İzmir sarsıntısının simge isimlerinden Ayda’nın babası, geçen 1 yılı anlattı

KesikÇayır

New member
İzmir sarsıntısının simge isimlerinden Ayda’nın babası, geçen 1 yılı anlattı İzmir’deki bir kargo firmasında yönetici olarak çalışan Uğur Gezgin, sarsıntıda ömrünü kaybeden eşi Figen Gezgin’den yadigar kızı Ayda ve oğlu Atakan Gezgin ile ile yaşadıkları acı olayın tesirlerini en aza indirmek için büyük uğraş harcıyor.

Zelzeleden daha sonra geçen müddette kızının anaokuluna başladığını lisana getiren Gezgin, “İlk başlarda sıhhat sıkıntılarını atlatmaya çalıştık. çabucak sonrasında konut telaşına düştük. Onu hallettik. daha sonra kendi iş ömrümü nizama soktum. daha sonrasında çocukların okulu başladı. Yaz ayını atlattık. Ruhsal tedavilerimiz devam ediyor. Geçmişe göre daha uygunlar. Şu anda süratli biçimde ilerleme kaydediyoruz.” sözleriyle özetledi.

“ANNESİNİ SORUYOR”

Ayda’nın vakit zaman annesinin yokluğunu hissettiğini lisana getiren Gezgin, “Kızım bir topluluğa girdiğimizde annesiyle olan çocukları gördüğü vakit ortada ‘Annem nerede, gelecek mi?’ diye soruyor.” tabirlerini kullandı.

Kızının enkaz altında geçirdiği anları hatırladığını aktaran Gezgin, “Çıktığı ana kadar her şeyi anlatıyordu. Başındaki o anları, travma olarak silmeye başladı. Biz de yeniden o travmayı yaşamasın diye bahsetmiyoruz. Sağ olsun hekimlerimiz yapmamız gereken şeyleri anlatıyor.” dedi.

91 saat enkaz altında kalan minik kızında gürültü ve iş makinesi sesine karşı bir hassaslık oluştuğunu belirten Gezgin, “Karanlık korkusu vardı. Onu atlattık fakat gürültülü ortamlara yansısı var.” diye konuştu.

Gezgin, 9 yaşındaki oğlunun ise yaşı itibariyle farkındalığının daha yüksek olduğunu anlattı.

“UMUT OLDU BENİM KIZIM”

Zelzelenin tek mağdurunun kendileri olmadığını ve bu biçimdeymiş üzere anlaşılmaktan tasa ettiğini de vurgulayan Gezgin, kelamlarına şöyleki devam etti:

“Bana vakit zaman tenkitler de oluyor. Fakat kızım zelzelenin sembolü üzere oldu. Siyasilerle de konuşuyoruz. ‘Mecliste birbirimize giriyoruz fakat bir Ayda lafı geçince kol kola girip ağlayıp hüzünleniyoruz.’ diyorlar. Birleştirici oldu. Türk milletinin o biçim özelliği de var. Afetlerde rastgele bir siyasi parti gözetmeksizin birlik olabiliyoruz. Bir umut oldu benim kızım. Kimse yanlış anlamasın, bu röportajlardan rastgele bir yararımız yok. Yalnızca bu şekil olaylarda insanların umudunu yitirmemesi açısından bir simge artık benim kızım.”

“KURTULMA ANINDA YAŞADIĞIMIZ TANIM EDİLEMEZDİ”

Gezgin, küçük kızın enkazdan çıkarılma anında yaşadıklarını şu sözlerle aktardı:

“Ses alıyoruz, dediklerinde, anında olay yerine gittim. Enkazın başındaydım. Çıkarılmasına kadar da oradaydım. Onun kurtulmasında yaşadığımız hisler tanım edilemezdi. Hatırlamıyorsun bile ne yaptığını. Memnunluk yumağı vardı, sağ olsun kurtarmacı arkadaşlar AFAD, JAK istekli gruplar…. Hepsiyle birlik olduk, el birliğiyle çıkardık.”

Kızına ümitlerin tükendiği anda kavuştuklarını söz eden Gezgin, “Allah’ın ikinci sefer bize verdiği lütuf oldu. Keşke eşim de kurtulsaydı. Kızım tek tesellimiz, eşimin mirası üzere oldu bana kızım.” diye konuştu.

“KEŞKE EŞİM DE YANIMIZDA OLSAYDI”

Çocuklarını fazlaca sevdiğini vurgulayan Gezgin, “O (Ayda) benim, canım kesimim. Kız, oğlan diye ayırt etmiyorum. Şükrediyorum. Sonuçta çocuklarım kucağımdalar. Keşke eşim de yanımızda olsaydı. hiç bir şeyimiz kalmasaydı, çadırda yaşasaydık, o yanımızda olsaydı.” kelamlarına yer verdi.

91 SAATLİK ÇABA

Gezgin ailesinin yaşadığı Bayraklı ilçesindeki 13 katlı İstek Beyefendi Apartmanı, 30 Ekim 2020’de Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki zelzelede yıkılmıştı.

Apartmandaki konutlarında annesiyle zelzeleye yakalanan 3 yaşındaki Ayda Gezgin, 91 saat daha sonra enkazdan çıkarılmıştı. Enkazdan kurtarılan son kişi olan küçük kızın kurtarılma anları, canlı yayınlara yansımış ve tüm Türkiye’yi gözyaşına boğmuştu.

Anne Fidan Gezgin ise zelzelede hayatını kaybeden 117 candan biri olmuştu.