İzmir’de bayanlar her işi yapar

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
İzmir’de bayanlar her işi yapar
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in toplumsal cinsiyet eşitliği vizyonu belediyenin istihdam siyasetlerine da yansıdı. İZSU Genel Müdürlüğü bünyesinde açılan 30 bayan iş makinesi operatörü ve ağır vasıta sürücüsü takımı için başvuran İzmirli bayanlar, güçlü eğitimlerden geçerek bu alandaki argümanlarını kanıtlıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in toplumsal cinsiyet eşitliği vizyonu doğrultusunda şimdi her iş kolunda bayan istihdam sayısının arttığı belediyede artık bayan iş makinesi operatörleri ve ağır vasıta sürücüleri de vazife alacak. En epey bayan yönetici sayısı ile Türkiye’de dikkatleri üzerine çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde otobüs ve hizmet aracında sürücülük yapan bayanların sayısı 100’ü geçti. Vapurda kaptan, metro ve tramvay araçlarında şoför olarak muvaffakiyetle işlerini sürdüren bayanları iş makinesi operatörü ve ağır vasıta sürücüsü olarak bünyesine katmak için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi bu alanda 30 bayana daha istihdam yaratacak takım açtı. “Erkeğin yaptığı her işi bayan da yapar” diyen İzmirli bayanlar, İZSU Genel Müdürlüğü bünyesinde bu işi yapabilmek için ne kadar yetenekli olduklarını gösterme fırsatı buldu.

Eğitimden geçtiler
İZSU Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın iş birliğiyle düzenlenen program kapsamında mülakatı muvaffakiyetle atlatan 30 bayan eğitime tabi tutuldu. Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği imtihanın akabinde C sınıfı şoför ehliyetlerini almaya hak kazanan adaylar İZSU Genel Müdürlüğü’nde, 2022 yılının birinci periyodunda misyona başlayacak.

Kâfi ki fırsat verilsin
Lider Tunç Soyer’in “Her alanda cinsiyet eşitliği” vizyonu doğrultusunda bayanlara eşit fırsat vermek emeliyle projeler geliştirdiklerinin altını değerle çizen İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, “Türkiye’nin kıymetli altyapı kuruluşlarından biri olan İZSU, bayan istihdamını artırmak ve bayanların çalışabileceği iş kollarını genişletmek emeliyle 30 bayan işçisi alanda çalıştıracak. Bu sayıyı her yıl artıracağız. Bayanlar hayatın her alanında başarılı olabilirler. Bunun için bir iş ayrımı gerekmiyor kâfi ki onlara bir fırsat verilsin. Bu da onu belgeleyen bir iş olacak” dedi.

Örnek işbirliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Projeler Dairesi Lideri Anıl Kaçar da, “İZSU Genel Müdürlüğü ve Meslek Fabrikamız işbirliği ile toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan bir projeye imza attık. Verilen eğitimler daha sonrası 15 bayan iş makinesi operatörü ve 15 ağır araç sürücüsü bayan yurttaşımız İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına dahil olacak” diye konuştu.

Pasta dükkanından sürücülüğe uzanan öykü
Bornova Özkanlar’da butik pasta dükkanı olan fakat 30 Ekim İzmir Depremi’nde dükkanı yerle bir olan Nurcan Özgül Fetah, “Eşimle birlikte İzmir zelzelesinde enkaz altında kalmaktan bir iki adımla kurtulduk fakat sarsıntıda dükkanımı kaybettim. Konutta kaldığım mühlet içerisinde ne yapabilirim sorusunu fazlaca sordum kendime. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde iş alımı ilanını gördüm” dedi.

Oğlum beni görsün istiyorum
En büyük hayalinin 9 yaşındaki çocuğunun kendisini bu işi yaparken görmesi olduğunu söyleyen Fetah, konuşmasını şöyleki sürdürdü:
“9 yaşında bir çocuk annesiyim ve meskende neredeyse bir kepçe koleksiyonumuz var. Bebekliğinden beri daima kepçelerle oynuyoruz, kazıyoruz, dolduruyoruz, boşaltıyoruz. Buraya gelirken oğlumun kepçenin üzerinde annesini görmesini hayal ettim. Oyun oynarken daima babasıyla oynamak istiyordu ve bu iş için erkek gücünün gerekeceğini sanıyordu. Lakin ben oğluma bu işi bayanların yapabileceğini göstereceğim. Birinci iş günümde oğlumun benim yanımda olmasını fazlaca istiyorum. Aslında herkes bu iş kolunda erkekleri görmeye o denli alışmış ki tam bilakis bence bayanlar bu işte daha başarılı olur. En büyük hayalim nedir diye sorarsanız oğluma o koltukta makine kullanabildiğimi göstermek.”

Hayalimdi
Uzun yıllar boyunca anaokulu ve işaret lisanı eğitmenliği yapan 32 yaşındaki Hasret Sezgin ise, “Hayalim iş makinası kullanmaktı. İş ilanını görür görmez başvurdum ve kabul edildim. Bir bayan olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bayan istihdamını desteklemesi ve projelerini de buna göre yapması beni bir İzmirli olarak onurlandırıyor. Erkek hâkim olan bir iş alanı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bize bu kapıyı açtı. Birinci iş günümüzde de belediye liderimiz Tunç Soyer’i ortamızda görmek istiyoruz” formunda konuştu.

Tam bana göre bir iş
Daha evvel peyzaj teknikeri olan Sitem Bahadır da aile mesleği çiftçilikle de uğraştığını belirterek, “Toprakla uğraşmayı, alanda çalışmayı daima epeyce sevdim. Bayanların da farklı iş kollarında olması benim her vakit ilgimi çekti. O yüzden operatörlük işi de aslında tam bana bakılırsa bir meslek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bayanlara her alanda sağladığı takviye İzmirli bayanları ayrıcalıklı hissettiriyor. Biz bayanların neler yapabileceğini herkese göstereceğiz ”dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı