Janik Haberer 1. FC Union Berlin'de: Göze çarpmayan ama vazgeçilmez

ahmetbeyler

Active member
Janik Haberer golü sürekli bir döngü halinde izlemiş gibi değil. Elbette üç, dört kez, belki biraz daha sık, bu yılın Mayıs ayında bütün bir kulübü bir saniyeden diğerine topluca kurtaran diziyi gördü. Oyuncular ve sorumlular, aynı zamanda 1. FC Union Berlin'in tüm çalışanları ve taraftarları da. Haberer'in eski kulübü SC Freiburg'a karşı skoru 2-1'e getiren gol, Köpenickers'ı son maç gününde duraklama süresinde Fortuna Düsseldorf'a karşı oynadığı iki küme düşme maçından kurtardı. Haberer soğukkanlılığını korumasaydı Union'ın bugün hala Bundesliga'da oynayıp oynamayacağına dair spekülasyonlar vardı.

Kevin Volland'ın penaltıyı direğe vurmasının ardından top ceza sahası içinde ayaklarının dibine düştü. Topu iç çizginin üzerinden düz bir şekilde itti. Körü körüne değil, sanki oyun cihazını bir takım arkadaşına doğru miktarda keskinlikle servis ediyormuş gibi sağ ayağıyla temiz bir vuruş yaptı.

Yaz aylarında Haberer ve Volland İtalya'da birlikte tatil yaptılar. Köpenick takımı için felaketle sonuçlanan sezonun bu son sahnesinde neredeyse trajik bir figür haline gelen kişi. Meslektaşının kaçırdığı şutun unutulup gitmesine neden olan diğeri. Başarılı bir şekilde biten drama hakkında uzaktan gülen Haberer, “Bana havuz kenarında bir veya iki şişe şarap bıraktı” diyor.

Haberer şunları da söylüyor: “Sonraki günlerde bu hedef bana çok sık soruldu.” Elbette kaçınılmazdı. “Bir noktada biraz daha azaldığında mutlu oldum. Ancak bazı hayranlar bugün hâlâ ona bunun için teşekkür ediyor” diyor karakteri ilgi odağı olmaya pek uygun olmayan Haberer. Kurtarıcı anına rağmen göze çarpmadı. Union'ın 30 yaşındaki oyuncunun sözleşmesini uzattığını duyurduğu perşembe günü kulübün resmi duyurusunda menajer Horst Heldt'in, “Janik gibi bir oyuncu her takım ve her antrenör için bir değerdir” dediği aktarıldı. Kendi çıkarlarını tamamen takımın başarısına bağlayan bir oyuncu. Bunu 2027 yılına kadar iki yıl daha 1. FC Union Berlin'de sürdürecek.

Haberer, sezon sonunda sona erecek olan sözleşmesinin uzatılmasının, kulüp yönetimiyle yapılan yapıcı görüşmelerin ve teknik direktör Bo Svensson yönetimindeki olumlu gelişmenin bir ürünü olduğunu açıkladı. “Şu anda bu takımla futbol oynamaktan çok keyif alıyorum. Bu yüzden Berlin'de yola devam etmeye karar vermek kolaydı. Elbette bu aynı zamanda ailenin rahat hissetmesini sağlamakla da ilgiliydi ve öyle de yapıyorlar” diyor Haberer.

İmago

Kişi hakkında: Janik Haberer

Janik Haberer, 2 Nisan 1994'te Wangen im Allgäu'da doğdu. SpVgg gençlik takımında oynadı. Unterhaching, daha sonra TSG Hoffenheim'a ve VfL Bochum'da kiralık olarak kaldıktan sonra SC Freiburg'a geçti. 2022 yazında 1. FC Union Berlin'e bedelsiz transfer kararı vermeden önce altı yıl boyunca Christian Streich'in altında oynadı.

Eşi ve ikinci yaşını yeni kutlayan kızlarıyla birlikte, kalbi vatanı için atsa da başkentte keyifli vakit geçiriyor. Haberer'in doğup büyüdüğü Wangen im Allgäu, sonunda onun hayatının merkezi olacak. Arabayla sadece birkaç dakika uzaklıktaki Konstanz Gölü, dağlar, ormanların hışırtısı; bunlar Berlin'in tam anlamıyla başa çıkamadığı rakipsiz argümanlardır. Orta saha oyuncusu şöyle açıklıyor: “Burada da aile benim için önemli bir rol oynuyor ve daha önce de orada birçok arkadaşım var.”

