Isco, Union Berlin’de mi? “Herkes ona bakardı”

ahmetbeyler

Active member
Torsten Mattuschka adını duyduğunuzda, aklınıza otomatik olarak 1. FC Union Berlin gelir. Köpenicker’in kaptanıydı, kalabalığın gözdesiydi, binlerce taraftarın kimlik figürüydü ve şimdi bir kulüp elçisi. Mattuschka’yı sadece Irons’la ilişkilendirmek 42 yaşındaki adaleti yerine getirmiyor.

Cottbusser’de doğmuş, her işin uzmanı. Köpenick’te bir futbol barı olan Tusches Kick and Rush’ın ortağı ve adaşı, bölgesel lig kulübü VSG Altglienicke’de yardımcı antrenör ve şimdi aynı zamanda ödemeli TV kanalı Sky’ın en tanınmış yüzlerinden biri. Orada, Cumartesi günkü en iyi maçta taraftarlara düzenli olarak ikinci lig futbolunu anlatıyor.

Tüm yükümlülüklerine ek olarak, kalbi kırmızı ve beyaz atmaya devam ediyor. Dokuz yıl (2005-2014) Union Berlin’de forma giydi ve bugün bile An der Alten Försterei stadyumundaki olayları çok yakından takip ediyor. Berliner Zeitung’a verdiği bir röportajda kulübün şu anki zirvesinden, başarısız Isco transferinden bahsediyor ve Ajax Amsterdam’a karşı Avrupa Ligi’nde ilerlemeye neden inanmadığını açıklıyor.

Bay Mattuschka, ne kadar meşgul olduğunuzu düşünürsek, daha kaç tane 1. FC Union Berlin maçını takip edebilirsiniz?

Hafta sonları maçları nadiren görüyorum çünkü Sky için seyahat ediyorum. Stadyuma en son Wolfsburg ile oynanan kupa maçı için gelmiştim ve televizyonda Hertha derbisini seyretmiştim. Bazen trende maçları izliyorum ama sinyal alımı genellikle yetersiz. Perşembe günü izlediğim maçlar ağırlıklı olarak Avrupa Ligi maçlarıydı.

Takımın şu anki zirvesi ile, büyük takım ruhuna defalarca atıfta bulunulmaktadır. Ama hepsi bu olamaz.

Hayır tabii değil. Şu anda işlerin bu kadar iyi gitmesinin temelinde takım ruhu var ama koçluk ekibinin de büyük rolü var. Ekip sistemi mükemmelleştirdi. Topa karşı 5-3-2, topla 3-5-2, baştan sona her şey doğru ve takımın bireysel bölümleri arasındaki mesafeler de optimal. Genel olarak, küçük şeyler mükemmelleştirilir. Bu bazen takımın işine gelir ama onu bu kadar başarılı yapan da bu.

Ve Union’ın standartlardaki gücü de neredeyse benzersiz, değil mi?

Urs Fischer’in Sebastian Bönig’e (koç yardımcısı; editörün notu) bunun için çok zaman ayıracağını biliyorum. Bu, eğitimde tekrar tekrar uygulanır. Tüm bu faktörler nedeniyle kulüp, Bundesliga’daki rakiplerinin büyük saygısını kazandı.

Torsten Mattuschka, Union Berlin’in geleneksel takımının formasıyla da iyi bir figür oluşturuyor.Matthias Koch/imago

Ek olarak, Oliver Ruhnert oyuncu taahhütleri söz konusu olduğunda altın bir dokunuşa sahip görünüyor.

Çalışmalarını ayrıntılı olarak değerlendirmek için çok uzaktayım, ancak Union Berlin’deki izcilik sansasyonel. Elbette potansiyel yeni bir oyuncuyla iki veya üç görüşmeniz oluyor ama ondan önce bile çok titiz çalışabiliyorsunuz. Kişi, kulübündeki direnişle nasıl başa çıkıyor? Kişi sadece bir bütün olarak takımda işler iyi gittiğinde mi devam eder yoksa işler iyi gitmediğinde de devam eder mi? Maçtan önce hangi yoğunlukta ısınıyor? Bir hayran olarak ilk başta öyle düşünmüyorsunuz ama Union muhtemelen çok yakından bakıyor.

