğu ve gölleri gördükten daha sonra insan kendisini rahat hissediyor.

Gelenlerin pişman olmayacağı bir yer burası. İnsanın ufku açılıyor burada. Dağlar ve göller beşere memnunluk veriyor”
sözlerini kullandı.

“BU KADAR EMEK BU GÖRÜNTÜYE DEĞDİ”

Aslen Kahramanmaraşlı olan ve 15 yıldır Erzurum’da yaşayan eşi Gizem Baş da “Daha evvel bu biçimde olağanüstü bir yere gitmemiştim. hayatımda hiç tabiat yürüyüşü de yapmadım. hiç bir vakit cüret edemiyordum bu biçimde bir şeye. Biz bu anı bir yıldan beri bekliyorduk.

Toplumsal medyadan gördük buraları. Bugün hoş görüntüler eşliğinde mükemmel patikaları aşarak bu mutluluğa eriştik.

Bu kadar emek bu görünüme değdi. Burada hiç görmediğim çiçekleri gördüm. Bilhassa karşıt lale benim epey dikkatimi çekti. Herkesi buraya, bu süper görüntüye davet ediyorum
” dedi.