İngiltere’de kriket ekibi oyuncusu Azeem Rafiq, maruz kaldığı ırkçılığı anlattı

tesbih

New member
İngiltere’de kriket ekibi oyuncusu Azeem Rafiq, maruz kaldığı ırkçılığı anlattı İngiltere’de kriket oyuncusu Azeem Rafiq, Yorkshire County Kriket Kulübünde geçirdiği mühlet boyunca ırkçı ataklara maruz kaldığını ve kulübün bu hususta hiç bir şey yapmadığını söylemiş oldu.

Rafiq, Avam Kamarası’nın Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi’nin oturumunda konuştu. Kulüpte yaşadıklarını lisana getiren 30 yaşındaki Rafiq, oğlu meyyit doğduğunda gördüğü “insanlık dışı” muameleden bahsederken gözyaşlarına boğuldu.

Mesleğinin başlarında soyunma odasında “kahramanları” olarak saydığı oyuncular Michael Vaughan ve Matthew Hoggard’la bir ortada bulunduğu sırada, kendisi ve başka Asya kökenlilere hitaben “Orada, tuvaletlerin yanına oturacaksınız”, “Fil yıkayıcılar” dendiğini söylemiş oldu.

Bu kelamlara kimsenin itiraz etmediğini kaydeden Rafiq, kendisine, beyaz olmayanları aşağılamak için kullanılan “Kevin” diye hitap edildiğini, hatta bir devir şarap içmeye zorlandığını anlattı.

Kulüpte kendini izole edilmiş, vakit zaman aşağılanmış hissettiğini lisana getiren Rafiq, çocuğunun vefatından daha sonraki birinci gününde teknik yönetici Martyn Moxon tarafınca “(sözleriyle) paramparça edildiğinden” bahsetti.

Rafiq, “Martyn Moxon, oğlumu kaybettikten daha sonraki birinci gün, sözün tam manasıyla beni bir odaya soktu ve beni (sözleriyle) parçaladı. Kulüpte hiç kimselerle bu biçimde konuştuğunu görmemiştim. Kimi kulüp yetkilileri, merhametsizdi. Bir gün idmanda olduğum sırada aldığım telefonda kalp atışı (oğlunun) olmadığı söylendi. Bunu duyduklarında sahiden rahatsız olmadılar. Oğlumu hastaniçin mezarlığa taşıdım. Bana yapılan muamele hakikat değildi.” dedi.

Gözyaşlarına boğulan Rafiq’in konuşmaya devam edememesi üzerine oturuma bir süre orta verildi.

Eski ekip arkadaşı Gary Ballance’ın bir seferinde diğer bir oyuncuya “niçin onunla konuşuyorsun? Onun bir Paki (Pakistan kökenliler için kullanılan ırkçı ifade) olduğunu biliyorsun.” söylemiş olduğini aktaran Rafiq, “Bu, kadro arkadaşlarımın gözü önünde oldu. Teknik yöneticilerin gözü önünde oldu.” diye konuştu.

Rafiq, yaşadıklarının mesleğine mal olduğunu ve ruh sıhhatinin bozulduğunu söz etti.

Kriket oyuncusu kulübü birinci sefer geçen sene eylül ayında ırkçılıkla suçlamış ve kulüp kısa müddet daha sonra soruşturma başlatmıştı. Lakin kulübün sıkıntıyı ele alması eleştirilmiş, hazırlanan raporda Rafiq’in ırksal tacize ve zorbalığa maruz kaldığı konusunda “hiç kuşku olmadığı” belirtilmişti. tıpkı vakitte hiç bir şahsa disiplin cezası verilmezken, “Paki” tabirinin de “arkadaşça şaka” olduğu savunulmuştu.