Bunların hepsi tutarlı bir şekilde olumlu geliyor. Mevcut yükseliş riskleri de barındırıyor mu?

Sadece nereli olduğunu unutursan zor olabileceğini düşünüyorum. Ama dahil olan insanlarla o duyguya sahip değilim. Ve kulüp olarak zaten ortamdaki beklentiler konusunda bir şey yapamıyorsunuz, kendiliğinden gelişiyor. Ancak 20-30 yıldır kulübe sadık olan taraftarlar şu anda neler yaşadıklarını çok iyi biliyorlar.

Mattuschka: “Genç oyuncular daha sabırlı olmalı”

Isco’nun taahhüdü de olası bir tehlike oluşturur muydu?

Diğerleri gibi ben de böyle bir süperstarın burada olmasından mutlu olurdum. Ama sonunda gerçekten bir futbolcu olarak çalışıp çalışmayacağını kim bilebilir? Takımda. Sistemde. Belki de tüm yapıyı alt üst ederdi. Herkes bu kişiye bakardı. Her oyun, performansı açısından da biraz derecelendirilirdi. Her halükarda kulübün müzakerelerde sonuna kadar kararlı kalması iyi oldu.

Union ayrıca süper yıldızları kendileri de yaratabilir. Neden kendi soyundan gelen bir oyuncu yıllardır Bundesliga kadrosuna giremiyor?

Union’ın şu anda yolda olduğu spor seviyesinde, bu iddia elbette giderek daha zor hale geliyor. Bence genel olarak erkeklerin hepsinin bu günlerde biraz daha sabırlı olması gerekiyor. Union Berlin gibi bir kulüpte hemen oynamasaydım, genç bir oyuncu olarak her antrenmanı özümserdim. Daha yaşlı oyunculardan öğrenmek ama yine de sümüklü olmak. Buna altı ay veya bir yıl bakardım ve ardından orada maç antrenmanı yapmak için bölgesel lige giderdim. Ama bir problem var…

söyle.

… U19 Bundesliga’da oynayan birçok oyuncu, erkekler bölümünde kolayca ikinci lig kadrosunda yer alabileceklerini veya en azından üçüncü ligde oynayabileceklerini düşünüyor. Ama gerçek bu değil. Bölgesel ligde dakikalarınızı almayı başarırsanız, bu genç bir oyuncu için gerçekten harika bir adım. Birçoğu bunun hiç farkında değil.

Profesyoneller için Ajax Amsterdam’a karşı oynanacak iki önemli maç önümüzdeki haftalarda gündemde. Oradaki ekibe ilerleme konusunda güveniyor musunuz?

Ajax teknik direktörleri değiştirmeseydi, Union’ın şansı daha fazla olabilirdi. Her şey Amsterdam’daki ilk maçta iyi bir sonuç almakla ilgili çünkü rakipler Alte Försterei’deki ikinci maçta ne bekleyeceklerini gerçekten bilmiyorlar. Ama Ajax’ın iki maça da galip geleceğine inanıyorum, öyle olmasını ummasam da tabii ki. Kaliteleri çok yüksek.

Peki sezon sonunda Union Berlin nereye gidiyor?

Tekrar uluslararası iş söz konusu olduğunda, sansasyonel bir sezondu.

Ayrıca beşinci veya altıncı sırada mı?

Burada ne hakkında konuştuğumuzu dikkatlice düşünün. “Ayrıca” beşinci mi altıncı mı? Bunu bir yıl önce sorsaydın, herkes senin tamamen deli olduğunu söylerdi. Sadece yedinci veya sekizinci bitirirseniz, kötü bir sezon olduğu hissine kapılmamalısınız.

Röportaj Nils Malzahn tarafından yapıldı.