Janik Haberer: Ortadan sağa

Ancak Janik Haberer'in pozisyonunun tam açıklaması konusunda biraz dikkatli olmanız gerekiyor. 218 maça çıkan Bundesliga'nın çocuğu olarak yıllarca pivotlarda görüldü. Freiburg'da Christian Streich'in antrenörlüğünde 2016/17 sezonunda atılım yaptı. Başlangıçta yardımcı bir oyuncuydu, sezon ilerledikçe giderek daha önemli hale geldi, ilk golünü Noel'den kısa bir süre önce attı ve sonuçta 32 maça çıktı. 2022 yazında Union'a transfer olduktan sonra, eski teknik direktör Urs Fischer'in en sevdiği öğrencilerinden biri oldu. İsviçre'nin 5-3-2 sistemindeki iki sekiz pozisyondan birinde Janik Haberer'i geçmek mümkün değildi.

Ancak bu arada sahadaki bölgesi sağ tarafa kaydı. Josip Juranovic sezon başından beri takımda olmadığı için kaptan Christopher Trimmel dışında bu pozisyonu sağlam bir şekilde doldurabilecek bir profesyonel yoktu. Zorunluluk icatların anası olduğu için Bo Svensson kendi ekibini inceledi ve Haberer'la karşılaştı. Alışılmadık bir arazide çok uzun bir başlangıç süresine ihtiyaç duymadığını şöyle açıklıyor: “Yeni bir pozisyonda ne kadar çok oyun oynarsanız, bir noktada o kadar fazla güvenlik gelir.” Hazırlık aşamasında Glasgow Rangers'a karşı 4-4'lük çılgın beraberlikte iki gol bile attı. Haberer, “Trimmi'nin de ara sıra bana bir veya iki iyi ipucu veriyor” diyor.

Ve Svensson'un fikri aslında o kadar da devrim niteliğinde değildi. Selefi Nenad Bjelica, Şubat ayında Mainz'da oynanan 1-1'lik beraberlikte Haberer'i zaten sağ tarafa koymuştu. “Antrenmandan önce yanıma geldi, bunun hakkında konuştuk ve sonra elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım.” son puan. Bazen profesyonel bir futbolcuyu, esnek bir şekilde kullanılabileceği için sonunda özellikle değerli sayılacak çok yönlü bir oyuncuya dönüştürmek için bir antrenörün cesareti veya çaresizliği yeterlidir.

Ancak Janik Haberer'in Pazar günü (17.30) Eintracht Frankfurt'a karşı kendi sahasında oynayacağı maçta oynayıp oynamayacağı hâlâ şüpheli. Trimmel, Dortmund'a ve Kiel'e karşı kazandığı son galibiyetlerde gösterdiği iki iyi performansla zirvedeki oyuncu rolünü yeniden kazandı. “Tabii ki bu pozisyonda çok fazla tecrübesi var. On yıldır Union'da oynuyor ve artık ona hiçbir şey açıklamanıza gerek yok. Haberer, rekabeti anlatırken “Artık bana güvenilebileceğini kanıtlayabildim” diyor. “Her birimizin kendi nitelikleri var ve bu da koçun hafta sonu mümkün olan en iyi 11'i bulmasını zorlaştırıyor.”

Bir antrenör olarak görevinde bu tür zorluklarla karşılaşacak mı? “Şu anda bu pozisyona girmeyi hayal edemiyorum. Ancak kariyerimin sonunu çok fazla düşünmüyorum çünkü tüm hızımla çalışıyorum ve kendimi 30'dan daha genç hissediyorum” diyor Haberer. Union ile uzatılan sözleşme kariyerinin sonuncusu olmayabilir. Kim bilir belki Janik Haberer, 2027'de yeni dönüştürülen An der Alten Försterei stadyumuna taşınmayı görebilir. Sonuçta eve dönmek için hala yeterli zaman olacak.