İşte ikinci ek yerleştirmede tercih edilebilecek programlar

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
İşte ikinci ek yerleştirmede tercih edilebilecek programlar
YÖK tarafınca tanınan ikinci ek yerleştirmede baraj puanları TYT’de 140, AYT / YTD’de 170 olarak uygulanacak. Uzmanlar, ikinci ek yerleştirmede ön lisans ve lisans tercihinde bulunacak adaylara geleceği parlak ve biroldukca alanda istihdam imkanı sunan Besin Teknolojisi ve Laboratuvar Teknolojisi programları hakkında merak edilen bilgileri paylaştı.

YÖK tarafınca tanınan ikinci ek yerleştirme imkanından TYT puanı taban 140, AYT / YTD puanı taban 170 olan adayların yararlanabileceği belirtildi. Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Laboratuvar Teknolojisi Program Lideri Dr. Öğr. Üyesi Ebru Özkan Oktay ve Besin Teknolojisi Program Lideri Dr. Öğretim Üyesi Salih Tuncay, gelecekte istihdam imkanı sunan kısımlarla ilgili bilgiler paylaştı.

İstihdam imkanları pek fazla

Laboratuvar Teknolojisi Programı’ndan mezun olan öğrencilerin özel bölüm, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının laboratuvarlarında tekniker olarak çalışabildiklerini söz eden Dr. Öğr. Üyesi Ebru Özkan Oktay, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nda ilgili ünitelerde, ziraî araştırma enstitüleri, besin denetim laboratuvarları, atık su arıtma tesisleri, Devlet Su İşleri, zirai gayret merkez araştırma enstitüleri, besin ve yem fabrikalarının laboratuvarları, üniversitelerin ilgili kısım laboratuvarları ve ziraî gayeli laboratuvarlarda istihdam imkanı bulabilecekler. Gerekli müsaade ve şartlar sağlandıktan daha sonra kendi iş yerlerini de kurabilirler.” dedi.

DGS ile 4 yıllık kısımlara devam edilebilecek

Laboratuvar Teknolojisi Programı’nı bitiren öğrencilerin ÖSYM tarafınca gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı’na girerek 4 yıllık programlara geçiş yapabileceklerini tabir eden Oktay, “Genetik ve Biyomühendislik, Besin Mühendisliği, Besin Teknolojileri, Hemşirelik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Organik Tarım İşletmeciliği üzere birfazlaca gelecek vaad eden kısma geçiş yapılabilecek. Ayrıyeten Turizm İşletmeciliği, Halkla Bağlar ve Tanıtım, İşletme, Milletlerarası Münasebetler ve Kamu İdaresi üzere açıköğretim lisans programları da tercih edilebilecek.” ifadalerini kullandı.

Uygulamalı derslerle dalı tanımaları sağlanıyor

Dr. Öğr. Üyesi Ebru Özkan Oktay, Laboratuvar Teknolojisi Programı’ndaki uygulama eğitimlerinden şöyleki bahsetti:

“Müfredatımızda yer alan Laboratuvar Teknikleri, Besin Tahlilleri, Bitki ve Toprak Tahlilleri, Genel Mikrobiyoloji derslerimizde teorinin yanı sıra uygulamalı eğitim de veriliyor. Mevcut laboratuvarlarımızda alanında uzman akademisyenler tarafınca öğrencilere çeşitli uygulamalar öğretiliyor. Alan uygulaması dersi ile öğrencilerimiz bölümde uygulama imkanı da buluyor. Bu sayede ileride çalışacakları yahut faaliyette bulunacakları kesimi tanımaları, bölümün muhtaçlık duyacağı çalışan profiline uygun birer mezun olarak nazaranve başlamaları hedefleniyor.”

Yiyecek ve içecek üretimine odaklanıyor

Besin Teknolojisi programının yiyecek ve içecek üretimine odaklanan bir akademik disiplin olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Salih Tuncay, “Yapısı gereği farklı disiplinlerin gücünü bünyesinde barındıran Besin Teknikerliği mesleği; şahsa inovatif yaklaşımlar kazandırarak küçük, orta ve büyük ölçekte besin üretimi yapan işletmelere yardımcı teknik elemanlar yetiştiriyor. Besin teknikeri, besin hususlarının sıhhat şartlarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması sırasında fizikî, kimyasal ve mikrobiyolojik tahlillerini yapan, besin güvenliği ile besin mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip olan yardımcı meslek elemanıdır.” dedi.

Besin teknikerleri yetiştiriliyor

Besin Teknolojisi programının besin endüstrinde üretim ve kalite denetim alanlarında ‘’Gıda Teknikeri” unvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmeyi amaçladığını tabir eden Tuncay, “Müfredatımızda yer alan ‘İşletmede mesleksel eğitim’ dersi kapsamında öğrenciler alan uygulamasına çıkarak mesleksel tecrübe kazanıyor ve meslek örgütleriyle bağlantı kurabiliyorlar.” diye konuştu.

İşte Besin Teknikerlerinin istihdam olanakları…

Besin teknikerlerinin iş etiği kurallarına ve hijyen üzere kıymetli mevzulara dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Tuncay, “Bu alanda yetişenler, meslek hayatlarında eser tahlilleri ve üretim ile ilgili tertiplere kadar biroldukca iş ile ilgileniyorlar. Besin teknikerleri meslek hayatlarının çoğunluğunu laboratuvarlarda geçiriyorlar. Diyetisyenlik, besin mühendisliği, ziraî genetik mühendisliği üzere meslek imkânlarına sahip oluyorlar.” dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Salih Tuncay, besin teknikerlerinin istihdam imkanlarını şöyleki sıraladı:

– Besin sanayii ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları

– Tarım ve Orman Bakanlığı denetim laboratuvarları,

– Halk Sıhhati Müdürlüğü (Hıfzıssıhha Enstitüsü)

– Belediyeler,

– Catering firmaları,

– Vilayet Sıhhat Müdürlükleri,

– Besin üreten fabrikaların besin laboratuvarları, kalite denetim üniteleri,

– Orta teknik eleman olarak özel besin laboratuvarları ve,

– Kendilerine ilişkin özel besin işletmeleri.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı