İstekli seferberliği: Kürek ve tırmıklı mücadele…

ganka

Global Mod
Global Mod
Web sitesi
arkadasinigetir.com
İstekli seferberliği: Kürek ve tırmıklı mücadele… Antalya’nın İbradı ilçesindeki yaklaşık 1500 yılkı atının ve köylünün büyükbaş hayvanlarının serbestçe dolaştığı Eynif Ovası’nda da yangın devam ediyor. Değişik kentlerden gelen gönüllüler yangının yayılmasına karşı gece gündüz gayret veriyor.

“YANGIN DENETİM ALTINA ALINAMAZSA KONYA’YA KADAR ULAŞIR”

Antalya İbradı’nın Ormana Köyü’nde turizm işletmecisi olan Tolga Özgüven, yangının birinci başladığı andan itibaren gönüllülerle bir arada yangına karşı çaba verdiğini belirtti.

Özgüven’in, işletmecisi olduğu otel ve restoranı yangınla uğraş eden resmi ve istekli gruplara yemek ve konaklama takviyesi de veriyor.

Manavgat’ta çıkan yangından bir gün daha sonra Akseki’de yangının başladığını söyleyen Özgüven, söyle konuştu:

* Yangın yaylalara atladı. Oradaki yangına da bizim Ormana grubu müdahale etti. Orada fazlaca az itfaiye vardı. Tabi her yerde yargın olunca grup de kısıtlı olunca halk dayanak verdi. Oradan etap etap çıka çıka bizim buralara geldi. Ben sanmıyorum bir öteki köyde bu biçimde bir çaba verildiğini, bu bir savaş noktası üzere.

* Şu anda Ormana halkı yaklaşık 400 kişi ile yangın söndürmeye dayanak veriyor. Çalışan 50 tane traktörümüz var. Şu anda arazöz takımlarımıza bizim kendi traktörlerimiz su desteğinde bulunuyor. Yani arazöz hiç kımıldamadan daha faal çaba veriyor. Burada ağır çalışmalar halk tarafınca yapılıyor. Orman Bölge Müdürlüğü’nün takımları var. Öteki takımlar daha geri planda müdafaa sınırında bekliyor.

* Yangın koridorları oluşturup bu tampon bölgelerde yangına geçit vermemeye çalışıyoruz . Şu anda bu noktayı geçerse bir taraftan Ormana Köyü’ne, merkeze ulaşacak, öteki yandan 90 bin dönüm alanı olan yılkı atlarıyla nam salmış, 25 bin dönüm mera alanı olan Eynik Ovası’na ulaşacak. Eynik Ovası beraberinde tarihi İpek Yolu güzergahında.

* Oradan daha sonra da ulaşacağı sınır Derebucak, yani Konya. Bir taraftan da Konya’ya gitmemesi için de uğraş veriyoruz. Şu anda yangın fazlaca geniş bir alana yayılmış durumda.

*Bu kadar geniş bir alanın her noktasını takip ediyor olmamız mümkün değil. Dışarıdan gelen istekli gruplar var. Yılkı atlarımızı götürmek isteyenler var. Bunlar tabiatta hür yaşayan atlar. Bir yere kapatıldığında yaşayamazlar.

“HAVA DAYANAĞI BİZE MORAL OLDU”

Yangın karşı İstanbul’dan Eynik Ovası’na geldiğini söyleyen Savaş Civelek ise, “3 gün evvel buraya yangınla çaba eden takımlara yardıma geldik. Burada istekli olarak çalışıyoruz. İnşallah tez vakitte bu yangını söndüreceğiz. Bugün hava takviyesi de geldi. Bu bize moral oldu. Daha şevkle çalışacağız” diye konuştu.

“YANGININ DİĞER NOKTALARA ATLAMASINI MANİ OLUYORUZ”

İzmir’de yaşayan Alperen Güzelyurt da, yangın haberini duyunca işini bırakıp yangın bölgesine gelmiş. Doğayı hayli sevdiğini söyleyen Güzelyurt, “Benim geldiğimde yangın zirvenin üzerindeydi. Lakin rüzgarında tesiriyle diğer noktalara sıçradı. Ben 3 gündür buradayım. Bizler bakılırsavlilere yangının yayılmasını engellemede yardımcı olmak. Bu niçinle kimi yerlere bariyerler oluşturup, yangını diğer bir noktaya atlamasını engellemek. Bu hedefle elimizden gelen çabası gösteriyoruz” dedi.