İstanbul’da yıkamaya getirilen halı servet pahasında çıktı

KesikÇayır

New member
İstanbul’da yıkamaya getirilen halı servet pahasında çıktı Osmanlı saray halıcılığının devamı niteliğindeki Kumkapı halılarının öncü ustalarından Zareh Penyamin dokuduğu halılardan birisi, 30 yıldır halıcılık yapan Bülent Çakırhan’a geldi.

Bir müşterisi 25 sene evvel yurt haricinden aldığı halıyı yıkatmak için, Bülent Çakırhan’a getirdi.

Halıyı görür görmez şoke olan Çakırhan, satın almak için müşterisiyle bağlantı kurdu.

HALI 110 YAŞINDA

Halıyı satın aldıktan daha sonra birinci işi elle yıkamak oldu. Yıkadıktan daha sonra halının bedeli daha epey arttı zira üstündeki figür ve desenler daha epeyce barizleşti. Üzerinde 4 ayet bulunan halı Zareh Penyamin tarafınca yapıldı.

Agop Kapucuyan’ın çırağı olan Penyamin ustasına teşekkür mahiyetinde halının sol alt köşesine “Agop” yazdığı görüldü. 21-24 Ekim 2021 tarihleri içinde Yenikapı’da düzenlenen ‘4. Klasik Malatya Tanıtım Günleri’nde sergilenen halı yaklaşık 110 yaşında.

Bir başka eşi Topkapı Sarayı’nda bulunan halının piyasa kıymeti ise yaklaşık 150 bin dolar. Halıcılık ile uğraşan Bülent Çakırhan, halının kıymeti hakkında bilgi verdi.

“HEMEN SAHİBİNİ ARADIM VE HALIYI SATIN ALDIK”

Halıyı kendisine müşterisinin getirdiğini belirten Çakırhan, “Genelde eski halıların yıkama ve tadilat işlerini yapıyoruz. Bu halıyı bize müşterimiz gönderdi. Halı geldiğinde 2 taneydi ben gördüğümde şok oldum zira bu halıları genelde müzelerde nazaranbiliriz.

Çabucak halının sahibini aradım kıssasını öğrendim. Sahibi halının pahasının şuurundaydı. Halıyı yıkadık ve satmayı düşünür müsünüz diye teklifte bulunduk ve kabul etti halıyı satın aldık.
” dedi.

“FİYATI 150 BİN DOLAR”

Çakırhan şöyleki devam etti:

“Bu halı Kumkapı ipek halısı. Kumkapı ipek halısı genelde 1800 ila 1940 yılları içinde yapılır. Genelde Ermeni ustalar bu halıları işliyor. Sultan Abdülmecid, halıya hayli meraklı bir padişah.

Abdülmecid Feshane’de Ermeni ustalara tezgahlar kurdurtuyor ve burada saray için halılar yaptırıyor. Dünyada en düzgün halı sanatıyla ünlü olan bireylerden biri Zareh Penyamin olarak biliniyor.

Penyamin, Agop Kapucuyan’ın çırağı lakin ustasından daha yeterli işler çıkartmış dünyaca halıları biliniyor. Penyamin senelerca saray için halılar dokuyor. Osmanlı’dan daha sonra Penyamin artık kendisi için halı dokuyor ve piyasaya sürüyor. Toplam dokuduğu 60 halı olduğu söyleniyor. Her halıda farklı desenler figürler kullanıyor.

Bu halı fazlaca değerli ve fazlaca nadir. ömrüm boyunca tekrar goremeyeceğim bir halı. Avrupa’da mezatlarda bu halının fiyatı 150 bin dolar ila 200 bin dolar içinde değişiyor. Bu halı o meblağları görür üzere geliyor”