HES, derenin can suyunu kesti balıklar ölmeye başladı

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
HES, derenin can suyunu kesti balıklar ölmeye başladı Trabzon’un Araklı ilçesindeki Karadere Vadisi’nde bulunan HES santralleri, havuzlarda su biriktirmesi niçiniyle dereye salınması gereken can suyunu kesmesi kararı balıkların öldüğü sav edildi.

Araklı ilçesi Karadere Vadisi’ndeki Merkezköy’de bulunan HES santrali geçtiğimiz günlerde havuzlarında su biriktirmeye başladı. Şirket Karadere’ye salması gereken can suyunu da kesmesi üzerine, deredeki canlı ömrü tehlikeye girdi. Yöre halkı derenin kurumaya başladığını ve balıkların öldüğünü ileri sürdü.

DOĞAL ÖMRÜ YOK EDİYORLAR

Evvelki senelerda dereye devlet tarafınca kırmızı pullu alabalık yavruları bırakıldığını hatırlatan vatandaşlar, Karadere Vadisi’nde doğal hayatın tehlike altında olduğunu ileri sürerek HES’e reaksiyon gösterdi. Dere yatağını kurutanlar hakkında yasal süreç yapılmasını isteyen bölge halkı yetkilileri bakılırsave çağırdı.

“SIRA BİZE DE GELECEK”

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Kısmı Öğretim vazifelisi Yusuf Durmuş, Karadere’de balık ölümlerinin HES kaynaklı olduğunu öne sürdü. Kendisine ilişkin toplumsal medya hesabından açıklama yapan Durmuş, “Önce öldürmeye balıklardan başladılar. Yarın sıra bize gelecek buna müsaade vermeyeceğiz. Felaket geliyorum diyordu ve gelmeye başladı. Karadere’nin suyunu kestiler, derede yaşayan hiç bir canlıyı düşünmediler sucul böcekler, balıklar öldü. Tahminen de su samurları da ziyan görmüştür. Ayrıyeten jenerasyonu tehlikede olan kırmızı benekli alabalığın göç devrinde su hiç kesilmemesi gerekirken maalesef kesilmiştir. Hani balık geçişi ve kâfi su bırakılacaktı. Bu insanların söylemiş olduklerine inanmak kendini uçurumdan aşağı atmak üzere bir şeydir” dedi.

“CEZA KESİLDİ Mİ?”

HES’e karşı bir arada çaba edilmesi gerektiğine lisana getiren Yusuf Durmuş, “Buradan yetkililere sesleniyorum, kestiniz mi cezayı? Evvel dereyi bir yıl boyunca kirlettiler bütün toprağa dereye verdiler balıklar öldü. Artık derenin suyunu kestiler balıklar öldü. Yarın tünel açacaklar, heyelanlar tetiklenecek bizler öleceğiz. Buradan sesleniyorum sizin rantınızın bizim sonumuz bulunmasına müsaade vermeyeceğiz” sözlerini kullandı.