Hicri Yılbaşı ne vakit, bugün mü? 2021 Hicri Yılbaşı manası ve değeri

KesikÇayır

New member
Hicri Yılbaşı ne vakit, bugün mü? 2021 Hicri Yılbaşı manası ve değeri Müslümanların büyük bir heyecanla beklediği Hicri Yılbaşı gelip çattı.

Bu mübarek vakit diliminde ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen müminler, kucak kucak dua edecek, oruç tutacak ve namaz kılacak.

Muharrem ayını verimli bir biçimde geçirmek isteyenler, Hz. Muhammed’in (s.a.v) Mekke’den Medine’ye hicret ettiği gün olarak kabul edilen Hicri Yılbaşı’nın ne vakit olduğunu merak ediyor.

Bu noktada Hicri Yılbaşı ne vakit, bugün mü? sorusuna cevap aranıyor. Öte yandan Hicri Yılbaşı’nın manası ve kıymeti de araştırılıyor.

Pekala Hicri Yılbaşı ne demek? 2021 Hicri Yılbaşı ne vakit, bugün mü? Hicri Yılbaşı manası ve değeri nedir? İşte 2021 Hicri Yılbaşı tarihi ve tüm bilgiler…

2021 HİCRİ YILBAŞI NE VAKİT, BUGÜN MÜ?

2021 yılında Hicri yılbaşı, 9 Ağustos Pazartesi günü yani bugün gerçekleşmektedir. Yani Hicri yılın son günü 8 Ağustos Pazar günü iken Hicri yılın birinci günü ise 9 Ağustos Pazartesi günüdür. Bu iki günde oruç tutmanın sevap olduğu söylenir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Heyeti Başkanlığı vakit hesaplamalarına göre, hicri takvimin birinci ayı olarak kabul edilen muharrem ayının birinci günü bu gece başlıyor.

HİCRİ YILBAŞI MANASI VE DEĞERİ

Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği periyodunda hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.

Müslümanlar için bir milat olan hicret; Allah’a ve O’nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir sözü; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan seyahattir.

HİCRİ YILBAŞI DUASI OKUNUŞU

Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîfinde buyurdu ki: “Bir kimse, Muharrem ayının birinci günü [ya’nî hicrî yılbaşında], aşağıdaki duâyı 3 kez okursa, Allahü teâlâ o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belâlardan emîn kılar.

“Şeyh Şihâbüddin-i Sühreverdî’den menkûldür ki: “Her kim bu duâyı aşûre günü üç kerre okursa mevtten de emîn kılınır. Çünkü o sene vefatı mukadder olan kimseye, bu duâyı bu veçhile okumak nasip olmaz. (Hâmiş)

Kim ki Muharrem ayının birinci günü bu duayı okursa… Duânın Latin harfleriyle yazılışı şöylekidir. Mümkün mertebe, duâyı, hakikat olarak Arabî aslından, özgününden okumalıdır.

“Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillahi Rabbil-âlemîn. Ves-salâtü ves-selâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme Entel-Ebediyyül-Kadîm. El-Hayyül-Kerîm. El-Hannânül-Mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün, es’elüke fîhel’ısmete mineş-şeytânir-racîm, vel-avne alâ hâzihin-nefsil-emmâreti bis-sûi vel-iştigâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn. Ve sallallahü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve Ehli beytihî ecmaîn.”

Meâli ise şu biçimdedir: “Besmele”, “hamdele” ve “salvele”den daha sonra, “Ey Allah’ım! Sen Ebedî ve Kadîmsin[Kendindilk evvelce hiç bir varlık olmayan], varlığı, hayâtı devâmlı olan, kullarına keremi fazla, merhameti, ni’metler bağışlaması sonsuz, yalnız Sensin Allahım!

İşte bu yeni yıldır ki, ben, bu yıl boyunca, huzûrundan kovulmuş şeytândan müdafaanı ve sürekli berbatlığı emreden nefsime gâlip olmam için yardımını ve beni Sana yaklaştıran işlerle meşgûl olmamı Senden dilerim ey celâl ve ikrâm sâhibi Allahım. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle muâmele eyle.[Sonunda tekrâr salevât-ı şerîfe var].”

MUHARREM AYININ BİRİNCİ ON GÜNÜNDE OKUNACAK DUA

“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle. Allah’ım! Sen ebedîsin, Kadîm’sin, dirisin, Kerîm’sin, Hannân’sın, Mennân’sın. Bu yeni sene ortasında beni ilâhî rahmetten kovulmuş şeytandan müdafaanı istiyorum. Şu ebediyen berbatlığı emreden nefse karşı yardımını istiyorum. bir daha Sana yaklaştıracak şeylerle meşgul olabilmem için yardımını istiyorum, ey Celâl ve İkrâm Sâhibi olan Allah’ım! Rahmetinle lutfeyle ey merhametlilerin en merhametlisi!”

Muharrem Ayının 10. Gününde 70 Kere Okunacak Dua:

“Allah bize kâfi, O ne hoş vekîldir. Ne hoş Mevlâ ve ne hoş yardımcıdır.” dedikten daha sonra yedi kez şu duâyı okumalıdır:

“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle. Allah’ı mîzân dolusunca, ilimlerin nihâyet derecesiyle, râzı olacağı biçimde, Arş’ın ağırlığınca tesbih ederim. Allah’tan koruyacak hiç bir sığınak ve kurtuluş yolu yok, O’ndan bir daha O’na sığınılır. Çift ve tek olan şeyler adedince, Allah’ın bütün tam sözleri adedince O’nu tesbih ederim. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle bana selâmet vermeni istiyorum. Günahlardan korunmaya güç yetirmek ve taate kuvvet bulmak, fakat aziz ve Azîm olan Allah’ın tevfik ve sayesindedır. O bana kâfi, O ne hoş vekildir. Ne hoş Mevlâ ve ne hoş yardımcıdır. Allah, mahlûkâtın en iyisi olan Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât eylesin! Âmîn!”