İyi olamayacak kadar iyi

Burcin

New member

Şu anda hoş hissettiren şey aslında aşırıdır. Hava durumu durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor: Bu iklimde artık mevsimler hesaplanamıyor.

Geçtiğimiz hafta sonu birçok Alman yaz havasının tadını çıkardı. Ben de kullandım. Önce dışarıda kahvaltı yaptım, sonra balkonuma bitkiler diktim. Baharın başlangıcına henüz iki hafta kalmış olmasına rağmen sanki yaz ortası gibiydi. İç avludaki leylaklar çok erken çiçek açmıştı.

İtalya'dan gelen bir misafir bugünlerde kantinde bölgede havanın normal olup olmadığını, yoksa iklim değişikliğinin olup olmadığını soruyor. Bir meslektaşı “Ah, bu Nisan” diye yanıtlıyor. Birkaç yıl önce Paskalya'da neredeyse 30 derece olurdu. Zaten iklim krizinin ortasındaydık, araya giriyorum ve hafta sonu Almanya'nın güneyinde yeni bir yüksek sıcaklığın kaydedildiğini belirtiyorum: 6 Nisan'da Baden-Württemberg'deki Ohlsbach'ta 30,1 derece. Hava durumu kayıtlarının başlamasından bu yana en erken sıcak gün. Evet, tabii ki, meslektaşımız yanıtlıyor; ancak bu durum bizde her zaman var.

Video | 30 dereceye varan sıcaklıklar: “Bu daha önce hiç yaşanmamıştı”

Kaynak: t-online

Orman yangını kokusuyla uyandım

Son 15 yılda bazen bu tür aşırı sıcaklık değerleri fark ettim ve biraz da şaşırdım. Ama her şeyden önce onlardan keyif aldım. 2006'nın sıcak yazında göl kenarında tembellik yaptığım günler ve Ekim 2009'da Paris'teki Erasmus dönemim sırasında sadece tişört ve hırka giyerek sokaklarda dolaştığımız bir gece gibi bazıları hafızamda kaldı. 2018 yılında aşırı hava koşulları karşısında yaşadığım şaşkınlığa hafif bir korku da eşlik etti.

Yazın öğle saatlerinden itibaren iş yerinde ısınmadan art arda birkaç gün geçirdik ve açık havuza gittik. Geceleri Berlin'deki eski dairemde sıcaktan dolayı zorlukla uyuyabiliyordum. Hatta bir keresinde Brandenburg'daki orman yangınlarının kokusu beni uyandırmıştı. Alman kalkınma kuruluşu Germanwatch'ın iklim riski endeksinde Almanya, iklimden en fazla zarar gören ülkeler arasında ilk kez üçüncü oldu. Sıcak hava dalgaları, kuraklık ve fırtınaların büyük sonuçları oldu. 2018 yılında aşırı hava koşullarından yalnızca Japonya ve Filipinler daha fazla etkilendi.

Şubat 2021'de birkaç gün üst üste 20 derece ölçüldüğünde, birçok kişi Corona kışının uzun izolasyonunun ardından rahatlayarak dışarı çıktı ve güneşin ve sıcaklığın tadını çıkardı. Yedi gün içinde 40 derece yükseldiler. O zamanlar buna pek dayanamıyordum.

Normallik simülasyonunda küçük bir çizik

Geçtiğimiz aylarda iklim krizinin uzak ve yaygın bir tehdit olmadığı benim için giderek daha açık hale gelmişti. Ama ben, hatta ailem bile bunun etkilerini büyük ölçüde hissedeceğim.

O günden bu yana iklim krizinin sonuçlarını her gün görüyorum. Çoğu zaman bunların acı verici bir şekilde farkındayım. Son zamanlarda yeniden güneşin ve sıcaklığın tadını bir ölçüde çıkarabildim. Ancak birisi “havanın güzel” olduğunu söylediğinde içim siniyor. Bir arkadaşım buna “hava çok güzel” demeyi önerdi. Bu, uzun bir kıştan sonra güneş ışığından kesinlikle memnun olabileceğimizi kabul ediyor, ancak en azından içinde yaşadığımız normallik simülasyonunda küçük bir çizik bırakıyor.

İklim bilimci ve Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nün kurucu direktörü Hans-Joachim Schellnhuber, “Stern” ile yaptığı röportajda durumun hiçbir zaman bugünkü kadar vahim olmadığını vurguladı. 30 yıl önce durumun bu kadar dramatik hale gelmesini beklemiyordu: “Sonuçta bunun medeniyetimizin hayatta kalmasıyla ilgili olduğunu, insanlığın kararlı karşı önlemler almayacak kadar inatçı ve kayıtsız kalamayacağını düşündük. “Kolaylık olsun diye kolektif intihar etme isteği hayal gücümüzün ötesindeydi.”