İsraf sürdükçe bu çalkantı bitmez

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
İsraf sürdükçe bu çalkantı bitmez TCMB’deki nazaranv değişimlerinin ardındaki teorik tartışmaya değinen Ege Cansen, “Çılgın projelerle kamudaki israf sürdürüldüğü surece Kavcıoğlu’nun siyaseti hiç bir işe yaramaz, bir çalkantıdan öteki bir çalkantıya savruluruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nda (TCMB) iki lider yardımcısı ve bir Para Siyaseti Şurası üyesini misyondan alma sonucunı “Ya ben ya o operasyonu” halinde kıymetlendiren müellifimiz Ege Cansen, tüm bunların gerisindeki teorik tartışmalara değinerek, “Ben yıllardır Türkiye’deki ana akım iktisatçıların savunduğunun zıddını söylüyorum. Kavcıoğlu da bunu söylüyor: ‘Türkiye’de cari açık azalmadan enflasyon kalıcı olarak düşmez. Bunun için de döviz meblağlarını baskılamak yanlıştır’ diyor. Öteki taraf ne diyor; ‘Faizleri artıralım sıcak para gelsin, dolar arzı artsın.’ Bunların ikisi de gerçek lakin ikincisi kısa vade için doğru” dedi. Kavcıoğlu’nun temelde dediğine katıldığını tabir eden Cansen, “Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için cari açığı kapatmak lazımdır. Bu da Türkiye’ye sıcak para çekimini durdurarak, hatta caydırarak sağlanabilir” dedi ve bu ortada artan enflasyonu direktörün de ayrıyeten sıkıntı bir iş olduğuna dikkat çekti.

“Kavcıoğlu teorik olarak doğrudur lakin TCMB’nin bu siyasetinin Hazine ve Maliye tarafında da desteklenmesi lazım” diyen Cansen, “Kanaldı, suydu, savunma sistemiydi, saraydı” derken gayri iktisadi, akıl dışı ve çılgın olarak tanımlanabilecek kararların alındığını belirterek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Kavcıoğlu’na ‘Sen kal , senin yolunu onayladım’ dedikten daha sonra bu israf devam etmemeli. Devam ederse Kavcıoğlu’nun poltikası da hiç bir işe yaramaz, bir çalkantıdan öbür bir çalkantıya savruluruz” dedi.

Mayıs 2021’de TCMB’ye lider yardımcısı olarak atanan, evvelki gün ise nazaranvden alınan Prof. Dr. Semih Tümen’in lider olacağına dair gündeme gelen söylentileri hatırlatan Ege Cansen, “Herbiçimde Şahap Kavcıoğlu bundan rahatsız oldu. Baktı ki bunun gerisinde bir şeyler pişiyor ‘Ya Semih Beyefendi ve arkadaşları ya ben’ dedi. Cumhurbaşkanı da kıssayı dinledi ve Kavcıoğlu’nu seçti. Bu konuşma yüzde yüz bu biçimde cereyan etmiştir” yorumunu yaptı.